EST. 2002

HONDA FORZA 125 – 2018

Átlagon felüli képességeinek és folyamatos frissítésének köszönhetően a vásárlók egyik kedvence az öreg kontinensen, erről tanúskodik, hogy már több mint 30 ezer példány kelt el belőle.

Sikere persze borítékolható volt, hiszen kompakt, fordulékony és fürge mivoltából fakadóan játszi könnyedséggel cselezi ki a városi dugókat, ugyanakkor nagy hatótávolsága, remek időjárás-védelme és elismerésre méltó kényelme ingázásra is tökéletesen alkalmassá teszi. Koncepciója a GT (Grand Touring), azaz túrarobogók komfortját és szállítókapacitását ötvözi a sportos gépek viselkedésével és kezelhetőségével, nem mellesleg a legújabb Honda-fejlesztések beépítésére is lehetőséget adott.

A 2018-as modellváltozat éppoly elegáns és gyors, akárcsak felmenői, de még nagyobb használati értéket képvisel. Megjelenése modernebb, divatosabb, műszaki alapjait optimalizálták és számos olyan jelentős módosítást hajtottak végre rajta, ami még kényelmesebbé és élvezetesebbé a motorozást

 1. Áttekintés

Látván a Forza 125 elképesztő sikereit, a Honda mérnökei nem bolygatták a főbb részegységeket. Maradt például a könnyű manőverezhetőséget és nagy sebességnél is biztos útfekvést garantáló, kis tömegű váz, és nem nyúltak az egyhengeres, négyszelepes, kategóriaelső csúcsteljesítménnyel büszkélkedő erőforráshoz sem, hiszen tiszteletre méltó ereje dacára alig fogyaszt valamicskét – a hatótávolság eléri a 490 km-t. Ezt fejeli meg a páratlanul gazdag felszereltség, ami az intelligens kulcsot (Smart Key-t) és a két teljes értékű bukósisak befogadására alkalmas, ülés alatti tárolórekeszt is magában foglalja.

Ez tulajdonképpen máris elegendő a boldogsághoz, a hondások azonban nem álltak meg itt: ezentúl a kiváló időjárás-védelmet nyújtó, elektromos mozgatású szélvédő, a LED-es irányjelző és az analóg műszerek mellé helyezett folyadékkristályos kijelző is az alapfelszereltség része. Hogy a hétköznapi használat még könnyebb és élvezetesebb legyen, a Smart Key névre keresztelt intelligens kulcs immáron a 45 literes túradobozt is nyitja-zárja, az ülés alatti tárolórekesz befogadóképességét pedig 5,5 literrel megnövelték. Természetesen a modellt továbbra is a Honda olaszországi ultramodern gyárában, Atessában, állítják elő.

A fejlett műszaki alapokat körülölelő, frissített idomzat esztétikai szempontból is új szintre emeli a Forzát. Tervezője nem más, mint a lélegzetelállító NM4 Vultus alkotója, neki köszönhetjük a hangsúlyos, szemet gyönyörködtető vonalvezetést és magát az érettebb, kifinomult megjelenést.

 1. Főbb jellemzők

3.1. Felszereltség és stílus

 • Az elektromos mozgatású szélvédő pozíciója a kormány bal oldalán elhelyezett gombbal szabályozható
 • Tovább fejlesztett, analóg és digitális műszereket egyaránt felvonultató műszeregység
 • A LED-es irányjelzők remekül passzolnak a szintén LED-es fényszóróhoz és hátsó lámpához
 • A Smart Key immáron az – extraként rendelhető – 45 literes túradobozt is nyitja-zárja
 • A frissített formavilágnak köszönhetően még magasabb a minőségérzet

A Forza 125 teljesen átrajzolt idomzata szép, modern és a használati értéket is jelentősen fokozza. Különleges, átgondolt kialakítása révén kiváló időjárás-védelmet nyújt, s azon túlmenően, hogy hatékonyan tereli el menetszelet, a szélzajt is minimálisra csökkenti. A nagy tempónál tapasztalható stabilitás és menetkomfort igazán sokoldalúvá varázsolja az új Forzát, miként a 140 milliméteres tartományban mozgatható szélvédő is lehetőséget ad, hogy az aktuális helyzethez igazítsuk a modellt.

