EST. 2002

HONDA CRF450R (Modellév: 2023)

A legendás CRF450R 2002-ben jelent meg a Honda kínálatában és szinte azonnal közönségkedvenccé vált. Kiegyensúlyozott, villámgyors modellként az amatőr és a profi pilótáknak is ugyanazt nyújtja: pontos és könnyed irányíthatóságot, hogy a lehető legtöbbet hozhassák ki magukból. Mindezt a Hondákra jellemző kimagasló összeszerelési és anyagminőségben tárja elénk a nagy múltú japán gyártó, a vásárlók pedig annak tudatában ülhetnek fel rá, hogy folyamatos, évtizedes fejlesztés eredménye a különleges konstrukció.

2023 HONDA CRF450R

Az újítások mindig a Honda motorsportban szerzett tapasztalatain alapulnak, csak úgy, mint maga az „Absolute holeshot!” filozófia, ami a 2017-es teljes modellfrissítés fejlesztési folyamatát is meghatározta. Ekkor vadonatúj, magas fordulaton is roppant erős motort és teljesen új vázat, illetve futóművet kapott a CRF450R, így sikerült tovább fokozni gyorsaságát, tapadását és irányíthatóságát. Az önindító 2018-ban lett alapfelszereltség, míg 2019-ben a HRC-fejlesztésű, nagyobb teljesítményt és forgatónyomatékot szavatoló hengerfej és a HRC-rajtelektronika jelentett újdonságot.

Két éve a Honda Selectable Torque Controllal (Honda Állítható Nyomatékszabályozó, HSTC) tették ütősebbé a modellt, tavaly pedig a kerekeket és a motorkonstrukciót leszámítva tulajdonképpen mindent átdolgoztak, hogy a sorozatgyártású változat a lehető legközelebb álljon Tim Gajser 2019-es MX GP-győztes CRF450RW-jéhez. A népszerű versenyző és a HRC 2020-ban is megszerezte a trófeát, mi több, 2021-ben is a dobogón végzett. A tökélyre csiszolás folyamata 2022-ben sem állt le, így a 2023-as CRF450R a legújabb – Európából és Amerikából átvett – HRC-frissítésekkel lőhet ki a versenykapukból. Méghozzá gyorsan… elképesztően gyorsan…  Minden pilóta gyorsabb lehet vele, és körről körre még dinamikusabbá válhat.

Az idei év igazán különleges a Honda off-road motorjait illetően, hiszen kereken 50 éve mutatkozott be a márka első azonnal versenyre fogható krosszmotorja, a CR250M Elsinore. Erre a nagy pillanatra emlékszik vissza a Honda a korlátozott példányszámban készülő, csak 2023-ban elérhető CRF450R 50th Anniversary-val, míg az átdolgozott HRC-logókkal piacra dobott CRF450R a modern grafikák híveit hivatott megszólítani.

Bárhogy is, a CRF450R megmaradt kőkemény, ultramodern HRC-versenymotornak, amit bárki megvásárolhat.

2023 HONDA CRF450R

2023 HONDA CRF450R

 Áttekintés

A CRF450R fejlesztéséhez ezúttal is az – FIM World MXGP, az AMA Supercross és a Pro Motocross bajnokságban induló – HRC-pilóták visszajelzései adták az alapot, ennek köszönhető, hogy még könnyebb gyorsan és hosszan motorozni vele.

Hála a merevebb váznak, pontosabb irányítást lehetővé tévő rugó és teleszkóp kerülhetett hátra anélkül, hogy túl feszessé vált volna a felfüggesztés. Ez az első abroncs tapadását is fokozta, így a 2023-as modell stabilabb és gyorsabban fordul, mint a 2022-es, futóműve pedig gyorsabban reagál az egyenetlenségekre és hatékonyabban nyeli el a bukkanókat.

A kemény kigyorsításokat nemcsak a megújult futómű támogatja, hanem az átdolgozott szívócsatornákkal, hosszabb szívótölcsérrel, kisebb fojtószelep-átmérővel és gyári versenypilóták által kikísérletezett gyújtástérképpel hatékonyabbá tett, alacsony fordulatszámon nagyobb, ámde finomabban adagolható nyomatékot leadó erőforrás is. A hosszú élettartam érdekében a korábbinál tartósabb kipufogódobot alkalmaztak a Honda mérnökei, és új, átrajzolt HRC-emblémákkal látványosabbá tett grafika került a típusra, egyértelműen jelezve, hogy a Honda gyári versenycsapata oroszlánrészt vállalt a fejlesztésben. További jó hír, hogy CRF450R 50th Anniversary néven 2023-ban megvásárolható egy korlátozott példányszámú verzió, amelynek idomzata az 50 évvel ezelőtt bemutatott Honda CR250M Elsinore előtt tiszteleg.

