EST. 2002

Olvasói vélemény és videó az esésről

Lehet ezt még fokozni ? Szegény forma 1 rajongók !  Fogalmuk sincs, miről maradnak le ! Ha drámát akartok, tessék ! Felejtsétek el a szappanopera csatornákat, de még a legnagyobb írók egy két klasszikusát is a kukába dobhatjuk, ilyen futamok láttán ! No akkor kezdjük…..

De most nem a szokásos módon, hanem rögtön a világ legtehetségesebb, leggyorsabb és legagresszívebb pilótájával… a 93-assal.
Marques az egész hévégén más ligában motorozott mint a többiek, ahányszor csak motorra ültek a világ leggyorsabb motorosai, utca hosszal verte verseny társait. Az argentin pálya végig a bolondját járatta egyébként a mezőnnyel, nem volt ez másként a futam előtt sem, elég csak Jack Miller magányos üldögélésére gondolnunk a pol pozícióban, ami később 30 méteres előnyt eredményezett a rajtnál…. ( valaki látott valaha ilyet? )
A 93-as vesszőfutása ( ámokfutása ) itt kezdődött… motor lefullad, majd csodával határos módon beindul… Marquez elmondása szerint, az egyik pályabíró felemelte a kezét, a másik hüvelyk ujjával a levegőbe bökött, amit ő elmondása szerint úgy értelmezett, hogy visszaállhat rajthelyére….


Na már most… aki látott már bármilyen zárt pályán rendezett gyorsasági versenyt, netalántán indult is, az tudja, hogy ez a dolog erősen sántít, főleg egy olyan szintű versenyzőtől, aki 3 éves kora óta a rajtrácson lakik… Marc, mi laikusok innen üzenjük: a pályán egy irányba haladunk…
Miután a mezőny Miller nyomába eredt, Marqueznek másfél körre volt szüksége hogy a 6. rajthelyről az élre álljon. Utólag számolgatva a tempóját, ha nincs a későbbi ( teljesen jogos ) áthajtásos büntetés, nagyjából 20 másodperccel verte volna a világ leggyorsabb motorversenyzőit. Nyilvánvaló, hogy a dráma aminek ezután szemtanúi voltunk, pontosan az áthajtásos büntetés után elfoglalt 20 pozíció és a körönként 1-3 másodperccel gyorsabb köridők között feszülő ellentétből fakadt. Ha Valentino, vagy Dovi kapott volna ilyen büntetést, a dráma elmaradt volna, ők tempójukból ítélve szépen bemotoroztak volna 14. helyen.
A mi negatív főhősünk azonban a mezőny nyomába eredt, 4 másodperces körönkénti különbséggel esett rá Aleix Espargarora, majd szépen megtorpedózta szerencsétlen honfitársát. Riders Ok…. ezután Marquezt 1 pozíció visszaadására kötelezték, amiből kettő lett, mert nem volt egyértelmű kit kell maga elé engednie.
Ezután nagyjából 20 perc nyugodt bója kerülgetés következett, nehéz másképp leírni ahogyan Márki kikerülte a mai Motogp mezőny színe javát, közöttük az állítólagos legnagyobb riválisát Andrea Doviziosot…

Ezután elérkeztünk a dráma csúcspontjához, a 93-as utolérte a 46-ost…. 1 másodperc volt a tempókülönbség közöttük, nem gondolta senki, hogy ebből incidens lehet. De lett…. Marquez mandíner falnak használta az olaszt, Valentino szerint természetesen totálisan direkt, Marc elmondása alapján a száraz részen belüli víz folton blokkolt az első kerék, nem lehetett korrigálni. Hogy ekkora tempó különbségnél miért kell erőltetni a dolgot nem tudhatjuk, bőven ráért volna 2 kanyarral később is. Ami történt megtörtént, Rossi 10 centivel lecsúszott az aszfaltról, ledöntött motorral fogott füvet. A többit tudjuk. Eddig se volt nagy barátság, ezután ( főleg Rossi későbbi kommentjét hallva ) már biztosan nem lesz. Az első kerék megcsúszása egyébként nem kamu, szokásos Marquez mentés lett volna belőle, csak hát közben Valentino menthetetlenül telibe lett verve.
Márki a végén még levette Vinalest is 5. helyen gurult át a célvonalon. De mindenki tudta, hogy ebből még büntetés lesz. Lett is, 30 másodperc ami a 18 helyet jelentette a regnáló világbajnoknak.

