EST. 2002

EICMA 2023: HONDA FORZA 125

A tavalyi év megújulását követően – stílus és az újratervezett műszeregység tekintetében – a Honda Forza 125 jövőre még elegánsabb formában folytatja pályafutását az új színeknek köszönhetően. Természetesen minden, a korábban megismert és megszeretett gazdag alapfelszereltséget tartalmazza a Honda GT-stílusú robogója, azaz a kipörgésgátlót (Honda Selectable Torque Control – HSTC), az elektromosan állítható szélvédőt, az USB-C csatlakozóaljzatot, a két, teljesértékű bukósisak befogadására alkalmas tárolórekeszt, a LED világítást és az okoskulcsot (Smart Key).

24YM FORZA 125

24YM FORZA 125

A Forza 125 azon európai robogósoknak készül, akik az átlagosnál többet várnak el egy nyolcadliteres géptől: több erőt, sportosságot és praktikumot. Ez a típus – 2015-ös bevezetésétől kezdve – minden elvárást teljesített és meghaladott, sőt a tulajdonosok visszajelzéseire reagálva évről évre fejlesztették, ennek köszönhetően már több mint 115 000 darab talált gazdára belőle ez év szeptemberéig.

Hihetetlen népszerűségének több oka is van. Mint tudjuk, a városlakók által használt, robogónak mindent tudnia kell, ami egy 125 cm3-es modelltől elvárható és ez alól a modern, tetszetős külső sem kivétel. Két eltérő világ legjobbját keresik, egy olyan motort, mely a GT-stílusú nagyrobogók kényelmét ötvözi a kisebb, könnyebb városi fürgeségével, gyorsulásával és parkolási előnyeivel. Honda eSP (enhanced Smart Power) névre keresztelt, kompakt, négyszelepes erőforrása kimondottan fürgévé varázsolja a Forzát, így pillanatok alatt magunk mögött tudhatjuk a torlódásokat, emellett kényelme, időjárás-védelme és teljesítménye révén autópályán is otthonosan mozoghatunk vele. Mindezt megkoronázza a tárhelyek sokasága, a széleskörűen alkalmazott, kiváló minőségű alkatrészek tömege, a szebb megjelenés és a legendás Honda-minőség – nem is csoda, hogy világszerte ilyen népszerű a modell.

24YM FORZA 125

24YM FORZA 125

Persze nem ok nélküli a siker, hiszen rendszeresen frissítik, tökéletesítik a Honda robogóját. 2018-ban például vadonatúj külsővel szerzett újabb híveket magának, és – hogy megőrizze előkelő helyét a piacon – olyan hasznos újdonságokkal növelték a használati értékét, mint a teljesen LED-világítás és az elektromosan állítható légterelő.

2021-ben ismét új, továbbfejlesztett Forza 125-öt láthattunk Európa útjain, – aerodinamikai frissítést kapott a család legkisebb tagja, USB-csatlakozót, 4 cm-rel nagyobb tartományban állítható, elektromos mozgatású szélvédőt – mely csábítóbb és praktikusabb elődeinél.

Tavaly egy karcsúbb, új külsővel került a márkakereskedésekbe, valamint megjelent a Special Edition  kivitel is. És mit hoz a jövő?  A Honda Italia Industriale-ban előállított Forza 125 vadonatúj színekben fog pompázni megerősítve ezzel a pozícióját A sportos GT robogóként.

Az aprólékosan kidolgozott részletek sokasága és a tökélyre csiszolt idomzat áramvonalassá teszi az új Forza 125-öt, stílusos megjelenése pedig azt sugározza, hogy prémium minőségű, sportos, modern robogó áll előttünk. Vadonatúj fejidomot terveztek a Honda mérnökei, amivel még elegánsabb és kifinomultabb identitást kapott a Forza 125, melyhez a stílusjegyeket a legnagyobb testvérétől, a Forza 750-től kapta. Az új, vonzó megjelenésű LED fényszórók bevezetésével a modell orr-része megújult, akárcsak az újratervezett műszerfal, amely vonzó  elegye az analóg és digitális kijelzőnek.