 Váz és futómű

 • Új, merevebb váz, ami fokozza a stabilitást és hatékonyabbá teszi a futómű működését
 • Feszesebb hátsó rugó és lengéscsillapító a keréknyomok könnyebb leküzdéséért és a fokozott tapadásért
 • Áthangolt, 49 mm-es csúszószár-átmérőjű első teleszkópok
 • Kompakt ülés és karcsú idomzat a könnyed mozgás érdekében
 • Átdolgozott, 2023-as grafika vadonatúj HRC-emblémákkal
 • Korlátozott példányszámú CRF450R 50th Anniversary Edition (csak 2023-ban megvásárolható)

A 2023-as CRF450R még elődjénél is könnyebben kezelhető, pedig már felmenőjét is a kezesség szinonimájaként tartották számon. A Razor Sharp Cornering, azaz Pengeéles kanyarodás névre keresztelt tervezési filozófia jegyében stabilabbá tették a fékezéseknél, gyorsabbá az irányváltásoknál és erősebbé a kigyorsításoknál.

2023 HONDA CRF450R

A vázmerevség növelése még feszesebb és hatékonyabb felfüggesztés beépítését tette lehetővé, így a legnehezebb pályákat is könnyedén leküzdi a CRF450R. Immáron 4 helyett 6 mm-es a váz falvastagsága a villanyak és a bölcsőnyúlvány találkozásánál, miként a felső teleszkóp-bekötési pontjánál is 4-ről 6-mm-re növelték az anyagvastagságot. Szemben a 2022-es modellel a hengerfej-felfüggesztések már nem alumíniumból készülnek, hanem acélból, s kifejezetten az új váz konstrukciójához igazodnak, így az első abroncs fokozott tapadásához is hozzájárulnak.

Változott a hátsó Showa rugóstag rugóállandója is (54 N/mm-ről 56 N/mm-re), nem mellesleg áthangolták a csillapítást, hogy feszesebb érzetet nyújtson a motor és könnyebben elboldoguljon a nyomvályúkkal. A húzófokozati csillapítás 11 lépésben kalibrálható, míg a kis és nagy sebességű nyomófokozat esetében 6 szint közül választhat a pilóta. A motor üzemeltetéséhez szükséges olajmennyiség 421 cm3. Az 585,2 mm hosszú alumínium lengővillán Pro-Link himbarendszer közbeiktatásával támaszkodik meg a hátsó rugóstag.

A minden paraméterében állítható, 49 mm-es csúszószár-átmérőjű, fordított Showa első teleszkópvilla egyedülállóan fejlett, ezt a használják a japán motokrossz-bajnokság gyári Honda-pilótái is. A teleszkóppár 310 mm-es mozgástartománya, 387 cm3-es hidraulikafolyadék-kapacitása, valamint 13, illetve 15 lépcsős húzó- és nyomófokozati csillapítása önmagáért beszél, s az sem mellékes, hogy a megváltozott hátsó felfüggesztéshez igazodva karakterisztikáját is áthangolták.

A villaszög 27,7°, az utánfutás 113,9 mm, a tengelytáv 1481 mm, a kiváló terepképességet pedig 336 mm-es szabad hasmagasság garantálja. Rendkívül fontos adat, hogy a modell száraz tömege mindössze 105,8 kg és a súlyelosztás is parádés: a teljes tömeg 49%-a jut az első kerékre és 51 hátsóra.

Alapfelszereltség a kis tömegű Renthal Fatbar kormány, valamint a 26 mm-es tartományban állítható befogó, ami lehetővé teszi, hogy a vezető előrébb vagy hátrébb helyezze a kormányt. Ha a befogót 180˚-kal elfordítja, a kormány további 10 mm-es tartományban eltolható az alaphelyzetből, ezáltal négyféle egyedi üléspozíció vehető fel.

A kétdugattyús – 260 mm-es, hullámos tárcsát közrefogó – első féknyeregben 27, illetve 30 mm-es munkahengerek dolgoznak, a fékfolyadék pedig kis tágulású fékcsövekben áramlik irányukba, tovább fokozva a rendszer erejét és terhelhetőségét. Hátul egydugattyús nyereg felel a lassításért, a hullámos tárcsa átmérője 240 mm.

