EST. 2002

HONDA GL1800 GOLD WING TOUR – 2021

A Honda csúcsmodelljének különleges változatát, a minden földi jóval felszerelt Gold Wing Tourt 2018-ra tetőtől talpig áttervezték a japán vállalat mérnökei. A modell új, dupla lengőkaros első felfüggesztést kapott, továbbfejlesztették – hétfokozatú DCT váltóval is elérhető – hathengeres boxermotorját és jelentősen csökkentették tömegét is. Ráadásként a 2021-es évben nagyobb befogadóképességű dobozokkal, pihentetőbb testtartást biztosító, új kárpitozásba burkolt ülésekkel és modernebb audiorendszerrel vásárolhatják meg a nagy múltú modellt a motorozás szerelmesei. Mindemellett csupa jövőbe mutató részletmegoldás kényezteti a tulajdonosokat, ilyen például a 7″-os, Android Auto™- és Apple CarPlay™-kompatibilis TFT-műszeregység, a giroszkopikus iránytűn alapuló navigáció, az elektromos mozgatású szélvédő, az intelligens Smart Key központizár-rendszer, a négy menetüzemmódot felkínáló motorvezérlés, a Honda Állítható Nyomatékszabályozó (HSTC) vagy a Hegymeneti Asszisztens.

21YM HONDA GL1800 GOLD WING TOUR

A Honda Gold Wing már a 999 cm3-es ősmodell 1975-ös bemutatkozásakor ikonná vált, s azóta is az utazómotorok legjobbjaként tekinthetünk rá. Több évtizedes pályafutása során mérete és összlökettérfogata is folyamatosan nőtt, egyúttal luxus, minőség és kényelem terén is évről évre egyre magasabbra tette a lécet.

Tekintettel a változó felhasználói igényekre és az átalakuló motorkerékpár-piacra, a fejlesztőcsapat 2017-ben teljesen újragondolta a típus koncepcióját, és a vásárlói igények változására reagálva teljesen új irányba kormányozta a Gold Wing[1] és a Gold Wing Tour alkotta, világszerte elismert duót. Elődjeikkel szemben ezek karcsú, könnyű és elképesztően fordulékony járművek, amelyek – a fiatal pilótákat is – lenyűgöző vezetési élményt nyújtanak, nem mellesleg olyan technikai ínyencségekkel büszkélkedhetnek, mint például a hétfokozatú DCT váltó.

A változások eredményeként a Gold Wing vonzereje azonnal szélesebb körűvé vált, hiszen a fiatalabb motoros nemzedék érdeklődését is fölkeltette, különösképp, hogy a 2020-as modellévre még kifinomultabbá tették a menetkomfortot és javítottak a manőverezhetőségen. Emellett hatékonyabbá vált a látványos, hathengeres erőforrás is, így még nagyobb teljesítmény, illetve nyomaték kényezteti a vezetőt és utasát a kalandozások során.

A 2021-es modellév új audio- és hangszórórendszert, valamint vadonatúj fényezéseket hozott, még vonzóbbá vált tehát a Honda Gold Wing Tour.

21YM HONDA GL1800 GOLD WING TOUR

A 2018-as modellfrissítéskor új motort és vázat kapott a Gold Wing Tour, így sokkal kompaktabb lett. Ráadásul az új építésmódnak hála az ülés is előrébb kerülhetett némileg, ezáltal irányhatóság és kényelem terén is nagyot fejlődött a típus. Az alumínium hídváz tervezése a dupla lengőkaros első futóműtől indult, ez a – nagyobb rugóutat és merevséget, valamint kifinomultabb csillapítást, precízebb irányítást és kisebb súrlódási veszteséget garantáló – konstrukció tette ugyanis lehetővé, hogy előrébb kerüljön az erőforrás és a nyereg. A csillapítás jellege természetesen elektronikus szabályozású.