A külső ugyan frissült, de a kiemelkedő felhasználóbarát jellege természetesen megmaradt. Az elektromosan, 180 mm tartományban, állítható légterelő maximalizálja a szélvédelmet és a szabadságot. A kesztyűtartóban található USB-C csatlakozóaljzat praktikus töltőpontot biztosít, a Smart Key működtetése növeli a kényelmet, az ülés alatt pedig két teljesértékű bukósisaknak is van hely.

24YM Forza 125 social

A Honda Selectable Torque Control (HSTC) felügyeli az Euro 5-ös, folyadékhűtésű, SOHC-vezérlésű egyhengeres teljesítményleadását, így segít megőrizni a hátsó kerék tapadását gyorsítás közben. A jól bevált felfüggesztésen – érthető okokból – nem változtattak a mérnökök.

A 2024-es Forza 125 vásárlói, az alábbi színárnyalatok közül választhatnak:

 • **ÚJ** Pearl Sienna Red
 • Matt Cynos Grey Metallic
 • Pearl Falcon Grey
 • Matt Pearl Pacific Blue

A Forza 125 Special Edition igazán elbűvölő. Feltűnő, metálszürke (Matt Cynos Grey Metallic) fényezésének aprólékosan kidolgozott, eltérő színű részletek adnak kontrasztot: a kerekek, az ülésvarrások, a műszerkeretek és a logók egyaránt pirosban pompáznak, a lábtartói fekete bevonatot kaptak és rozsdamentes borítást szereltek rá a Honda mérnökei.

 • A fejidom és fényszóró a Forza 750 stílusában fogant, látványos és elegáns megjelenést kölcsönöz a modellnek
 • Új analóg/LCD kijelző
 • Az elektromosan állítható légterelő mozgási tartománya 180 mm
 • 2 zárt bukósisak elfér az USB-C csatlakozóaljzattal felszerelt, ülés alatti csomagtartóban
 • Opcionális a 45 literes, kulcs nélkül nyitható hátsó doboz, ülés és tanksapka
 • A vészfékezést jelző rendszer (Emergency Stop Signal, ESS) figyelmezteti a többi közlekedőt a hirtelen fékezésre
 • A Special Edition változatot egyedi díszítőelemek különböztetik meg az alapmodelltől

A stílusos és áramvonalas Forza 125 tervezőit a modellcsalád zászlóshajója, a Forza 750 ihlette. Legszembetűnőbb eleme kétségtelenül a fejidom, hiszen már messziről hirdeti, hogy energiával teli, sportos prémiumrobogóval állunk szemben. Szintúgy a 750-es családfőt idézik a jellegzetes LED fényszórók, melyek még jobban kihangsúlyozzák a típus prémium mivoltát.

A kormány szélessége 750 mm, a visszapillantó-tükrök magasságát is megtartották (1125 mm) – hiszen ezek a tökéletes méretek a zsúfolt városi utcákon való átcsúszáshoz. Az ülésmagasság 780 mm, elvégre a nyereg így is elég hosszú és kényelmes ahhoz, hogy ketten elférjenek rajta, míg az üléshelyzet hozzájárul, hogy a vezető könnyebben áttekintse a forgalmat és biztonságosan motorozhasson.

A kormányról gombnyomással vezérelhető, 180 mm tartományban állítható légterelő plexi kialakításánál a legfontosabb szempont az volt, hogy elterelje a menetszelet a vezető testéről és fejéről, egyben hatékonyan csökkentse a szélzajt. Arra is gondoltak a tervezők, hogy lakott területre érve már nem a szélvédelem a legfontosabb szempont, és többre értékeli a vezető, ha szabadon ellát a plexi felett, ezért aztán gombnyomásra, pillanatok alatt legalsó állásba ereszthető a légterelő. Hogy nagy sebességnél se legyen zavaró a plexi mögötti turbulencia, nagyméretű nyílást alakítottak ki a motor elején, jelentősen csökkentve ezzel a légörvények kellemetlen hatásait.

