EST. 2002

Frissült a HONDA MSX125 GROM

Új nevet visel a Honda apró örömmotorja, mely még hitelesebb, retró idomzatba csomagolva, egyszerűen eltávolítható burkolatokkal és erősebb, egyben tisztább üzemű, Euro5-ös erőforrással kerül a szalonokba. Egyhengeres hajtóműve továbbra is léghűtéses, akárcsak az elődöké, de lényeges változás, hogy erőátvitele már nem négy-, hanem ötfokozatú. Szintén a modellfrissítés eredménye, hogy az LCD-műszeregység immáron fordulatszámmérőt és a váltófokozat-visszajelzőt is magában foglal.

Könnyen használható, egyszersmind szórakoztató és praktikus motort mutatott be a Honda 1963-ban, ez volt a mára legendává vált Monkey. Az apró kerekeken futó csöppség olyan népszerű lett, hogy sikerére alapozva 2018-ban egy vadonatúj, modern, de régies formájú modell született – az újdonság egyértelműen a korábbi Ape, Dax és Monkey formavilágát örökölte.

Tegyük hozzá, nem csoda, hogy a Monkey megnyerő formája világszerte lenyűgözte a fiatalokat. Hívják bárhogy a korcsoport tagjait (USA: Y generáció, Thaiföld: „Dek Neaw”, Japán: „Street-Kei”), földrésztől függetlenül közös ismérvük, hogy az internet elterjedésének korában nőttek fel, nyitottak az újra, viszont ódzkodnak az elcsépelt, közhelyes dolgoktól.

2021 HONDA MSX125 GROM

Mindemellett ösztönösen vonzódnak a szabadságot nyújtó közlekedési formákhoz, és olyan motorokat keresnek, melyek feltűnőek, érdekesek és kedvező áron megvásárolhatóak. Őket célozta meg a Honda 2013-ban az MSX125-tel, ami egyes piacokon Mini Street X-treme 125-ként vált ismertté.

Az eredeti MSX125 mellett – USA-ban és Japánban – Grom néven forgalmazták a típust, ami mindkét országban, sőt az öreg kontinensen is nagy sikert aratott. Olyannyira közkedveltté vált, hogy az értékesítés első évében bekerült Európa öt legnépszerűbb 125-öse közé, csakúgy, mint a Honda másik csillaga, a CBF125. Az MSX az utóbbi években is folytatta diadalmenetét, ami kétséget kizáróan annak volt köszönhető, hogy tökéletes választásnak bizonyult a praktikus városi járművet, illetve önkifejezésre alkalmas, egyedi retromotort keresőknek.

Az elődmodellt hat éven át forgalmazták, miközben folyamatosan csinosítgatták, hogy megjelenése felkeltse a következő generáció érdeklődését is. Igen ám, de hat év hosszú idő, ezért ideje volt az átfogó modellfrissítésnek. Európában új néven, MSX125 Gromként folytatja pályafutását a típus, ám nem csak az típusjelölés változott – még „menőbb” lett a Honda apró, de nagy álmokat dédelgető csöppsége.

Nem véletlenül kapott teljesen új burkolatot az MSX125 Grom – így gyári állapotban is feltűnőbb, modernebb megjelenésű lett, a könnyen lecserélhető idomok pedig szabad kezet adnak a tulajdonosoknak, hogy kedvük szerint átalakítsák a motort. Persze nem csak a megjelenést érintette a fejlesztés, ugyanis a 2021-es változat átdolgozott LCD-műszeregységén már fordulatszámmérő és fokozatkijelző is helyett kapott.

Jóllehet, ezek fontos újítások, a lényeg a még erősebb és nyomatékosabb hajtómű, mely már nem négy-, hanem ötfokozatú váltón keresztül gyorsítja a Gromot. Ellenben a váz, a felfüggesztés és a fékrendszer elemei változatlanok, mert az elődben is tökéletesen beváltak a nagymotorokat idéző alkatrészek, páratlan kezességgel felruházva az apró masinát.