A 754mm-es kormányszélesség és az autókénál nagyobb, 1125 mm-es tükörmagasság nem változott, továbbra is minden adott tehát, hogy a pilóta akadálytalanul vágjon át a zsúfolt városi szakaszokon. Nem módosítottak a 780 mm-es ülésmagasságon és a – két személynek is kényelmes – nyereg formáján sem, az irányjelzőket viszont LED-esre cserélték, így már minden lámpában fénydióda teljesít szolgálatot.

A két teljes értékű bukósisak befogadására alkalmas, 48 helyett immáron 53,5 literes, ülés alatti csomagtartó akár ketté is osztható, így külön rekeszbe kerülhet a fejvédő és az esőruha vagy az A4-es méretű táska. A bal térd előtt elhelyezett, például telefon vagy vizes palack szállítására alkalmas fakk zárható, nem mellesleg egy 12 voltos, 1 amperes elektromos aljzatot rejt.

A Forza 125 Smart Key rendszere nemcsak a gyújtáskapcsolóhoz és az ülés alatti tárolórekesz zárjához kapcsolódik, hanem az extraként rendelhető, 45 literes túradobozt is nyitja-zárja. Ráadásul, ha a vezető – zsebében az intelligens kulccsal – eltávolodik a motortól, a vezérlőelektronika automatikusan reteszel, még csak meg se kell nyomni a távirányítós kulcson elhelyezett gombot. A doboz saját nyitógombja az alsó részen található, s hogy a nyitómechanika ne foglalja a helyet, a motor hátsó részébe építették be a mérnökök.

A már megszokott, analóg sebesség- és fordulatszámmérő mellé háromféle üzemmódban használható, digitális kijelzőt szereltek, amit a kormány bal oldalán fellelhető kapcsolóval vezérelhet a pilóta. A folyadékkristályos képernyőről többek között a megtett kilométerek száma, az aktuális és az átlagos üzemanyag-fogyasztás, a környezeti hőmérséklet és az akkumulátortöltöttség olvasható le, továbbá napi számláló is szerepel szolgáltatásai között.

A jellegzetes vonalvezetés és a feltűnő, kortárs stílus eddig is jelentős szerepet játszott a 2015-ben bevezetett Forza piaci sikereiben, de az új, átrajzolt idomzatot nézve 2018-tól lesz csak igazán nagy jelentősége. Bár az idei modellváltozaton is felfedezhetők az elődök vonásai, minden egyes elem újdonságként hat, még szebb, még modernebb külcsínnel felruházva a típust. A korábbinál jobban lekerekített élek valamicskét zömökebbnek láttatják az orr-részt, a kevésbé hangsúlyos vonalak pedig elegánsabbá és kifinomultabbá varázsolták az összhatást. Mindezt kisebb-nagyobb fekete díszítőelemekkel spékelték meg a tervezők (pl. a fej- és az oldalidomon), afféle utalásként a Forza sportos mivoltára.

A Forza 125 az alábbi színekben lesz elérhető:

Matt Carnelian Red Metallic/Pearl Nightstar Black – ** Új szín, 2018 újdonsága

Matt Pearl Cool White/Matt Cynos Grey Metallic – ** Új szín, 2018 újdonsága

Matt Lucent Silver Metallic/Matt Pearl Pacific Blue

Matt Cynos Grey Metallic/Matt Carbonium Grey Metallic

Black/Matt Cynos Grey Metallic

3.2. Erőforrás

 • A négyszelepes erőforrás a Honda által fejlesztett eSP motorkonstrukció szerint épül fel és szériatartozékként jár hozzá az Alapjárat-leállító Rendszer
 • Erős és hatékony – a teljes fordulatszám-tartományban lenyűgöző teljesítmény jellemzi
 • A 2,34 l/100 km-es átlagfogyasztás közel 500 kilométeres hatótávolsággal ruházza fel a modellt

A Forza 125 négyszelepes, folyadékhűtésű, SOHC-vezérlésű motorja 14,96 lóerős csúcsteljesítménnyel (8750 f./percnél) és 12,5 Nm-es legnagyobb forgatónyomatékkal (8250 f./perc) büszkélkedhet. A furat és a löket 52,4, illetve 57,9 milliméter, a sűrítési viszony pedig 11,5:1.

