EST. 2002

A CUSTOM WORKS ZON japán motorépítő műhely egy vadonatúj boxermotor prototípussal szerelt motorkerékpárt mutatott be

Az egyedi motordizájnok japán specialistája, a CUSTOM WORKS ZON december 2-án mutatott be egy, a BMW Motorrad megbízására készült egyedi modellt. A lenyűgöző alkotás központi eleme egy teljesen új BMW boxermotor prototípusa.

A Yuichi Yoshizawa és Yoshikazu Ueda által Siga prefektúra területén 2013-ban alapított CUSTOM WORKS ZON különleges alkotásairól ismert. A csapat rendszeres vendége számos, egyedi építésű járműveket felvonultató rendezvénynek, mint például a milwaukeei Mama Tried Show, az austini The Hand Built Motorcycle Show és a Brooklyn Invitational. E kicsiny műhely vitrinjét megannyi díj és trófea díszíti – ami a csapat szakértelmének és egyedi stílusának egyértelmű bizonyítéka.

 

Yuichi Yoshizawát teljesen felvillanyozta a BMW Motorraddal való együttműködés: „Nagy megtiszteltetés és kihívás egy ilyen csodálatos boxermotor-prototípus köré motorkerékpárt építeni az egyik legnagyobb hagyománnyal rendelkező gyártó számára.”

A bemutatón sok találgatás övezte a motor-prototípust. A külső geometria és a látható elemek a BMW Motorrad 1960-as évek végéig gyártott boxermotorjaira emlékeztetnek – a nyilvánvaló különbséget a nagyobb hengerűrtartalom és a modern lég-/olajhűtési rendszer jelenti. A blokkról, és annak jövőbeli felhasználásáról a későbbiekben fog a gyártó részletesebb információval szolgálni.

A ZON jellegzetes stílusa egyértelműen felismerhető: klasszikus kialakítás, modern gyártási technológia és a részletekben megnyilvánuló nagy szakértelem – mindez a legmagasabb szintű japán gyártási minőség jegyében. A motorkerékpár alacsony sziluettje Ernst Henne 1920-as és 1930-as években rekordokat döntő járműveire emlékeztet. A nagy méretű – elöl 21, hátul 26 colos – mart alumínium kerekeit viszonylag keskeny gumiabroncsokkal párosították, a „girder” villa alapanyaga pedig szintén tömör alumínium. Az acélcsőből készült hátsó lengőkart a térhálós vázra rögzítették, hogy a felfüggesztés rejtve maradjon. Ebbe a csőhálóval megerősített vázszerkezetbe helyezték a nagyméretű blokkot. Az üzemanyagtartályt, az ülést és a burkolatot mind acéllemezekből, kézimunkával alkották meg.

Ez a lélegzetelállító, egyedi tervezésű, a CUSTOM WORKS ZON és a BMW Motorrad együttműködéséből létrejött motorkerékpár a szakmán és a motoros körökön belül nagy figyelmet kapott, elnyerve a Hot Rod Custom Show legrangosabb díját, a „Best of Show Motorcycle” trófeát.

ugrás fel