A történetet nyilvánvalóan mindenki érzelmi alapon fogja majd megélni és értékelni, főleg hogy Rossi máris megkezdte a spanyol ekézését, gyakorlatilag ördögszarvakat rajzolva a nyilvánvalóan féltékenyen figyelt fiatal fenoménra. Az egész Motogp rendezvény sorozatot félti már a riválistól, a Marquez rajongók kajánul mosolyogva emlékeztethetik a Rossi fanokat 2005-ös Valentinora, aki nem finnyáskodott ennyire, amikor elküldte legelni Sete Gibernau-t a 2005-ös Jerez-i futam utolsó kanyarjában…. és ott még vízfolt sem volt. Ahol a vízfoltra, lehetett fogni a torpedózást, az 2011-ben szintén Jerez, akkor a vb esélyes Stonert sikerült kiütnie 9-szeres világbajnok legendának. Az is szépen feledeésbe merülni látszik, hogy Zarco hasonló módon takarította el Pedrosa-t a pályáról, büntetés semmi….

Természetesen megkerülhetetlen a spanyol felelőssége…. fel kellene érni ésszel, hogy a gyorsaság nem minden, mások is vannak a pályán, még ha adott körülmények között sokkal lassabbak is. Van úgy, hogy már a kezünkben érezzük a győzelmet és mégis el kell engednünk bármennyire is frusztráló az érzés.
Ha nem megy, rommá büntetés és 0 pont a vége, oda a sok erőfeszítés, és még egy csomó Rossi fan gyűlölet is az ember nyakába szakad, ami természetesen senkinek nem jó érzés, a Rossi fanoknak sem.

Természetesen a Dorna felelőssége is felmerül. A csúszós vízfoltos, amúgy is trükkös körülmények között egy rajt incidens miatt tényleg az a legjobb megoldás, hogy a futam fényévekkel leggyorsabb pilótáját hátra zavarjuk? Nem lehetett volna neki simán megszavazni 30 másodperces büntetést és levonni a futam végén?
Mindenki pontosan tudta, hogy el fog gurulni a gyógyszer…. nekem is elgurulna.

Persze akkor kevesebbek lennék egy olyan szenzációs futammal, amiről 50 év múlva is beszélni fogunk és ami olyan érzelmi hullámokat kelt, hogy még nagypapa korában is egymás torkának ugrik a két rajongó tábor.

Gyorsan az amúgy szenzációsan izgalmas élmenő fiúkról is:

1. Cal Crutchlow: Az ember egyre szimpatikusabb, nagyon gyors és a futam utáni nyilatkozatból kiderül, végig kontroll alatt voltak az ellenfelek, kemény volt ahogy füstölő hátsó gumival csapatta az élmenő trojka.

2. Johann Zarco: Annyira megérdemelné már az első helyet. A gyári Yamaha csapatból megint bohócot csinált, ugye ez az a motor, amivel tavaly állítólag nem lehetett vízen motorozni. A tech 3 Yamaha csapatfőnökét nem KTM-hez kellene száműzni, hanem áthozni a gyári csapathoz Zarcoval együtt… hátha jobban mennének a dolgok…

3. Alex Rins: A Suzuki megint kiválasztott egy ügyes gyereket… remek ez a 3. hely, csak nehogy őt is elcsábítsa valami nagy csapat, mint Vinalest… Iannonénak újabb fricska……

Nagyszerű, izgalmakkal teli drámai futam volt az Argentin, legközelebb Red bull Grand Prix of the Americas, Marquez territórium…. már ha hagyják elindulni…

KL

ugrás fel