Dinamikus gyorsulásáról árulkodik, hogy álló helyzetből indulva mindössze 13,4 másodperc alatt teszi meg a 200 métert, és rugalmassága is elismerésre méltó, hiszen pont a 40 és 60 km/h közötti tartományban húz leginkább. Mindemellett természetesen nagyobb sebességnél sem jön zavarba: könnyedén tartja a 90 km/órát és akár 108 km/órával is hasíthat.

Az erőforrás hatékonyságáról a Honda által kidolgozott, úgynevezett eSP-technológiák gondoskodnak. Alkalmazásukkal minimálisra csökkent a belső súrlódás, maga a motor pedig elképesztően kompakt lett. Utóbbit olyan elmés megoldásokkal sikerült elérni, mint a forgattyúházba integrált hűtőfolyadék-szivattyú. A hatékony hőleadást is elősegítő, kompakt égéstérbe 4,7 literes levegőszűrőházon, illetve 28 milliméter átmérőjű szívócsatornán át jut be az oxigén, míg az üzemanyagot ultramodern PGM-FI befecskendezőrendszer adagolja.

Mivel a főtengely hosszanti középsíkjához mérten kissé eltolva helyezték el a hengert, jelentősen mérséklődött a dugattyú és a hengerfal közötti súrlódás, egyszersmind hatékonyabbá vált a mozgási energia átadása a főtengelyre. Az apró, külső tüskékkel ellátott, öntöttvas persely nem deformálódik, ezáltal kevésbé feszül a dugattyúgyűrű és persze kisebb a belső súrlódás.

A forgattyúház jobb oldalába integrált, kompakt hűtőradiátor kis méretű és tömegű ventilátort kapott, így tovább csökkent a súrlódásból fakadó veszteség és a légellenállás, valamint gyorsult a hőleadás. Az erőátviteli rendszerben három speciális főcsapágy gondoskodik az alacsony gördülési ellenállásáról, ezeket a rájuk rótt terhelés egyenkénti, lehető legpontosabb meghatározásával tervezték meg. A hajtótárcsán kialakított bordázat révén jelentősen visszaesett a légellenállás, a speciális hajtott tárcsa pedig redukálja a szíjra nehezedő nyomást, így még kisebb az energiaveszteség az erőátvitel során.

Ugyancsak a hatékony működés érdekében döntöttek az elektronikusan vezérelt, szénkefe nélküli, generátorként is szolgáló önindító (ACG) mellett a Honda mérnökei, illetve az is sokat nyomott a latban, hogy mivel a főtengely végén kapott helyet és közvetlenül hajtja a motor, a hagyományos mechanika keltette zaj elmarad az indításoknál.

Ha a vezető három másodpercnél tovább várakozik járó motorral álló helyzetben, a kikapcsolható Alapjárat-leállító Rendszer (start&stop) automatikusan leállítja az erőforrást, majd a gázmarkolat elfordításakor egy szempillantás alatt újraindítja. Az – önműködő dekompresszorral kiegészített – rendszer hihetetlenül kifinomultan működik, leállításkor ugyanis mindig a szívási ütem előtti pozícióban áll meg a dugattyú. Hogy az akkumulátor le ne merüljön, az Alapjárat-leállító Rendszer folyamatosan figyeli a töltöttségi szintet, és kritikus helyzetben automatikusan kikapcsol. Az elektromosságot hosszú életű, YTZ8V kódú akkumulátor biztosítja, ami a start&stop rendszer jelentette többletterheléssel is megbirkózik.

A Forza 125 tervezésekor az volt az egyik legfontosabb szempont, hogy az átlagos felhasználónak hetente csupán egyszer kelljen tankolnia. Nos, a 11,5 literes üzemanyagtartállyal és a már-már valószerűtlenül alacsony, 2,34 l/100 km-es átlagfogyasztással (WMTC szabvány szerint) ezt a célt is elérték a hondások: a hatótávolság kis híján 500 km!

3.3. Váz és futómű

 • Merev, nagy teherbírású acélváz
 • 33 mm-es csúszószár-átmérőjű első teleszkópok
 • Kétoldali hátsó rugóstag állítható előfeszítéssel
 • A menetkész tömeg csupán 161 kg, így agilis és könnyen kezelhető a modell
 • Öntött alumíniumfelnik
 • Első-hátsó tárcsafék blokkolásgátlóval

A Forza 125 alapjául szolgáló acélváz kellőképpen merev és erős, hogy a legkülönfélébb helyzetekben is biztos úttartást, illetve hosszú élettartamot garantáljon. Roppant teherbírók a masszív, 33 mm-es csúszószár-átmérőjű első teleszkópok is, akárcsak az egy darabból álló, alumínium lengőkarhoz kapcsolódó hátsó rugóstagok, amelyek előfeszítését 5 fokozatban, az aktuális terhelésnek megfelelően szabályozhatja a pilóta.