  • Feltűnő, egyedi megjelenés az új idomoknak köszönhetően
  • Egyszerű átépíteni: oldalanként csupán hat-hat csavar rögzíti a könnyen eltávolítható burkolatokat
  • Átdolgozott LCD-műszeregység fordulatszámmérővel és váltófokozat-visszajelzővel

Noha a 2013-ban megjelent MSX125 sok tekintetben hasonlított a legendás elődökre, és felfedezhettük rajta a Honda sportos csupaszmotorjainak formajegyeit is, a 2021-es MSX125 Grom merőben új stílust képvisel.

Továbbra is feltűnést keltő, de csak nyomokban emlékeztet az elmúlt években látott MSX-re. Többek között a karcsúbb LED-lámpa, a még letisztultabb nyereg és segédváz, a modernebb vonalvezetésű, kompakt váz és a hiteles retrohangulatot árasztó, apró burkolatok teszik vonzóvá a motort. Jól tudják a mérnökök, hogy a Grom-vásárlók jelentős része szereti egyedivé varázsolni Hondáját, ezért az egyik színkombinációnál feltűnő, fluoreszkáló zöld elemekkel dobták fel a fényezést, és úgy alakították ki az idomokat, burkolatokat, hogy azok gyorsan, könnyen lecserélhetőek legyenek. Mindkét oldalon csupán hat-hat csavart kell meglazítani a tulajdonosnak, ezáltal percek alatt új köntösbe öltöztethető az új Honda.

2021 HONDA MSX125 GROM

Persze gyári állapotban is figyelemfelkeltő jelenség, elvégre az aranyszínű, fordított első villa és az élénksárga központi rugóstag látványos kontrasztot ad a sötét árnyalatú erőforrásnak, kipufogónak, lengővillának és kerekeknek. Bár elegáns, kisméretű műszeregység található a Gromon, könnyen leolvashatóak az értékek, ráadásul a továbbfejlesztett kijelzőn fokozatkijelző, sebességmérő, két napi számláló, üzemanyagszint-jelző és óra is megfigyelhető. Emellett lényeges újdonság, hogy könnyen elérhető gombokat helyeztek el a műszer két oldalán, ezek segítségével kesztyűben is gond nélkül nullázhatóak a napi számlálók.

A 2021-es MSX 125 Grom vásárlói az alábbi színárnyalatok közül választhatnak:

Force Silver Metallic (ezüst)

Matt Gunpowder Black Metallic (fekete)

Gaiety Red (piros)

  • Vadonatúj, 125-ös, léghűtésű, kétszelepes hajtómű
  • Négy- helyett ötfokozatú váltó teszi kényelmesebbé a városon kívüli motorozást
  • Megfelel az Euro5 előírásainak

A névváltással együtt változott az erőforrás is, így vadonatúj, 125 cm3-s, léghűtésű, kétszelepes hajtómű dolgozik az MSX125 Gromban. Csúcsteljesítménye 4%-kal, 9,79 LE-re (7,2 kW-ra) nőtt 7250-es percenkénti főtengelyfordulatnál, míg legnagyobb forgatónyomatéka 10,5 Nm (5500 f./perc). Mindezt 50 mm-es furatú, illetve 63,1-es löketű hengerből nyerték ki a mérnökök, a sűrítési viszonyt pedig 10,0:1-ben határozták meg.

Felmenőjéhez hasonlóan az MSX125 Grom erőforrása is pörgős és rugalmas, ahogy azt elvárják a motorosok egy jó értelemben vett mindenestől. Noha lényeges részlet a négyütemű egyhengeres megnövelt teljesítménye, az igazán fontos változások az erőátvitelben történtek. Négy- helyett ötfokozatú váltót építettek be, ezáltal nőtt az utazó- és a végsebesség, utóbbi 92-ről 94 km/órára.

