EST. 2002

Continental GV80 3D műszerfal

Az új HMC Genesis GV80 kijelző már valóban a jövő hírnöke. A német gyártó leginkább a gumiabroncsairól híres, pedig ez csak egy szelete a széleskörű gyártásnak mely magában foglalja az elektronikus rendszereket is. Több motorkerékpár gyártó is használja a cég ABS rendszerét, hogy csak egy példát mondjunk.

A Continental fejlesztési részlege számos újdonságot mutatott be az elmúlt években, ezek közül lesz, ami a közeljövőben elérhetővé is válik. A sajtóközleményben tömegtermelésre szánt kijelzőként hivatkoznak a termékre, ami jól mutatja, hogy ez a fejlesztés hamarosan valóban része lesz a hétköznapjaink vezetési élményének.

A termék fő jellemzője a 3D-s képalkotás, mely olyan ön-sztereoszkópos technológián alapul, amihez nem szükség speciális szemüveg vagy más eszköz. A képernyő két, kissé eltérő képet jelenít meg, amelyek mindegyike a vezető szemére összpontosul, így háromdimenziós érzetet teremtve. De az igazi varázslat másban rejlik, a műszerek belsejében lévő rejtett kamera állandóan a vezető arcát célozza, beállítva a vetítés pontos helyét, hogy a két különböző kép mindig a jobb szembe kerüljön.

A kamera telepítése új távlatokat nyitott a Continental fejlesztői számára, ez pedig a figyelemfelismerés. A megfelelő program segítségével a kamera folyamatosan figyelemmel kíséri az arcot, és kimutathatja a fáradtságot vagy a figyelem tompulásának jeleit.

A cég szakembereinek az a célja, hogy a vezető tekintette lehetőleg az úton legyen a legtöbbet, ezért ezeken a kijelzőkön csak a legfontosabb információkat jelenítik meg. A GV80 egy állomás a fejlesztésben, melynek végcélja a képen is látható Cross Domain Hub, mely várhatóan a jövő érintőképernyője lesz. Ez persze a jövő de a GV80 már jelen és nem látjuk semmi akadályát, hogy ne jelenhessen meg a motorkerékpár gyártásban is a fejlesztés.

ugrás fel