A modern műszaki megoldások és a gazdag felszereltség dacára a Forza 125 kifejezetten könnyű, csupán 161 kg. Ez tulajdonképpen minden helyzetben megkönnyíti a használatot, beleértve a kis sebességű manőverezést és a parkolást is. A tengelytáv 1490, az utánfutás 89 mm, a villaszöget pedig 26,5 fokban határozták meg a mérnökök.

Kezelhetőség és menetbiztonság szempontjából egyaránt rendkívül fontos, hogy kiváló tapadású abroncsok kerültek a modellre. A 15 colos, alumíniumból öntött első keréken 120/70 R15 56P jelölésű gumi feszül, míg a hátsó köpenyről 140/70 R14 68P érték olvasható le. A 256 mm-es első és 240 mm-es hátsó tárcsára épülő fékrendszer ugyancsak elsőrangú, különösképp, hogy működését – nedves úton is biztonságos lassítást szavatoló – blokkolásgátló felügyeli.

 1. Kiegészítők

A Forza 125-höz Eredeti Honda Kiegészítők széles választékát kínálja a gyártó, közöttük az alábbi termékekkel:

45 literes túradoboz (Smart Key-kompatibilis)

Csomagtartókonzol (közvetlenül kapcsolódik)

Belső táskák

Fűtött markolat

Riasztórendszer

ERŐFORRÁS
Motorkonstrukció Folyadékhűtésű, négyütemű, 4 szelepes, egyhengeres
Összlökettérfogat 124,9 cm3
Furat x löket 52,4 x 57,9 mm
Sűrítési viszony 11,5:1
Maximális teljesítmény 11,0 kW/8500 f./perc
Maximális forgatónyomaték 12,5 Nm/8250 f./perc
Motorolaj mennyisége 0,9 liter
ÜZEMANYAG-ELLÁTÓ RENDSZER
Befecskendező PGM-FI elektronikus befecskendezés
Üzemanyagtartály kapacitása
Üzemanyag-fogyasztás 2,3 liter/100 km (WMTC)
ELEKTROMOS RENDSZER
Önindító Generátorként is működő önindító (ACG)
Akkumulátor kapacitása 12 V/7 Ah
ERŐÁTVITEL
Tengelykapcsoló Száraz, röpsúlyos, automatikus
Erőátvitel fajtája Folyamatosan változó áttételű automatikus erőátvitel V-szíjjal
VÁZ ÉS FUTÓMŰ
Konstrukció Alul elvezetett acélváz
Méretek (H´Sz´M) 2140 x 755 x 1470 mm
Tengelytáv 1490 mm
Villaszög 26,5°
Utánfutás 89 mm
Ülésmagasság 780 mm
Szabad hasmagasság 145 mm
Menetkész tömeg 162 kg
FUTÓMŰ
Elöl 33 mm-es csúszószár-átmérőjű teleszkópokból összeállított villa
Hátul Kétoldali rugóstag
KEREKEK
Elöl Öntött, alumínium
Hátul Öntött, alumínium
Gumiabroncs mérete elöl 120/70 R15 56P
Gumiabroncs mérete hátul 140/70 R14 68P
FÉKRENDSZER
Elöl 256 mm-es féktárcsa
Hátul 240 mm-es féktárcsa
VILÁGÍTÁS
Fényszóró LED-es
Hátsó lámpa LED-es

 

A műszaki adatok csupán tájékoztató jellegűek, a gyártónak jogában áll bejelentés nélkül megváltoztatni azokat

* Kérjük, vegye figyelembe, hogy a megadott értékeket a WMTC szabványban meghatározott körülmények között mértük! A tesztet próbapadon hajtottuk végre vezetővel, utas és kiegészítők nélkül. Az aktuális üzemanyag-fogyasztást a vezetési stílus, a motor állapota, az időjárási és útviszonyok, a guminyomás, a felszereltség, a csomagok és az utasok súlya, illetve mérete, valamint egyéb tényezők befolyásolhatják.

 

ugrás fel