2023 HONDA CRF450R

A 21×1,6 és 19×2,15 hüvelykes DID alumíniumfelnik ráfjaihoz közvetlenül kapcsolódnak a – fekete bevonattal ellátott – küllők, s nagy igénybevételre készültek a Dunlop MX33F, illetve MX33 abroncsok is. A tavalyi modellév egyik fontos újítása volt a csökkentett súlyú, mindazonáltal erősebb hátsó felni – ez ugyancsak hozzájárul a rövidebb köridőkhöz.

Hogy a karbantartás se rójon nagy terhet a pilótára, az idomzat leszereléséhez mindössze négy-négy 8 mm-es csavart kell eltávolítani a motor két oldalán. A számítógépes áramlástani mérések (ti. Computational Flow Dynamics, CFD) eredményeként még nagyobb lett a hűtőradiátoron átáramló levegő mennyisége. Ezt a célt szolgálják a kettő helyett immáron egy darabból készülő oldalsó légterelő idomok is, akárcsak az alacsonyabbra helyezett hűtőventilátor és az áttervezett hűtőrács. A titánból készülő üzemanyagtartály befogadóképessége 6,3 liter.

Az agresszív vonalakat kiemelendő 2023-ra még ütősebb, átrajzolt, dőlt betűs HRC-emblémákkal látványosabbá varázsolt grafikát kapott a CRF450R. Ez a stílus már ismerős lehet a motorsportrajongóknak, hiszen a HRC nemrégiben a négykerekűek világába is betette lábát és hasonló stílusban öltöztette fel autóit.

Honda CRF450R 50th Anniversary 2023

Honda celebrates 50 years of Motocross legends

Idestova 50 év telt el azóta, hogy napvilágot látott a Honda első sorozatgyártású krossz versenymotorja, a CR250M Elsinore. Erre a történelmi pillanatra emlékeznek vissza a márka szakemberi az egészen különleges, korlátozott példányszámban készülő, CRF450R 50th Anniversary névre keresztelt változattal, amelyet kizárólag a 2023-as modellévben forgalmaz a gyártó. A szemet gyönyörködtető grafikát a nyolcvanas évek HRC-gépei inspirálták, s nem egyebet fejez ki, mint a – páratlan motorsport-tapasztalattal büszkélkedő – Honda versenyzés iránti vonzódását. A speciális kivitel az alábbiakban tér el az alapmodelltől:

 • Kék üléstakaró idom
 • Fehér rajtszámtábla a hátsó oldalidomokon és az orr-részen
 • Egyedi grafika az első oldalidomokon
 • Aranyszínű kerekek és kormány
 • Metálszürke alsó és felső villahíd
 • Szárnyas Honda-logó az első sárvédőn

 Erőforrás

 • 10,7%-kal nagyobb forgatónyomaték 5500-as percenkénti főtengelyfordulatnál és lágyabban adagolható, nagyobb teljesítmény az alsó fordulatszám-tartományban
 • Szűkebb szívótölcsér, hosszabb levegőbeömlő, 44 mm-es fojtószelep-átmérő, új gyújtástérkép és átprogramozott ECU a nagy teljesítmény és a kifinomultabb motorkarakterisztika érdekében
 • Erősebb, ámde a korábbinál nem nehezebb, alumíniumból készülő kipufogódob

A 449,7 cm3-es, négyszelepes, Unicam vezérlési rendszerrel ellátott erőforrás még erősebbé vált az alsó fordulatszám-tartományban, így a 2023-as modellváltozat gyorsabb és könnyebben terelgethető elődjeinél, különösképpen a kanyarokban. A legnagyobb forgatónyomaték nem változott, de 5000-es percenkénti főtengelyfordulatnál 10,7%-kal nagyobb nyomatékkal gazdálkodhat a pilóta, azaz kevesebbszer kell visszakapcsolnia és kevésbé fáradt el a versenyek során. Gyors előretörését segíti az alsó régióban jelentkező nagyobb teljesítmény, ami a csúcsteljesítmény 5%-os mérséklődését vonta magával.