A hathengeres, optimalizált, 24 szelepes boxermotor finoman szólva magával ragadó jelenség, teljesítménye és lavinaként zúduló forgatónyomatéka egyaránt függőséget okoz. Barátságos habitusát nemcsak a 2018-ban bevezetett elektronikus gázmarkolatnak (Throttle By Wire, TBW) köszönheti, hanem a négyállású, TÚRA, SPORT, GAZDASÁGOS és ESŐ programokat felkínáló üzemmódkapcsolónak is, ami a kettős, kombinált fékrendszer (ti. Dual Combined Brake System, D-CBS) működésének jellegét is meghatározza. Szintúgy roppant hasznos a Hegymeneti Asszisztens (HSA) és az üzemanyag-fogyasztást mérsékelő Alapjárat-leállító Rendszer (start&stop), akárcsak a hátsó kerék tapadásáról gondoskodó Honda Állítható Nyomatékszabályozó (HSTC).

21YM HONDA GL1800 GOLD WING TOUR

Az is a Gold Wing Tour kiválóságáról árulkodik, hogy a hatfokozatú lábváltó helyett hétfokozatú, dupla kuplungos automatikus váltót (DCT) is kérhetnek a vásárlók[2]. A DCT egység kuplungérzete és váltási sebessége éppúgy az aktív menetüzemmódhoz igazodik, miként az is, hogy milyen fordulatszámon kapcsol fel és le az erőátvitel. Mindezt elektromos üzemű, előre-hátra gurulást segítő sétafunkcióval egészítették ki, míg a hagyományos váltóval felszerelt változatnál úgy működik a tolatás, mint korábban, azaz elektromotor könnyíti meg a pilóta dolgát.

A technikai fejlesztések hatására a Gold Wing Tour nyújtotta szabadságérzet semmihez nem fogható – a vezetési élményt, a teljesítményt és a stílust illetően is abszolút egyedülálló a modell. A stílusos, aerodinamikailag hatékony idomzat és az elektromos mozgatású szélvédő páratlan időjárás-védelmet szavatol, a gondosan formázott luxusnyergek pedig az egész napos motorozásokat is kényelmessé teszik. A háttámla szögén szintén változtattak, így még kényelmesebb testtartásban róhatók a kilométerek. Hogy a zenei aláfestés is feledhetetlen legyen, a Honda szakemberei vadonatúj, kis tömegű, kiváló minőségű audiorendszerrel szerelték fel a modellt, s nem maradt ki a felszerelési csomagból az intelligens kulcs (Smart Key), az Apple CarPlay™ és az Android Auto™ alkalmazás, valamint a Bluetooth kapcsolatra alkalmas műszeregység sem.

21YM HONDA GL1800 GOLD WING TOUR

A GL1800 Gold Wing Tour 2021-es változata az alábbi színekben lesz elérhető:

 • Gunmetal Black Metallic (metálfekete)
 • Candy Ardent Red

 Stílus és felszereltség

 • Feszes vonalak és kortárs stílus – már a külső jegyek elárulják, hogy ultramodern hajtásláncra épül a modell
 • A 61 literesre növelt túradoboznak köszönhetően még nagyobb szállítókapacitás jellemzi a modellt, így a hétvégi kalandokhoz szükséges összes poggyászt magával viheti a Gold Wing Tour tulajdonosa
 • Új szarvasbőr-műbőr üléskárpit és kényelmesebb testtartást biztosító háttámla
 • Modernebb audiorendszer
 • A szélvédő magassága és szögállása elektronikusan szabályozható
 • Az elektronikus gázmarkolattal (Throttle By Wire, TBW) finoman kezelhető a sebességrögzítő
 • A navigációs rendszer és a hifi adatai is a 7”-os TFT-kijelzőn jelennek meg
 • Az Apple CarPlay™ és az Android Auto™ alkalmazással okostelefonokkal is összekapcsolható a motorkerékpár fedélzeti rendszere
 • LED fényforrások és automatikusan kikapcsoló irányjelzők
 • Az intelligens kulcs (Smart Key) az indítást és a tárolórekeszek nyitását is megkönnyíti
 • Két USB-C-töltőaljzat

A Gold Wing Tour kétséget kizáróan a sportosság és a gondtalan túrázás jegyében született. Erről tanúskodik az egyedi stílus és sziluett, amihez dinamikus futómű- és motorkarakterisztika, valamint elsőrangú kivitelezési és anyagminőség társul. A merészséget tükröző orr-részt kissé előredöntötték és kompakt idomokból állították össze, hogy a lehető legenergikusabb legyen az összhatás.