24YM Forza 125 social

A csomagtér pedig több részre osztható, azaz, ha csak egy bukót tárolunk a motorban, akár esőruha vagy A4-es méretű táska is berakható a fejvédő mellé. Bal oldali, osztható kesztyűtartója zárható, például telefonunkat és egy üdítőt vagy kulacsot is el tudunk helyezni benne. Az sem mellékes, hogy USB-C csatlakozó található a kesztyűtartóban.

Még közelebbről szemlélve további műszaki csemegéket is felfedezhetünk, ilyen például a Smart Key rendszer, amely nemcsak a gyújtáskapcsolóhoz és az ülés alatti tárolórekesz zárjához kapcsolódik, hanem a 45 literes felső dobozt is nyitja-zárja. Működése rendkívül egyszerű: automatikusan lezárja a top boxot, ha a vezető távol van, és nyitja, amint újra a jármű közelébe ér. Természetesen a hagyományos módszer is működik, azaz kulccsal is elfordítható a zár. Egyébként a zárszerkezetet a motorba építették, ezáltal az nem vesz el helyet a dobozba pakolt holmik elől.

Az újragondolt analóg műszerekről olvashatjuk le a pillanatnyi sebességet és fordulatszámot, ám a műszeregység új, még szebb hátteret kapott. Ezt digitális kijelző egészíti ki, amely háromféle üzemmódban használható:

 • kilométerszámláló, aktuális hatótáv és fogyasztás,
 • napi számláló, aktuális hatótáv és óra,
 • akkumulátorfeszültség és környezeti hőmérséklet.

A Forza 125 Special Edition piros színű kerekeket, ülésvarrást, műszerkeretek és logót kapott, melynek elegáns megjelenését növeli, hogy a lábtartói fekete színű bevonatot kaptak és rozsdamentes padlóborítást szereltek rá a Honda mérnökei.

 • A 125 cm-es erőforrás teljesítménye 10,7 kW, legnagyobb forgatónyomatéka 12,3 Nm
 • Üzemanyag-hatékony, Honda eSP technológiára épülő erőforrás és Alapjárat-leállító Rendszer
 • 2,4 L/100 km-es fogyasztás és csaknem ötszáz kilométeres hatótáv
 • Szériatartozékként kínált Honda Selectable Torque Control (HSTC)

A Forza 125 négyszelepes, SOHC-vezérlésű, folyadékhűtéses erőforrása 10,7 kW-os teljesítményt ad le 8750-es főtengelyfordulatnál, maximális forgatónyomatéka pedig 12,3 Nm 6500-nál. A furat 53,5 mm, a löket 55,5 mm, a kompresszióviszony 11,5:1.

A robogó álló helyzetből indulva 13,3 másodperc alatt tesz meg 200 métert. Ráadásul a középtartományban is kifejezetten erős a modern egyhengeres, így minden helyzetben rugalmas a Forza 125. Különösen a lakott területen, 40 és 60 km/órás sebesség között fürge, kényelmes utazósebessége 90 km/h körül alakul, míg végsebessége 108 km/h.

24YM FORZA 125

24YM FORZA 125

Az erőforrás fejlesztése során az eSP elnevezésű, alacsony belső súrlódást eredményező gyártási technológiát alkalmazták a Honda mérnökei. Emellett kompakt kialakítású henger, áttervezett, 4,7 liter űrtartalmú légszűrőház, valamint 26 mm-es szívócsővel társított PGM-FI üzemanyag-befecskendező felel az optimális égésért és hatékonyabb hőleadásért. Különleges részlet az intelligens tervezésű, forgattyúházba épített olajszivattyú is, mely által tovább nőtt az erőforrás hatásfoka.

A főtengely középvonalától eltolt dugattyú kevésbé súrlódik a henger falán, így még hatékonyabb a motor működése, azaz jobb hatásfokkal alakulhat a függőleges tengelyű mozgás forgóvá. A hengerfurat egyenetlen kopása ellen apró felületi vezetőhornyokkal megspékelt, öntött acélhüvely alkalmazásával védekeztek a mérnökök. Ez a kialakítás a dugattyúgyűrűket terhelő feszültséget is csökkentette, tovább mérsékelve a belső súrlódást.

