EST. 2002

Saskő vára – Šášovský hrad

Elindult a szezon és itt az első túraajánlónk. Kis kőr Szlovákiába egy romantikus várromhoz.

Bár még kora tavasz van de az időjárás már engedi, hogy kissebb túrákat tegyünk. Érdemes úgy számolni, hogy este hat óráig az ember elérje az otthonát vagy a közelében legyen mert utánna gyorsan esik a hőmérséklet. Ezért most egy olyan látnivalóra hívjuk fel a figyelmeteket ami már igazi túra de még nincs annyira messze.

A Saskő vára vagy romja lenyűgöző helyen található. Egy kis falúból lehet 15 perc kényelmes és 10 perc normális sétával elérni a várromot ami 2 héttel ezelötti ottjártunkkor még nem volt fizetős. Viszont a vár alatt találtunk egy több paddal ellátott étkezőt igy akár egy kissebb csapat is nyugodtan eltud pihenni és esetleg uzsonnázni. Aki nem visz magával ételt bizotsan talál a környéken kellemes éttermet. Saskő várátó pár kilométerre található a 65 utón a Motorest Pause ahol nagyobb társaságok is kényelmesen elférnek és parkolója is bőséges hellyel rendelkezik.

Saskő vára

 

Maga a vár már kicsit romos állapotban van, igazábol csak a falak állnak. Némi munkálatok folnyak de a kirándulást egyáltalán nem zavarja. A környezet viszont annál szebb. A lábunk alatt folyik a Garam amiben meleg időben fürdőzésre is alkalmas vizet találunk. Ha valaki több napra szeretne menni vagy megpihenni a vár közelében arra is van lehetőség. A falú bejáratánál egy kis szurdok szerű uton haladunk és a folyó parton egy nagyobb tisztás található ami nyáron pihenőhelyként és kempingként müködik. Leginkább egy kemping és a nomád pihenés közötti állapotokat kinálnak. Van mosdó és fürdő de alap kivitelben. Igaz ha jól láttuk akkor 1-2 euro a napi jegy ami így párhuzamban van a szolgáltatásokkal. Jelenleg zárva volt még a pihenő vagy strand.

 Saskő vára túra

Az oda vezető utat Selmeczbányán keresztül ajánljuk. A valamikor magyar városról már többször irtunk és még kis filmet is csináltunk róla így most nem térünk ki rá részletesen de aki nem járt arra mindenképpen nézze meg a belvárost és a tűztornyon. Kihagyhatatlan, ahogy a vár is meg ér egy kört.

A határra vagy a régi 2-es úton vagy a fizetős A2 szakaszon juthattok el. A határig általában Rétságon és Borsosberényben szoktak mérni a rend őrei itt legyetek fokozottan figyelmesek. Innen a legegyszerübb ha az E77-es uton haladtok Hontnémeti belterületéig ahol is balra le kell ágazni az 51-es számú útra. Rengeteg más lehetőség is van de ez a leggyorsabb és az 51-es út végig egy völgyebn halad és kanyarog így motorral nagyon élvezhető szakasz. Selmecz után érdemes az 51-es uton tovább haladni Bélabánya felé majd teljesen az autópályáig. Tudtunkkal nem kell motorra fizetni Szlovákiában az autópálya szakaszokon de mindenki inkább nézzen utánna az ide vonatkozó oldalon, itt. Mi nem találtuk leírva, hogy motrra nem kell de azt igen, hogy csak kétnyomtávű járműre kell és nem is lehet opcionálisan kiválasztani a motort.

 Saskő vára túra

Miután elértük a pályát csupán pár száz métert kell rajta menni és vissza fordulva átmnni a Garam másik oldalára. Itt egy másik folyó mederben folytatjuk utunkat teljesen várig.  (2492)

Visszafelé a 2498-as uton érdemes jönni ami érinti Szklenófürdőt és egy nagyon kellemes hegyi útszakasz. Az út Bélabánya és Selmecz között tér vissza az 51-es főútra. Innen vissza Selmecz felé vegyétek az irányt de hazafelé nézzétek meg Pocuvadlót ami egy pihenésra napozásra is alkalmas tó a Selmeczi dombságba zárva. A tó melleti út (2533) tovább halad és vissza csatlakozik az 524-es főútba. Innen már csak pár kilóméter az 51-es főút ahonnan vagy Léva felé vagy vissza a Sahy határ felé tudtok tovább haladni.

Szlovákiában óvatosan motorozzatok és figyeljetek a megengedett sebbeséghatárokra mert a rendőrök ha nem tudjátok kifizetni a helyszini bírságot elvehetik a jogosítványotokat.

Kellemes motorozást és jó pihenést !

ugrás fel