2021 HONDA MSX125 GROM

Váltáskor olyan érzetet nyújt a kuplungkar működtetése, mintha csak nagymotoron ülnénk, míg a 15/38-as első/hátsó lánckerék – a 12”-os kerekekkel – ideális végáttételt ad a városi sprintekhez és a hosszabb, lakott területen kívüli szakaszok leküzdéséhez is. Nem csoda, hogy a Grom eszményi társ a reggeli dugókban, csakúgy, mint elővárosi ingázás során.

Gazdaságos üzemeltetése és mindössze 1,52 l/100 km (65,7km/l;WMTC) fogyasztása egyebek mellett annak köszönhető, hogy a főtengely középvonalától eltolt dugattyú és a görgős szelephimba alkalmazásával jelentősen csökkent a súrlódási vesztesége. Természetesen a csekély fogyasztás nem ment a teljesítmény rovására, sőt a hatékony égést biztosító PGM-FI elektronikus befecskendező, valamint a tökéletesített szívó- és kipufogóoldal révén kifejezetten fürge lett az új Grom. Nem lehet panasz az előírt karbantartások gyakoriságára sem, elvégre csak több mint 16 000 kilométerenként kell felnyitni a nagyméretű, 2,5 literes légszűrőházat, hogy kicseréljük a levegőszűrő betétet. Szintén lényeges változás, hogy a korábbi egy helyett két részből áll a leömlő és maga a kipufogódob.

Ha már szóba került az erőforrás, köztudott, hogy 2020. január elsején életbe lépett a korábbinál szigorúbb, Euro5-ös környezetvédelmi norma, aminek természetesen megfelel az MSX125 Grom új egyhengerese. Röviden úgy lehetne összefoglalni az új szabályozás lényegét, hogy jelentősen csökkent a szénmonoxid-kibocsátás maximális mértéke, és kötelező 40%-kal mérsékelni a motorkerékpárok teljes szénhidrogén-kibocsátását. Emellett az Euro5-ös minősítés megköveteli a részecskeszám (PM) felső határértékének betartását, sőt kötelező a kopogásos égés ellenőrzése is, hiszen nagymértékben növeli az erőforrás károsanyag-kibocsátását.

  • Acél gerincváz biztosítja a Grom stabilitását
  • Csupán 761 mm nyeregmagasság
  • Kiváló minőségű, 31 mm-es csúszószárátmérőjű, fordított teleszkópok és központi rugóstag
  • Tárcsafék és 12”-os első-hátsó kerék

Miként említettük, lényegében nem változott az MSX125 Grom jól bevált futóműve, tudniillik a villa és a hátsó teleszkóppár az elődben is tökéletesen ellátta feladatát. Márpedig továbbra is olyan motor elkészítését tűzték ki célként, mely könnyen kezelhető városban, akár parkolás közben is, de a lakott területet magunk mögött hagyva is élvezetes, ingázzunk egyedül vagy utasunkkal.

Négyzet keresztmetszetű, acél gerincváza rendkívüli merev, egyben stíluselemnek is kiváló, mivel közvetlenül, jól láthatóan csatlakozik hozzá a lengővilla és a többi alkatrész, ezáltal letisztult, minimalista megjelenést kölcsönöz a Gromnak. Elvárt merevsége mellett ideális mértékben rugalmas konstrukció, különösen a lengővilla és az erőforrás bekötési pontjainál, ami szintén hozzájárul, hogy a stabilitás és a kezesség mellett a kényelem is messze átlagon felüli lehessen.

2021 HONDA MSX125 GROM

Más szempontból is jó választásnak bizonyult ez a vázszerkezet, hiszen így az üzemanyagellátó-rendszer és a gyújtás alkatrészei is elfértek a nagyobb űrtartalmú, 6 literes tank takarásában. Fürgeségének záloga, hogy tengelytávja hihetetlenül rövid, mindössze 1200 mm. Fontos továbbá, hogy a villaszög 25˚, az utánfutás 84 mm, ráadásul mindössze 103 kg menetkész tömeg mellett. Mivel felszálláskor csak 761 mm magasra kell lendíteni a lábat, az MSX125 Grom használata és vezetése egyszerűen gyerekjáték, és csekély súlyának köszönhetően rendkívül könnyen szállítható furgonban vagy akár utánfutón.