21YM HONDA GL1800 GOLD WING TOUR

A remekül eltalált övvonal a motor teljes hosszában végigszalad, látványosan osztva alsó és felső részre a csökkentett méretű, kompakt idomzatot, amelyet éles vonalak és sík felületek alkotta elemekből, az aerodinamikai követelmények figyelembe vételével állítottak össze a Honda szakemberei. Kiváló munkájuk és stílusérzékük révén az új Gold Wing Tour már megjelenésével elárulja, hogy minden téren kimagasló teljesítmény jellemzi.

A különleges, dupla lengőkaros első futómű, a hathengeres boxermotor és a hatékony kipufogórendszer feladatán túlmenően dizájnelemként is fontos szerepet játszik, hiszen egyértelműen bizonyítja, milyen hihetetlenül magas szinten áll a modell mérnöki és elektronikai szempontból.

A menetkomfort, a hőelvezetés és az aerodinamika egyaránt jelentősen javult a Gold Wing Tour esetében, nem mellesleg speciális légcsatornákat alakítottak ki a tervezők, amik az ideális helyen vezetik el a menetszelet, egyszersmind kellemes, friss levegőt biztosítanak a vezetőnek és utasának.

21YM HONDA GL1800 GOLD WING TOUR

Az elektromosan, egyszersmind fokozatmentesen állítható, kis méretű plexi az utasnak és a pilótának is kiváló időjárás-védelmet nyújt, ugyanakkor kompakt mivoltából fakadóan növeli a tér- és szabadságérzetet. Extraként nagyobb szélvédő is rendelhető, sőt további légterelőket is kérhetnek a vásárlók. A kezet és a felsőtestet védő idomok állíthatók, a lábat és a lábfejet oltalmazó elemek fixen rögzítettek.

21YM HONDA GL1800 GOLD WING TOUR

Az első és hátsó ülőhely határozottan elkülönül egymástól, így a pilóta minden idegszálával a vezetésre koncentrálhat, semmi nem zavarja. Maga a párnázat kényelmes és remekül tart, mindazonáltal nem akadályozza pilótát a mozgásban és kellőképpen karcsú, hogy a lábak könnyedén elérhessék a talajt. Ezentúl szarvasbőr-műbőr kárpit kerül az ülésekre, az utas háttámlája pedig nem 16, hanem 23 fokos szögben áll, hogy kényelmesebb legyen az üléspozíció.

Az első és hátsó lámpáknál egyaránt LED a fényforrás, sőt a 2021-as Gold Wing Tourhoz alapfelszereltségként járnak a LED ködfényszórók. A fényszórók alsó részén öt polírozott optikai lencse található, ezeknek köszönhető az „ékszerszem”, ami oly egyedivé teszi a Gold Wing Tour tekintetét. Fent különleges, sztereoszkóp hatást keltő távolsági fényszórók kaptak helyet, minden helyzetben kiváló látási viszonyokat garantálva. Az első irányjelzőket a tükrökbe integrálták a hondások, és automatikusan kikapcsoló elektronikával egészítették ki a rendszert. Ez nem egy szimpla időkapcsoló, hanem összetett vezérlési rendszer, ami az első és hátsó kerekek közötti fordulatszám-különbség alapján számolja ki, hogy mikor esedékes az indexelés befejezése.

Menet közben a jobb oldali kapcsolókonzolról kezelhető a sebességrögzítőt is, a beállított érték pedig megjelenik a sebességmérő bal alsó sarkában. Az automatikus gyorsítások – hála az elektronikus gázmarkolatnak – rendkívül kifinomultak, főleg az emelkedőkön felfelé. A hagyományos váltóval felszerelt modellváltozatoknál a kuplungkar behúzásakor önműködően kikapcsol a tempomat.

Ha a DCT kivitellel automatikus üzemmódban, bekapcsolt sebességrögzítővel fékez a pilóta, a lassításokat, illetve visszagyorsításokat követően önműködően aktiválódik a megfelelő DCT-üzemmód.

21YM HONDA GL1800 GOLD WING TOUR

A prémium színvonalú műszeregység egyedivé teszi a vezetői környezetet és a használatot is megkönnyíti. Digitális képernyőjét alacsony kontraszttal és sötét tónusokkal tették olvashatóbbá, a szélre eső műszereket pedig enyhén megdöntve építették be, hogy mélységérzetet keltsen az óracsoport. Ezt fűszerezték meg a fémkeretekkel és a LED háttérvilágítással, még nyugtatóbb és vagányabb megjelenést kölcsönözve a műszeregységnek.

