EST. 2002

Valenciai szezonzáró

Sajnos véget ért a Moto Gp máris felejthetetlen 2017-es szezonja, és a Facebook is rákérdezett mi jár a fejemben, úgyhogy leírom. Kicsit hosszabb lesz most mint általában, és majdnem minden részletében kicsit Marquezről szól, mint visszatekintve az egész szezon, hiszen ha őt kivesszük a show-ból, igen kevés marad. Lásd a mai futamot… aki unja, majd nem olvassa tovább….

1. Dani Pedrosa: A kis spanyol újra megvillant, amikor már temetjük, mindig nyer egy újabb futamot. Más gumit választott, várható volt hogy erősíteni tud ( kevésbé lassul ) a vége felé. A sajtótájékoztatón elmesélte, milyen élvezet Marquez mentését „élőben” végignézni: Látod mi történik, fekete csík, látod a pozícióját, a füstöt, látod hogy mindez milyen sebességnél történik és azt mondod Huuuu ! és végül mégsem esik el ! ”

2. Johann Zarco: Nagyon szerettem volna, ha megnyeri az elsőt. A Magyarországhoz fűződő szoros kapcsolatán túl ugyanazt a semmit és senkit nem tisztelő mentalitást képviseli mint Marquez ( jó ég megint ! ), ízig-vérig versenyző, aki mindenáron nyerni akar…. és bizony visszaelőzte a vb aspiránst is, és tojt rá hogy az hogyan fordul majd el… pedig a vb cím múlhatott volna rajta. Mint 2 éve Sepangban Marquez kontra Rossi…. vajon akik akkor haragudtak, ma is haragudtak volna ? A Yamaha gyári alakulata egyébként az erős téli tesztek és szezon kezdés után sajnos elveszítette a fonalat, olyannyira, hogy a mai utolsó futamon a 2016-os vázzal indultak Rossi és Maverick. Nem tudom mit vártak ettől, talán már a jövő szezonra készülnek, mindenesetre nehéz elhinni, hogy Vinales, illetve a 38 éves veterán Valentino év eleje óta elfelejtett motorozni. Nagyon hiányzott a két gyári Yam a mai futamon az elejéből… Zarco egyébként szintén kommentálta Márki mentését, azt mondta neki is volt egy csomó „majdnem elestem” momentuma, csak ez a mezőny többi tagjánál mást jelent, mint Marqueznél…. 🙂

3. Marc Marquez: Nincs másik ilyen, és nem is volt soha. Mondom ezt 1989 óta tartó olthatatlan GP500 majd Moto Gp nézési függőségben szenvedőként. És nem az 5 év alatt nyert 4 Motogp világbajnoki címre gondolok, számomra Kevin Schwantz mindig nagyobb versenyző lesz, mint Mick Doohan, vagy Wayne Rainey, pedig Swantzi elég rosszul áll ebben az összehasonlításban. Marquez valami olyasmi, mintha összegyúrták volna az elmúlt 50 év legnagyobb legendáinak tulajdonságaiból a legjobbat. Vannak róla cuki gyerekkori videók, és akik értik amit mond, pontosan tudják hogy olyan mint valamikor Rossi volt. Ugyan olyan eszement mint Schwantz, annak idején, esik kel, csak éppen nem töri össze magát, úgy érzi ez a határok keresgélésének a módja, tudatosan készül a bukásokra. Pontos mint Wayne Rainey, közben persze rommá nyeri magát, mint Doohan, és nem akárkik ellen…. Nem mellesleg „kereszbe csúsztatod majd könyökre teszed” stílusával átalakította amit a gyorsasági motorozásról gondoltunk, már az alpok adria futamok mezőnye is kezdi elsajátítani az új stílust. ( Az ” el ne engedd a motort, feszítsd az aszfaltot könyökkel-térddel stílus másnak egyenlőre nem megy ! )
A mai verseny pedig megmutatta, hogy elég tökös ahhoz, hogy menjen az első helyért, noha elmotorozgathatott volna az 5. helyen a pontokat számolgatva…. Colin Edvards óta nem láttam ilyet, Troy Bayliss ellen történt 2002-ben…
Jó ideje mondom, hogy végignézni Marquez egy szimpla péntek délelőtti szabadedzését több izgalmat tartogat, mint jó pár Moto 2 hétvége komplett programmal.
Nos, azok Moto Gp-t követők, akik ezt a versenyzőt, aki épp a motorozás vízen járását mutatja be nekünk élő egyenesben azért kárhoztatják, mert egy félre sikerült Rossi interjú után 4x vissza merte előzni a bálványukat 2 évvel ezelőtt Sepangban, csak sajnálni tudom. Ugyanúgy, ahogy sajnáltam a Biaggi-t bálványozókat, aki fújtak annak idején Rossira, mert ledöntötte a bálványukat. Mind a mai napig távolról imádom Valentinót, és Jelentem, szívesen építem Marc Marquez szobrát,egészen addig, amíg meg nem jelennek a bálvány imádók, akik azt kívánják majd a Márkit megelőzőknek, bárcsak esnének el ! Akkor őt is fájószívvel elhagyom majd, mint Valentinót kellet elhagyjam a hívői miatt. Részemről alig várom, hogy Vinales, Morbidelli, és valamikor majd Joan Mír jól megszorongassák ezt az őstehetséget, még magasabb szintre emelve a gyorsasági motorsport színvonalát…..