A jobb oldalra felszerelt, kisméretű, de nagy hatásfokú radiátort apró és kifejezetten könnyű ventilátor hűti az alacsony súrlódási veszteség és légellenállás érdekében. A folyamatosan változó áttételű automatikus váltó (CVT) csapágyainak gördülési ellenállását három alacsony súrlódású egységgel fogták vissza a Honda mérnökei, melyeket kifejezetten az adott terheléshez méreteztek. A szíjtárcsán kialakított ventilátor légterelő szárnyainak légellenállása alacsony, a feszítőtárcsa pedig kevésbé nyomja a szíjat, így kisebb a veszteség.

Az elektronikus vezérlésű, szénkefe nélküli, váltakozó áramú generátor önindítóként is funkcionál (ACG). Ezt az integrált egységet közvetlenül a főtengely végére rögzítik, s mivel nélkülözi az áttételt, valamint a szabadonfutót, működése jelentősen halkabb a hagyományos konstrukcióénál.

Álló helyzetben az Alapjárat-leállító Rendszer (Idling Stop) három másodpercnyi alapjárati működés után automatikusan leállítja a motort, majd a gázkar elfordítására azonnal újraindítja. Villámgyors működését több innovatív megoldás együttes alkalmazása tette lehetővé. A generátorként is funkcionáló önindító, a szívási folyamat kezdetére beálló főtengely és az automatikus dekompresszor jelentősen megkönnyíti az indítást. A rendszer ráadásul „odafigyel” az akkumulátor állapotára is: ha egy bizonyos határérték alá esik a feszültség, ideiglenesen leáll az Alapjárat-leállító Rendszer működése, megelőzve az YTZ8V jelű, hosszú élettartamú akkumulátor lemerülését.

A Forza egyik legfőbb célja az volt, hogy az átlagos felhasználóknak hetente csak egyszer kelljen tankolnia. Mivel a robogó üzemanyagtartálya 11,7 literes és az erőforrás mindössze 2,4 litert fogyaszt 100 kilométerenként (WMTC szabvány szerint mérve), ez a probléma megoldódott, hiszen a hatótáv közel 500 km.

Hogy a vezető vizes, csúszós úton is magabiztosan gyorsíthasson, immáron Honda Selectable Torque Control (HSTC) felügyeli a hátsó kerék tapadását, illetve tapadásvesztését. Szinte észrevétlenül, a háttérben működik a – tetszés szerint kikapcsolható – segédlet, csupán a műszeregységen felvillanó T betű utal rá, hogy kipörgött a kerék és a rendszer közbeavatkozott.

 • Acélvázhoz kapcsolódó, 33 mm-es csúszószár-átmérőjű villa és állítható rugó-előfeszítésű, kétoldali hátsó rugóstag
 • Könnyű kezelhetőség és fürgeség jellemzi a mindössze 164 kg-os menetkész tömegű robogót
 • Elöl és hátul – blokkolásgátlóval kiegészített – tárcsafékek kerültek az öntött alumínium kerekekre

A 2024-es modellévű Forza 125 változatlan, azaz felfüggesztései is erős, merev acélvázhoz kapcsolódnak, ez biztosítja, hogy a legváltozatosabb körülmények között is helytállhasson a modell. A masszív, 33 mm-es csúszószár-átmérőjű teleszkópokhoz 7 fokozatban állítható előfeszítésű hátsó rugóstagokat társítottak a Honda mérnökei, ezeken támaszkodik meg az egy darabból álló, alumínium lengővilla.

24YM FORZA 125

24YM FORZA 125

A Forza 125 menetkész tömege blokkolásgátlóval felszerelve is csak 164 kg. Ennek előnyei nem csak a menetteljesítményt illetően érhetők tetten, hanem lassú manőverezésnél és parkolásnál is. Stabilitásában nagy szerepe van a megnövelt, 1505 mm-es tengelytávnak, a fordulékonyság pedig az átgondolt geometria számlájára írható – a villaszög 26,5°, az utánfutás pedig 89 mm.