A 7”-os, színes, folyadékkristályos TFT-kijelzőről nemcsak a navigációs és az audiorendszer adatai olvashatók le, hanem a menetüzemmód és a futómű beállítására is lehetőséget ad. Az információk különféle szegmensekben, logikus sorrendben helyezkednek el, így a pilóta egy szempillantás alatt leolvashatja az értékeket, közöttük a guminyomásra vonatkozókat is, melyek képernyő bal alsó sarkában jelennek meg.

A háttérvilágítás intenzitása alapesetben automatikusan, a környezeti fény erősségének függvényében változik, de a vezető maga is beállíthatja. A rendszer összesen nyolc szintet ajánl fel, a maximális fényerősség 1000 cd.

A Gold Wing Tour árasztotta kimagasló minőséget mi sem érzékeltethetné jobban, mint a középkonzolon és a Smart Key kulcson díszelgő embléma. Ez a háromdimenziós, kéttónusú, krómozott táblácska a jellegzetes oroszlánfejjel, a széttárt sasszárnyakkal és a nyitott karmokkal jeleníti meg azt az erőt és méltóságot, amit a modell képvisel. A távirányítóval aktiválhatók a motor különféle rendszerei és szükség esetén kulcsként is használható. A beépített jeladónak köszönhetően a tulajdonosnak elő sem kell vennie a Smart Key-t, a motorindítás és a kormányzár oldásához elég, ha zsebében tartja.

21YM HONDA GL1800 GOLD WING TOUR

A 11 literrel megnövelt középső, felső túradoboznak köszönhetően a hétvégi kalandokhoz szükséges összes poggyász elfér a Gold Wing Tour dobozaiban, hiszen ezzel a szállítókapacitás 121 literre nőtt. Az már csak hab a tortán, hogy felárért prémium belső táskákkal is kiegészíthetőek a dobozok. A Smart Key a túradobozszett kezelését is egyszerűbbé teszi, így ha a kulcs a motor közelében van, a vezető gombnyomással oldhatja a túra- és az oldaldobozok zárjait. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a dobozok nemcsak a motoron elhelyezett gombbal nyithatók, hanem a Smart Key távirányítójával is, így a vezető messziről is „hozzáférést engedhet” a poggyászokhoz. A hidraulikus teleszkópok a nyitást és a záródást is kifinomultabbá teszik. A hívásgomb benyomása és nyomva tartása villogtatni kezdi az irányjelzőket.

A Gold Wing Tour gazdája az Apple CarPlay™ és az Android Auto™ szolgáltatásait is élvezheti, azaz a műszeregységen keresztül is elérheti okostelefonján tárolt számait és zenéit. A kapcsolat Bluetooth- vagy USB-C-alapú lehet, utóbbi csatlakozóból a 2021-es modellváltozaton kettő található.

Az új, kis tömegű hangszórók helyzetét az üléspozíciót figyelembe véve határozták meg, így elképesztően tiszta és élethű a hangzás. Az utas pedig saját kezelőpanelt kapott, így még nagyobb kényelemben utazhat. A gombok a jobb oldaldoboz felső részén kaptak helyet, s a hangerő mellett a forrás kiválasztására, valamint „előretekerésre” is lehetőséget ad.

A navigációs rendszer adatai színes, 7”-os, folyadékkristályos TFT-kijelzőn jelennek meg, amit a műszeregység kellős közepére építettek be a Honda mérnökei. Hogy a helymeghatározás minden helyzetben pontos legyen, a rendszert – alagutakban is működő – girokompasszal (ti. pörgettyűs tájolóval) egészítették ki. Apró, de fontos változtatás, hogy a célpont törlése és a „menj haza” funkció már egy gombnyomással, menet közben elérhető. A térképeket természetesen frissítették a 2021-es modellévre, az útvonaltervezésnél pedig 99 érinteni kívánt helyszín adható meg.

Üzemanyagtartály űrtartalma 21 liter, az üzemanyag-fogyasztás 5,5 l/100 km.

