EST. 2002

Szoros győzelemmel hatodszor a legjobb krosszcsapat a HTS Team

Az utolsó méterekig kiélezett küzdelmeket hozott Monoron a magyarországi motokrossz-csapatverseny. 3 pont döntött a győzelem sorsáról, melyet a címvédő alakulat, a HTS Team versenyzői húztak be!

A peresztegi HTS Team meghatározó résztvevői a haza motokrossz-életnek. 2012 óta legalább egy egyéni élsport bajnoki címet begyűjtöttek, és ez idő alatt csupán egyszer veszítették el a nagy presztízsű vándorserleget, amit évről-évre a legjobb magyarországi krosszcsapat érdemel ki. Idén a Motoaction Monpet Team három kiváló külföldi versenyzőt, az osztrák Roalnd Edelbachert, a cseh Vaclav Kovart és a szinten osztrák Thomas Windisch-t küldte a legjobb magyar versenyzők, Szvoboda Bence, Hugyecz Erik és Varga Imre ‘Mimó’ alkotta trióval szemben.

A két kiváló csapat harca a mindent eldöntő harmadik futamig nyitott volt. A HTS már az első felvonásban előnyhöz jutott Hugyecz második és Varga negyedik helyével, így hiába nyerte magabiztosan Edelbacher ezt a felvonást, Windisch hatodik helyével két pontra növelte előnyét a címvédő csapat.

A HTS jolly jokerének, az idén nemzetközi versenyeken parádézó Szvoboda Bencének pályára lépése egy balszerencsés rajtbalesettel indult, amiben a magyarok legjobbjának combja megzúzódott. Szvoboda elmérte a féktávot, és felborult Kovárban, a lendület pedig egy mögötte helyezkedő versenyző elé vetette, aki átgázolt rajta. Miközben Hugyecz a győzelemért csatázott Kovárral, Szvoboda egyre nagyobb tempóban jött át a mezőnyön a legutolsó helyről, de a harmadik pozíciónál előrébb nem futotta az erejéből. A futamgyőzelem sorsa az utolsó két körben dőlt el, Hugyecz kitartó támadása ekkor érett be, és tudta maga mögé gyűrni cseh ellenfelét. Ez egy fontos helycsere volt, mert Windisch ötödik helyével öt pontra duzzadt a HTS Team előnye két futam után.

Az utolsó felvonás előtt több nyitott kérdés is felmerült. Vajon a Motoaction két legjobb emberével le tudja-e dolgozni hátrányát a HTS versenyzőivel szemben? Szvoboda combja mennyire bírja a terhelést? A csípősérülés miatt fél évet kihagyó Varga bírja-e majd a rá nehezedő pszichés nyomást? A gigászi csatából a nézők profitáltak a legtöbbet, őrületes hangulatot varázsoltak Monorierdő kietlen dombjai közé.
Edelbacher és Szvoboda gyorsan egymásra talált az utolsó futamban, combsérülés ide vagy oda. Az osztrák diktálta a tempót, a magyar fiú árnyékként követte őt, hátsó fék nélkül. Egy előzési kísérletnél döntő jelentőségűnek bizonyult ez a műszaki hiba, mert Szvoboda nem tudta kellően megfékezni a motort a féktávon és elesett ellenfelében. Ezzel a borulással bebetonozódtak az állások. Edelbacher nyert Szvoboda előtt, utánuk tisztes távolságban Kovar és Varga futott célba, ez a végeredmény pedig a HTS-nek kedvezett. 3 pontot megőrizve előnyükből újra ők lettek a legjobbak Magyarországon.

– Ez egy heroikus küzdelem volt, mindannyian otthagyták a pályán a szívüket. – kezdi értékelését a HTS Team tulajdonosa, Horváth Lajos. – Minden elismerésünk az ellenfélnek, komoly párharcokra kényszerítették a versenyzőinket. Erik futamgyőzelme, Bence fogcsikorgató küzdése, és Mimó szenzációs visszatérése óriási büszkeséggel tölt el, és külön öröm számomra, hogy második csapatunk a dobogó harmadik fokára állhatott. Ezen a napon mindenki a maximumot hozta ki magából. Ezért olyan különleges és értékes ez a vándortrófea. – zárta gondolatait Horváth úr.

A HTS Team ezzel a diadallal hatodjára nyerte meg a csapatversenyt, megelőzte a két legendás, már megszűnt hazai motokrossz-egyesületet a győzelmi örökranglistán, a Surján SE-t és a Kawasaki Magyarország SE-t. A sportág hazai történetében már csak a Honvéd Budapest, szintén már megszűnt motokrossz szakosztálya előzi meg a győzelmek számában a peresztegieket

Háttér:
A motokrossz-csapatversenyeken háromfős alakulatok küzdenek, három kategóriában. Körmérkőzés szerűen, minden kategória képviselője egyszer pályára lép a másik két kategória motorosaival. A futamok során elért helyezésekkel megegyező pontszámok összegzésével a legkevesebb egységet begyűjtő alakulat diadalmaskodik. A patinás csapatverseny ma már kikopóban van ebből a sportból annak egyéni jellege miatt. A közép-kelet-európai régióban már csak Csehországban és Magyarországon őrzik a motokrossz-csapatversenyek hagyományait. Magyarországi motokrossz-csapatverseny, végeredmény:

1. HTS Team I. (Varga, Hugyecz, Szvoboda), 15 pont
2. Motoaction Monpet Team (Edelbacher, Windisch, Kovar), 18 pont
3. HTS Team II. (Kerese, Kiss, Wimmer), 48 pont
4. MAMI Team Fehér II. (Vladár, Liszi, Tóth), 79 pont
5. MX Team Sweden (Kaller, Palmer, Thor), 107 pont

A Magyar Motorsport Szövetség legeredményesebb egyesületei a csapatverseny
vonatkozásában:

7x Honvéd Budapest
6x HTS Team
5x Surján SE
5x Kawasaki Magyarország SE
3x Kiskunlacháza KSK
3x Center Motorsport Club
1981 – Kiskunlacháza KSK
1982 – Kiskunlacháza KSK
1983 – Honvéd Budapest
1984 – Honvéd Budapest
1985 – Surján SE
1986 – Kiskunlacháza KMSE
1987 – Surján SE
1988 – Surján SE
1989 – Honvéd Budapest
1990 – Surján SE
1991 – Surján SE
1992 – Honvéd Budapest
1993 – Honvéd Budapest
1994 – Honvéd Budapest
1995 – Honvéd Budapest
2001 – Center Motorsport Club
2002 – Center Motorsport Club
2003 – Reál Motorcentrum Győr
2004 – Center Motorsport Club
2005 – Nyári Pál SE
2006 – Kawasaki Magyarország SE
2007 – Kawasaki Magyarország SE
2008 – Kawasaki Magyarország SE
2009 – Kawasaki Magyarország SE
2010 – Kawasaki Magyarország SE
2011 – OKR KTM Team
2012 – HTS Team
2013 – HTS Team

2014 – HTS Team
2015 – HTS Team
2016 – Maurer Husqvarna Racing Team
2017 – HTS Team
2018 – HTS Team

ugrás fel