Alumíniumból öntött kerekein 120/70 R15, illetve 140/70 R14 méretű abroncsok feszülnek, ezek méretükből és sajátos anyagkeverékükből fakadóan változékony időjárási körülmények között is kiemelkedő tapadást és menetkomfortot nyújtanak. Szintén kiváló a fékhatás, elvégre elöl 256, hátul 240 mm átmérőjű tárcsák emésztik fel a mozgási energiát, ráadásul a 2022-es Forza 125 alapfelszereltségének része a blokkolásgátló, tehát csúszós útburkolaton is biztonságosan lassíthat a pilóta.

Az Eredeti Honda Kiegészítők között számos tételt találni, amivel fokozható a Forza 125 szépsége, hatékonysága és kényelme. Ilyen például a

 • Színben a robogóhoz passzoló 45 literes Smart hátsó doboz
 • Színben a robogóhoz passzoló 35 literes, Smart hátsó doboz
 • Hátsó csomagtartó
 • Belső táskák a túradobozokhoz
 • Kényelmes ülés
 • Markolatfűtés
 • Rozsdamentes acélból készült padlóelem
 • Kültéri motorkerékpár takaró
 • U-zár
ERŐFORRÁS 
Konstrukció Folyadékhűtésű, négyütemű, négyszelepes, SOHC-vezérlésű egyhengeres
Összlökettérfogat 125 cm3
Furat x löket 53,5 x 55,5 mm
Sűrítési viszony 11,5:1
Maximális teljesítmény 10,7 kW (14,34 LE)/8750 f./perc
Maximális Forgatónyomaték 12,3 Nm/6500 f./perc
Motorolaj mennyisége 0,9 liter
Zajszint (dB) L városi 73.0, L teljes gázon: 74,8
ÜZEMANYAG-ELLÁTÓ RENDSZER 
Befecskendező PGM-FI elektronikus befecskendezés
Üzemanyagtartály kapacitása 11,7 L
Üzemanyag-fogyasztás** 2,4 L/100 km (WMTC)
ELEKTROMOS RENDSZER 
Önindító Generátorként is működő elektromos önindító (ACG)
Akkumulátor 12 V/7Ah
ERŐÁTVITEL 
Tengelykapcsoló Száraz, röpsúlyos
Erőátvitel fajtája Folyamatosan változó áttételű automatikus váltó (CVT)
VÁZ 
Konstrukció Bölcsőváz
MÉRETEK 
Méretek (HxSzxM) 2145 mm x 754 mm x 1350 mm
Tengelytáv 1505 mm
Villaszög 26,5°
Utánfutás 89 mm
Ülésmagasság 780 mm
Szabad hasmagasság 141 mm
Fordulókör sugara 2,3 m
Menetkész tömeg 164 kg
FELFÜGGESZTÉS
Első 33 mm-es csúszószár-átmérőjű teleszkópvilla
Hátsó Kétoldali rugóstag
KEREKEK 
Első Öntött, alumínium
Hátsó Öntött, alumínium
Gumiabroncs mérete elöl 120/70-15 56P
Gumiabroncs mérete hátul 140/70-14 68P
FÉKRENDSZER 
Első 256 mm-es féktárcsa
Hátsó 240 mm-es féktárcsa
VILÁGÍTÁS 
Fényszóró LED
Hátsó lámpa LED

 

*A műszaki adatok csupán tájékoztató jellegűek, a gyártónak jogában áll bejelentés nélkül megváltoztatni azokat.

**Kérjük, vegye figyelembe, hogy az üzemanyag-fogyasztásra vonatkozó adatokat a Honda rögzítette a WMTC-szabványnak megfelelően. A teszteket görgőpadon, a jármű szériaváltozatával, csak vezetővel, utas és kiegészítő felszerelések nélkül végeztük. A jármű tényleges üzemanyag-fogyasztása a vezetési stílustól, a karbantartástól, az időjárástól, az útviszonyoktól, a gumiabroncs nyomásától, a felszerelt tartozékoktól, a rakománytól, a vezető és az utas súlyától, valamint más tényezőktől függ.

24YM FORZA 350

ugrás fel