EST. 2002

Yamaha Electric Personal Mobility – Két új e-robogó, 1 e-moped, és saját fejlesztésű e-bike sorozat

A Yamaha Motor Europe hivatalosan bejelentette, hogy elindítja elektromos mobilitás eszközeit melyeket az európai piacra szánnak.

„A mobilitás fogalma az évek során folyamatosan fejlődik, melynek eredményeként városain és infrastruktúránk alkalmazkodott a változásokhoz. De évtizedek alatt is stabil maradt az az összetevő, mely a személyes mobilitás iránti globális vágy, mely a szabadság érzetét kelti.” – Eric de Seynes Yamaha Motor Europe elnök-vezérigazgató

A Yamaha arra törekszik, hogy kielégítse a vásárlók széles köreinek igényeit, melyek folyamatosan változnak. A most megtartott Switch On premieren részleteket árultak el a jövő elektromos modelljeiről.

A következő hetekben a Yamaha piacra dobja a vadonatúj Neo-t, az 50 cm3-es típushoz hasonló elektromos verziót. A modellel a Tokiói Autószalonon E02 néven találkozhatott a nagyközönség.

Ezt követően kerül bemutatásra, az első 125 cm3-es Yamaha e-robogó, amely az eredeti E01-es motorkerékpár alapjaira épül. A modell szintén látható volt Tokióban.

Az E01 sorozat neve még nem dőlt el, mert a  Proof of Concept tesztüzem keretében egy európai nagyvárosban fogják tesztelni, egy robogómegosztó céggel együttműködve. A bér robogó felhasználásnál, nehéz nagyobb igénybevételt elképzelni egy újonnan bemutatásra kerülő sorozatnak.

Az előbb említett két új e-robogó mellett a Yamaha a Fantic Motor and Motor Minarelli céggel közösen mutaott be, egy eBike S-Pedelec elektromos robogót, mely a B01 nevet viseli. A B01  a Fantic ISSIMO-n alapul és hamarosan sorozatgyártásba kerül a japán cégnél.

A motorok mellett a Yamaha bemutatott három új e-bike-ot is, melyek az elmúlt 30 év tapasztalataira épülnek. Az első e-Bike prototípus még az 1990-es években készült, és a PAS (Power Assist System) rendszert használta. A japán cég azóta is az élen jár az e-bike motorok fejlesztésében, melyből három évtized alatt megközelítőleg 7 millió darabot értékesített.

A közelmúltban az e-bike-ok iránti kereslet ugrásszerűen megnőtt, 2021-ben 5 millió darab került eladásra Európában, sok közülük Yamaha motorral. Míg a Yamaha továbbra is beszállítottja marad több nagy gyártónak, saját modellekkel is piacra lép a jövő nyáron. A három kategória :  Gravel, Urban és All Mountain.

ugrás fel