2023 HONDA CRF450R

A nagyobb alsó nyomatékot a CRF450RW HRC-versenygépről átvett, hosszabb szívótölcsérrel és szűkebb szívócsatornával, illetve az ezeknek köszönhető, gyorsabb gázáramlással érték el a Honda szakemberei. Persze nemcsak ezek érkeztek a HRC-től, a korábbinál 2 mm-rel kisebb átmérőjű, 44 mm-es fojtószelepház ugyancsak a motorsportból érkezett, és hihetetlenül kifinomulttá tette a teljesítményleadást az alsó fordulatszám-tartományban. Ez utóbbiban az új szeleprugóknak és az optimalizált gyújtástérképnek is komoly szerepe van, ami nem meglepő, hiszen ezek fejlesztését is a HRC mérnökei, illetve versenypilótái végezték.

A kipufogódob immáron hőkezelt alumíniumból készül, így jobban ellenáll a külső behatásoknak. A próbák során 2,2 kg-os terhet ejtettek rá 600 mm magasról, és – szemben a 2022-es változattal – 5 „becsapódást” követően is csak nagyon kicsi alakváltozás volt megfigyelhető. Fontos, hogy az új alapanyag és a hőkezelés nem érintette a motor súlyát.

A furat és a löket 96, illetve 62,1 milliméter, a sűrítési viszony pedig 13,5:1. Természetesen továbbra is alapfelszereltség a váltófokozat-érzékelő szenzor, így külön-külön gyújtástérkép alapján működik a befecskendező rendszer az 1. és 2., a 3. és 4., valamint az ötödik fokozatban. A nyolctárcsás tengelykapcsoló egyedülállóan pontos és kifinomult kezelhetőséget szavatol, mindazonáltal igazán kemény körülmények közepette sem változik holtjátéka, és minimálisra csökken a kuplungcsúszás esélye teljes kigyorsításnál, illetve erőleadásnál.

Végül, de nem utolsó sorban az elnyűhetetlen, strapabíró konstrukció érdekében úgy határoztak a tervezők, hogy ötfuratos olajbefecskendező-fejekkel és kettős, 12 mm-es öblítőszivattyúval látják el az erőforrást.

Elektronikai rendszer

 • Kikapcsolható Honda Állítható Nyomatékszabályozó három menetüzemmóddal
 • Három üzemmódot felkínáló HRC-rajtelektronika
 • A Motorüzemmód-kapcsoló (Engine Mode Select Button, EMSB) három térképet, illetve motorkarakterisztikát kínál fel a pilótának
 • A HRC motorüzemmód-kapcsoló segítségével Lágy (Smooth) és Agresszív (Aggressive) üzemmód is aktiválható

A Honda által fejlesztett PGM-FI befecskendezőhöz társított kipörgésgátló (HSTC) maximalizálja az erőleadást és minimalizálja a tapadásvesztés kockázatát. Ez a rendszer nem használ forgási sebességet érzékelő szenzort a hátsó keréknél, helyette a fordulatszám-változásokat, illetve azok tempóját figyeli, s akkor lép közbe, ha az előre meghatározott tartományon kívül esnek a mért értékek. Nagy előnye továbbá, hogy rendkívül kifinomultan dolgozik, a CRF450R pilótája alig érez valamit a beavatkozásból.

A HSTC három üzemmódot kínál fel a különféle időjárási és útviszonyokhoz:

Mode 1.: a rendszer nagyon finoman, csak egészen a csúszáshatáron avatkozik be, mérsékelve a kerék kipörgését és nagyban segítve az irányítást a szűk kanyarokban.

Mode 2.: ez a program afféle középállás az 1. és 3. üzemmód között, úgy a beavatkozás sebességére, mint erősségére vonatkozóan.

Mode 3.: gyorsabban és erősebben lép közbe az elektronika, ha kipörgést érzékel. Ez a beállítás főként csúszós, sáros talajon ideális.

A rajtelektronika vezérlőjét éppúgy a kormány bal oldalán találja a pilóta, mint a motorleállító gombot, az EFI figyelmeztetőjét és az EMSB kapcsolóját. A szintek között a HSTC-gomb – 0,5 másodpercnél hosszabb – benyomásával kapcsolhat a pilóta, a váltásról, illetve az éppen aktív üzemmód számáról zöld LED tájékoztatja (Mode 1.: egy villanás, Mode 2.: két villanás, Mode 3.: három villanás).

2023 HONDA CRF450R

The HSTC természetesen teljesen ki is kapcsolható, a motor leállításánál pedig megjegyzi az utolsó beállítást, tehát indításnál nem kell ismét kiválasztani az ideális üzemmódot.

