EST. 2002

A BMW Motorrad a Verona Motor Bike Expón mutatja be az R 18 M és az R 18 Aurora modelleket

Az exkluzív custom motorok két híres olasz motorépítő munkái a BMW Motorrad Italia és márkakereskedői hálózata támogatásával. A veronai Motor Bike Expo a tökéletes színpad, ahol az olasz és európai rajongók előtt színre léphet ez a két exkluzív custom motorkerékpár, amelyek az ikonikus BMW R 18-on alapulnak.

Mindez a BMW Motorrad Italia, illetve márkakereskedői hálózata és a motorépítő világ néhány kiemelkedő szereplője együttműködésének eredménye. Az R 18 M az olasz LowRide magazin által életre hívott, és az American Dreams által megvalósított projekt. Az R 18 Aurorát a BMW Motorrad Roma megbízásából a Garage 221 alkotta meg.

Eddig az M betű a BMW négykerekű modelljeinek sportváltozatait jelölte, de ma már a kétkerekű járműveket is magában foglalja. A LowRide szerkesztőségét a BMW R 18 M projekt során a következő inspirációs forrás vezérelte: az elképzelés szerint a BMW Cruisernek áramvonalasabb és sportosabb megjelenést szerettek volna adni – kerülve a túlzásokat –, semmiképpen sem megfeledkezve a BMW R 18 retro karakterére való utalásról.

„Az 1800 köbcentiméteres big boxer stabilitása, hosszú tengelytávja és ugrásra kész mivolta villámgyors indulásra ösztönöz, ezért véleményünk szerint jogosan kapott sportos és retro megjelenést. Az R 18 M dizájnjában a BMW Motorrad örökségéből származó sugallatokat és a négykerekűektől nyert inspirációt találunk: az M egyértelműen a motorsportra utal”, mondta Giuseppe Roncen, a LowRide igazgatója és a különlegességek világának nagy szakértője a BMW R 18 M projektről.

 

A munka a futóműre, a felfüggesztés beállítására, a karosszériára és a tartozékokra összpontosult, a mechanikát és az elektronikát – mint az R 18 természetes erősségét – változatlanul hagyva. A BMW R 18 M alacsonyabb tömegének és megváltozott üléspozíciójának köszönhetően még élvezetesebb motorozást ígér: „Kíváncsian várjuk, hogy megtapasztaljuk a benne rejlő lehetőségeket. A jelentősen könnyített motorkerékpárnak már csak a – túlzásokat nélkülöző – kompaktabb és előretolt üléspozíciónak is köszönhetően könnyebb kezelhetőséget kell nyújtania.”

Elkészítése igazi csapatmunka volt: dizájnerektől kezdve a tapasztalt mesteremberekig sok kézen ment keresztül.

Az R 18 M projektet a BMW Italia tette lehetővé, és azon érzelmek hatására született meg, amelyeket ez a motor képes kiváltani: egy szórakoztató cruiser, ami erős és élénk, nagy szívvel és végtelen nyomatékkal. A LowRide az olasz kézműves mesteremberek és az ágazatra szakosodott cégek legjobbjai közül vont be néhányat. A vázlatok elkészítését Oberdan Bezzi tervezőre bízták, aki már korábban is a LowRide partnere volt. Neki sikerült egy izgalmas power cruisert alkotnia anélkül, hogy megsértette volna a BMW R 18 lényegét. Az American Dreams végezte az összeszerelést és koordinálta a munkát; a prototípusgyártásra és modellezésre szakosodott Elaboratorio a nulláról indulva készítette el az új nyeregvéget, a burkolatokat és az üvegszálas szélterelőt. A Carbon Italy a szénszálas részletekért volt felelős. Az ER Exhaust Revolution kézjegyét a rövid kipufogócső viseli magán, amelyet úgy terveztek, hogy tömzsibbé tegye a motor vonalvezetését és egyben nagyobb dőlésszöget tegyen lehetővé. A rövid kipufogócsövek nagyobb rálátást biztosítanak a pompás, csupasz, nikkelezett kardántengelyre is, amely egy olyan eredeti részlet, ami megérdemli a kihangsúlyozást. Az L.R. Leather a bőrborítású nyerget, míg a fényezést a Dox Art Factory készítette. A Rizoma biztosította a tükröket, a markolatokat és az egyedi irányjelzőket, amelyek tökéletesen illeszkednek a motorkerékpár karakteréhez.

BMW R 18 Aurora.

A Garage 221 elhatározása, hogy a BMW R 18 alapján egyedi motorkerékpárt készítsen, az annak az 2019-es EICMA kiállításon tartott bemutatóján született meg. Az új BMW cruiser innovatív és ugyanakkor a hagyományokhoz hű vonalvezetése „hozzá illő kiegészítő elemekért és még több Heritage szellemiségért kiáltott, kezdve a tank lágy vonalvezetésétől a boxer jellegzetes formájáig” – vélekedett Pier Francesco Marchio, a Garage 221 munkatársa.

BMW R 18 M.

A projekt kezdetben a motorkerékpár különböző részeinek tanulmányozására összpontosított, szem előtt tartva annak szükségességét, hogy az új elemeket a vonalak egyedülálló harmóniájába kapcsolják össze – inspirációt merítve az 1970-es évek cruisereiből, amelyek mindig is különösen vonzották Pier Francescót „lenyűgöző esztétikai rugalmasságuk miatt”. A Garage 221 által készített BMW R 18 Aurora megkülönböztető elemei a hátsó keréknél csonkolt, körbeburkolt kipufogók és a „denevérszárnyhoz” hasonló, tágas „batwing” burkolati elem, amely külön hangsúlyt ad a motorkerékpár első traktusának.

Custom építés, amelynek középpontjában a BMW hagyományai állnak.

Az R 18 Aurorához vezető módosítások a Garage 221 BMW világában szerzett tapasztalataiból származnak, és valójában minden felhasznált elem a BMW Motorrad egyéb modelljeiből származik. A nyereg egy 2005-ös BMW 1200 C-ből származik, a Batwing-burkolat egy 1982-es BMW R 100-as első-, és egy 1991-es BMW K 75-ös hátsó burkolati elemeinek felhasználásával készült. Még a karosszéria színénél is egy 1983-as BMW RT 100-as színkódját vették alapul, a grafikát annak színárnyalatára és intenzitására szabva. Az első és hátsó sárvédők tartói, a nyeregtartók és a rendszámtábla keret teljes egészében kézzel készültek.

A kipufogócsövek a Leo Vince-szel együttműködve készültek, különös gondot fordítva a hangzásra, hogy az még testesebb és magával ragadóbb legyen. Kialakításuk során külön gondot fordítottak arra, hogy nagyon egyedi és erőt sugárzó jelleget kölcsönözzön az R 18-nak. Az R 18 Aurora olajhűtő rácsa elegáns, természetes hatást kelt, amelyet a BMW 1960-as évekbeli autóinak hűtőrácsa ihletett. „Rengeteg munka volt – mondta Pier Francesco – de az eredmény valóban lenyűgöző. A hengerfej-, és befecskendezés burkolatok, a központi forgattyúház és az olajhűtő azonos mintázatú festése egységbe kovácsolja a koncepciót, teljesen egyedi együttes hatást nyújtva a hengerblokkal és a kúpos fogaskerékkel kiegészülve.”

ugrás fel