EST. 2002

Eszköz amely forradalmasítja az úthibák javításának módját.

Érdekes projekt nyert a „ The James Dyson Award” országos kategóriájában. A Projekt koncepciója még 2019-ben született a Politecnico di Milano laboratóriumában. Egy diákcsoport öt tagja Luca Grosso, Silvana Migliozzi, Alessio Puleo, Zöe Schnegg és Xueyan Niu jegyzik az egyszerű de annál praktikusabb kis eszköz ötletét.

A projekt célja az úthibák megoldása termékszolgáltatás, vagy marketing felület létrehozása mellett.

Az európai városok egyik komoly problémája, hogy a megnövekedett mikromobilitási eszközök számával arányosan nő a balesetek száma is. A kis elektromos rollerek és egyéb eszközök könnyen „áldozatul” esnek a kátyúk és úthibák rengetegében.

Jelenleg hideg vagy forró bitument töltenek lapáttal gödrökbe. Ez a megoldás korlátozott ideig nyújt megfelelő felületet kellemetlen esztétikai megjelenés mellett.

Az eszköz az első tervezésnél még analóg módon működött, csak később később integrálták elektromos motorral.

A működési elv rendkívül egyszerű. A tartály belsejében a vizet és a cementport összekeverik egy keverővel, melyet a hátsó kerék belsejében lévő elektromos motor hajt. Amint a keverék készen áll, a kezelő előre forgatja a dobozt a fogantyún lévő gomb segítségével, miközben egy másik gombbal kinyitja a fedelet, hogy a habarcs az úthiba felé áramolhasson. A Roadfix előrenyomásával a hátsó kerék tömöríti a habarcsot és lenyomja a textúrát a talajra. A testre szabható futófelületnek köszönhetően a vállalatok elhelyezhetik reklámjaikat a gumin, ami nyomott formában jelenik meg az elkészült útjavításon.

A következő lépés, hogy a fiatalok egy működő prototípust hozzanak létre, melyet tesztelni lehet közúti körülmények között is.

Forrás : https://www.jamesdysonaward.org/2021/project/roadfix/

ugrás fel