4. Alex Rins: A szezon kezdet óta sérülések hátráltatták, de a végszóra össze szedték magukat a Suzuki-val, és mivel nem végeztek ma dobogón, jövőre megkapják a bónusz tesztlehetőségeket, amelyek segíthetik a kis csapat fejlesztését. A Suzukinak egyébként megint jó szeme volt a pilóta választásnál, reméljük ő nem csak dobbantónak használja majd a kékeket, mint Vinales.

5. Valentino: A szezon elején azt hittem végig Vinales hátát nézi majd, de soha ne írjuk le az öreget. Voltam már 38 éves, és tapasztalatból mondom, határozottan nem olyan mint 24 évesnek lenni… le a kalappal az egész szezon teljesítményért. ne menjél még nyugdíjba nagypapa, csak az elvakult híveidet küldjed oda…. Utóirat: Felejtsd el az endurózást, meg a flat tracket… ( vagy legalább is ésszel csináld ! )

6. Andrea Iannone: Jó látni a Suzuki év végi feltámadását, és azt is, hogy Iannone el tudta viselni, hogy Rins előtte végez… rengeteg pontot lehetett gyűjthetett volna az elmúlt években, ha képes úgy kontrollálni magát, mint a mai napon…..

Néhány szó a Ducati-s fiúkról…

Doviziozo: jó a motor, majdnem meglett Dovinak. Bizonyos értelemben ő tökéletes ellentéte Marqueznek, nem nyert még vb címet, de talán most újra elhiszi, hogy képes rá. Pontos, precíz, lassú víz partot mos taktika, csomó esetben bejött már másoknak is.

Lorenzo: ( Alias 8-as térkép ) Elképesztően tehetséges és gyors pilóta, jövőre talán megtalálják egymást a Ducati-val. De…… nincs szegénynek egy anyukája, édesapja, vagy legalább egy Managere, aki elmondaná neki, hogy mint mindennek széles-e világon, a motorversenyzésnek is van egy emberi oldala: Nem kell a bíróságra szaladgálni feljelentgetni Rossit hogy súlyosabb büntetést kapjon, mint a legutolsó helyről indulás… emlékszünk ugye? És ha bemutatják a 8-as térképet meg a -1-et, akkor el kell engedni a csapattársat, nem fütyit méregetni a 4. helyezésért…. hihetetlen, hogy nincs mellette valaki, aki rászólna szegényre… mert ez így nem lesz jó hosszú távon.
Jó volt a 2017-es szezon, az angolul tudók nézzék meg a mai verseny interjúkat, és utána a világbajnoki interjút Márkival… szenzációs a beszélgetés a világbajnokkal…. nagyon mélyen elmerülnek a miértekben és a hogyanokban…

Király László

RodeoRide34 Kecskemét 

Összefoglaló videó az idei eseményekről

ugrás fel