EST. 2002

MotoGP Le Mans – minden percében izgalmas futamot húzott be az idei év meglepetés embere

Száraz pályán indul a francia GP ahol mindenki flag-to-flag versenyre számít köszönhetően az erősen borult időjárásnak.  A rajtot Miller kapja a legjobban, mögötte a két gyári Yamaha sorakozik fel. A KTM versenyzője Pol Espargaro már az első körben hibázik és Rossi azonnal lecsap a lehetőségre. Csapattársa azonban összeakad a spanyol versenyzővel és a kavicságyban ér véget versenye. Morbidelli az esést követően erősen fájlalja a lábát, Rossi néhány hely visszacsúszással megúsza a dolgot.

Közben Vinales megelőzi Millert és átveszi a vezetést, míg a csapatok elkezdik előkészíteni a csere motorokat.  Quartararo közben átveszi a vezetést, Miller  marad a második helyen, Vinales visszább csúszik és a harmadik helyre felzárkozik  Alex Rins a Suzukival.

Márquez átveszi a harmadik helyet és szorosan tapad az előtte haladó Miller hátsó kerekére. A spanyol épp pozícióba kerül, amikor Miller besokall a kanyarba és kivezeti a motort a pályáról. A Ducati pilótája gyorsan vissza „kapálja” magát a pályára, de lemarad az élbolytól. Közben a 17 fokos esős időben megkezdődik a motorcsere, amit Márquez hajt végre a leggyorsabban. Az időjárási viszonyokat jól mutatja, hogy a csere közben a szél fel dönti boxutca végén található palánk sort.

Mindenki gumi melegítéssel kezdi a visszatérést, de Alex Rins még így kicsúszik az első kanyarban. Az élen Marquez, mögötte Quartararo motorozik a már átázott pályán. A harmadik helyen kissé leszakadva a nemrégen hibázó Miller halad .

MM tartani tudta előnyét Fabio elött, de Miller rohamosan zárkozik rájuk, míg a tizenkilenceik körben Márquez hibázik és elesik. Ismét Yamaha francia versenyzője vezeti a futamot, mögötte Miller leszakítva a mezőny többi tagját. Tizenhat körrel vége előtt Miller megelőzi Quartararot, aki hosszúkörös büntetést kap a túl magas sebességért, amit a motorcserénél hozott össze. Közben a  második Aprilia is kiesika versenyből motorhiba miatt, és alig egy körrel később Oliveira a és a KTM is befejezi a versenyt.

Az esős időben Zarco is magára talál és a tizenharmadik körben feljön a harmadik helyre, megelőzve Nakagamit. Marc Márquez közben elkezdi a felzárkózást a hátsó traktusban, de a tizedik körben elmegy a motor eleje és másodjára is elesik a hatos kanyarban. Közben egy érdekes információ is feltűnik egy pillanatra a verseny közben, Quartararo pulzusa az esős pályán is alig éri el a 140- es értéket.

Hét körrel a vége előtt Zarco utoléri Fabiot és a két francia versenyéből a Ducati pilótája jön ki győztesként, aki pár kör alatt komoly előnyt épített ki és megindul a vezető Miller után. Bár erősen faragt a hátrányból nem veszélyezteti Miller elsőségét.  Mind a három dobogós helyezett boldogan gurul át a célvonalon ezen az örült és egyszerre izgalmas futamon.


Az első 4 helyezet között 3 Ducati található, míg külön érdekesség, hogy az ötödik helyen Petrucci végez a KTM nyergében.

ugrás fel