Bátran kijelenthetjük, hogy a Grom felfüggesztése „osztályon felüli”, elvégre 31 mm-es, fordított első villája nagyban csökkenti a rugózatlan tömeget, mi több, hagyományostól eltérő, nagydugattyús kialakítása révén sokkal hatékonyabb csillapítás jellemzi. A nagymotorokról ismerős, masszív, teljes értékű alsó és felső villahíd tovább javítja az első futómű merevségét, s ezzel a kezelhetőséget is, akárcsak a könnyű, mégis masszív központi rugóstag, valamint a H alakot formáló, 50 x 25 mm-es profilú lengővilla.

Még látványosabb lett a Grom átdolgozott, de továbbra is 5 küllős, 12”-os átmérőjű kereke. A 2,5” szélességű ráfon elöl 120/70-12, míg hátul 130/70-12 abroncs feszül, tovább fokozva a motor – álló helyzetben is – dinamizmust sugárzó megjelenését. Csak úgy vonzza a tekintetet a két kerék, főként, hogy elöl aranyszínű, kétdugattyús féknyereg díszíti, míg a tárcsák átmérője elől 220, hátul pedig 190 mm. Az ABS rendszert az IMU működteti.

ERŐFORRÁS
Konstrukció Léghűtésű, négyütemű, egyhengeres
Hengerűrtartalom 125 cm3
Furat x löket 50 x 63,1 mm
Sűrítési viszony 10,0:1
Maximális teljesítmény 9,8 LE (7,2 kW )/7250 ford./perc
Maximális forgatónyomaték 10,5 Nm/5500 ford./perc
Motorolaj mennyisége 1,1 liter
ÜZEMANYAG-ELLÁTÓ RENDSZER 
Befecskendező PGM-FI elektronikus befecskendezés
Üzemanyagtartály kapacitása 6,0 liter
Üzemanyag-fogyasztás 1,52 l/100km**
ELEKTROMOS RENDSZER 
Önindító Elektromos önindító
Akkumulátor 12 V/3,5 Ah
Generátor teljesítménye 200 W/5000 ford./perc
ERŐÁTVITEL 
Tengelykapcsoló Többtárcsás, olajban futó
Erőátvitel Ötfokozatú
Végáttétel Lánc
VÁZ
Konstrukció Acél gerincváz
MÉRETEK
Méretek (H x Sz x M) 1760 x 720 x 1015 mm
Tengelytáv 1200 mm
Villaszög 25⁰
Utánfutás 84 mm
Ülésmagasság 761 mm
Szabad hasmagasság 180 mm
Menetkész tömeg 103 kg
Fordulókör sugara 1,9 méter
FELFÜGGESZTÉS 
Elöl 31 mm-es csúszószárátmérőjű, fordított villa
Hátul Négyzetprofilú, acél lengővillához kapcsolódó központi rugóstag
KEREKEK 
Elöl Ötküllős, öntött alumíniumfelni
Hátul Ötküllős, öntött alumíniumfelni
Kerékméret elöl MT 2,5-12
Kerékméret hátul MT 2,5-12
Gumiabroncs mérete elöl 120/70-12
Gumiabroncs mérete hátul 130/70-12
FÉKRENDSZER 
Elöl 220 mm-es átmérőjű tárcsa kétdugattyús féknyereggel
Hátul 190 mm-es átmérőjű tárcsa egydugattyús féknyereggel
VILÁGÍTÁS ÉS MŰSZEREK 
Műszeregység Folyadékkristályos kijelző sebességmérővel, két napi számlálóval, üzemanyagszint-jelzővel és órával
Világítás LED-fényszóró és hátsó lámpa
ugrás fel