A HRC rajtelektronikájának köszönhetően – tudásszinttől függetlenül – minden pilóta optimálisan rajtolhat, különösképp, hogy a rendszer három üzemmódban használható:

 1. szint – 8250 f./perc, nedves talaj/kezdőknek.
 2. szint – 8500 f./perc, száraz talaj/középhaladóknak.
 3. szint – 9500 f./perc, száraz talaj/tapasztalt pilótáknak.

A HRC-rajtelektronika aktiválása roppant egyszerű – elég behúzni a kuplungkart és megnyomni a Start-gombot a kormány jobb oldalán elhelyezett kapcsolókonzolon. Ezt követően egyszer felvillan a bíbor színű visszajelző-LED, tudatván, hogy a rendszer aktív és 1. szinten áll. Ha a pilóta újra megnyomja – 0,5 másodpercnél hosszabban – a startgombot, a LED kétszer villan fel, a rajtelektronika pedig 2. szintre lép. Ezt a műveletsort megismételve háromszor villan fel a fénydióda, és értelemszerűen a 3. szinthez kapcsolódó programot aktiválja az elektronika.

A motorüzemmód-kapcsoló (Engine Mode Select Button, EMSB) háromféle karakterisztikát, illetve térképet tartogat a különféle helyzetekre:

Mode 1.: középállás,

Mode 2.: lágy,

Mode 3.: agresszív.

Az aktuális üzemmódról kék színű LED tájékoztat.

A HRC motorüzemmód-kapcsoló segítségével még kifinomultabb, kezdő pilótákat segítő Lágy (Smooth) üzemmód, és rendkívül érzékeny gázreakciókkal kecsegtető, versenyzésre optimalizált Agresszív (Agressive) karakterisztika is aktiválható.

2023 HONDA CRF450R

 Műszaki adatok*

 

ERŐFORRÁS 
Konstrukció Folyadékhűtésű, négyütemű, egyhengeres Unicam vezérléssel
Összlökettérfogat 449,7 cm3
Furat x löket 96,0 mm X 62,1 mm
Sűrítési viszony 13,5:1
ÜZEMANYAG-BEFECSKENDEZŐ RENDSZER 
Porlasztás Üzemanyag-befecskendezés
Üzemanyagtartály befogadóképessége 6,3 liter
ELEKTRONIKAI RENDSZER 
Indítás Önindító
ERŐÁTVITEL 
Tengelykapcsoló felépítése Nedves, többtárcsás
Váltó felépítése Előtéttengelyes, ötfokozatú, lábbal kapcsolható
Végáttétel Lánc
VÁZ 
Konstrukció Alumínium hídváz
VÁZ ÉS FUTÓMŰ 
Méretek

(hosszúság x szélesség x magasság)

2182 mm x 827 mm x 1267 mm
Tengelytáv 1481 mm
Villaszög 27,7°
Utánfutás 113,9 mm
Ülésmagasság 965 mm
Szabad hasmagasság 336 mm
Tömeg Száraz tömeg 105,8 kg, nedves tömeg: 110,6 kg
FELFÜGGESZTÉS 
Elöl 49 mm-es csúszószár-átmérőjű, fordított Showa teleszkópvilla
Hátul Showa központi hátsó rugóstag Honda Pro-Link himbarendszerrel
KEREKEK 
Elöl Alumínium, küllős
Hátul Alumínium, küllős
Abroncs elől 80/100-21-51M Dunlop MX33F
Abroncs hátul 120/80-19-63M Dunlop MX33
FÉKRENDSZER 
Elöl Egydugattyús Nissin féknyereg 260 mm-es tárcsával
Hátul Egydugattyús féknyereg 240 mm-es tárcsával
ALAPFELSZERELTSÉG RÉSZE
Elektronikai rendszer HRC-rajtelektronika, HSTC

 

*A műszaki adatok csupán tájékoztató jellegűek, a gyártónak jogában áll bejelentés nélkül megváltoztatni azokat.

**Kérjük, vegye figyelembe, hogy az üzemanyag-fogyasztásra vonatkozó adatokat a Honda rögzítette a WMTC-szabványnak megfelelően. A teszteket görgőpadon, a jármű szériaváltozatával, csak vezetővel, utas és kiegészítő felszerelések nélkül végeztük. A jármű tényleges üzemanyag-fogyasztása a vezetési stílustól, a karbantartástól, az időjárástól, az útviszonyoktól, a gumiabroncs nyomásától, a felszerelt tartozékoktól, a rakománytól, a vezető és az utas súlyától, valamint más tényezőktől függ.

ugrás fel