 Váz és futómű

 • Öntött, alumínium, perimeter váz
 • Dupla lengőkaros első futómű és Pro Arm hátsó lengőkar
 • A csillapítás mértéke elől és hátul egyaránt a kiválasztott menetüzemmódhoz igazodik
 • A hátsó rugó-előfeszítés elektronikus szabályozású
 • Blokkolásgátlóval kiegészített kettős kombinált fékrendszer (D-CBS)

A Gold Wing Tour présöntésű, alumínium hídvázra épül. A nyúlványok falvastagságát minden területen optimalizálták, így már sétatempónál is kifinomult és stabil a modell, s városban éppoly könnyen kezelhető, mint országúton vagy autópályán.

Azon túlmenően, hogy teljes összenyomódásnál előremozdítja a kereket, a dupla lengőkaros első felfüggesztés legfőbb előnye, hogy finomabb csillapítást nyújt az úthibákon és kanyarodás közben, mint a hagyományos villa, ugyanis nem súrlódnak a teleszkópok belső és külső csövei. Szintén a súrlódás csökkentése miatt döntöttek úgy a Honda mérnökei, hogy minden kormányzáshoz és felfüggesztéshez kapcsolódó tengelyt csapágyaznak.

21YM HONDA GL1800 GOLD WING TOUR

A kormányzást – a két villatartó konzol révén – teljesen elszeparálták a csillapításról gondoskodó központi rugóstagtól, ezáltal mozgékonyabb lett a Gold Wing Tour (csökkent tehetetlenségi nyomatéka) és kisebb erő szükséges a kerék elfordításához. A természetes kormányérzet titka a gondosan elhelyezett kormányban, a kisebb tömeget mozgató kormánytengelyben és a szabadalmaztatott kormányösszekötő-rudakban rejlik.

A villaszög 30,5 °, az utánfutás 109, a tengelytáv 1695 mm, a nedves tömeg pedig mindössze 385 kg (DCT kivitel: 390 kg).

A blokkolásgátlóval kiegészített kettős kombinált fékrendszer (D-CBS) minden helyzetben optimálisan osztja el az első és hátsó kerékre jutó fékerőt. Az egykörös ABS-modul a fékrendszer vezérlőegységét is magában foglalja, így nagyban hozzájárul a tömegcsökkentéshez. Az elektronika folyamatos kapcsolatban van a központi ECU-val, így a fékerő-elosztás mindig megfelel az éppen aktív menetüzemmódnak. A 320 mm-es első tárcsákat hatdugattyús nyergek fogják közre, míg hátul 316 mm-es tárcsa és háromdugattyús féknyereg lassítja a kereket.

A Gold Wing Tour kifinomultságát a Pro Arm lengőkar is jelentősen fokozta. Ez a motor bal oldalán kapcsolódik a vázhoz, ezáltal egyszerűbbé teszi a karbantartást, hiszen a jobb oldalról könnyedén hozzáférni a hátsó traktushoz. Ennél sokkal fontosabb, hogy így nagyobb szabadságot kaphattak a tervezők, tehát stabilabbá és könnyebben kezelhetőbbé tehették a Gold Wing Tourt. A Pro-Link himbarendszer progresszív karakterisztikát és elsőrangú menetkomfortot biztosít. Csapbekötési pontokat merevítő lapjait optimalizálták és gömbalakú kötéseket alakítottak ki, hogy maximális legyen a merevség.

A csillapítás mértéke elől és hátul egyaránt elektronikus szabályozású, és a kiválasztott menetüzemmódhoz igazodik. A rugóstagokba integrált léptetőmotorok tűszelepekkel változtatják a hidraulikafolyadék áramlásának sebességét az aktuális viszonyoknak megfelelően, s a hátsó rugó-előfeszítés mértéke is elektronikusan vezérelt. A négy menetüzemmódtól függetlenül négy rugóelőfeszítés-beállítást is felkínál a rendszer. A pilóta az alábbi lehetőségek közül választhat: csak motoros, motoros és csomagok, motoros és utas, valamint motoros, utas és csomagok. A lehetőségek a TFT-kijelzőn sorakoznak, és a kormányon elhelyezett gombokkal választhatók ki.

 

 Erőforrás

 • Hathengeres, 24 szelepes, SOHC-vezérlésű boxermotor
 • Elektronikus gázmarkolat (Throttle By Wire, TBW) négyállású üzemmódkapcsolóval
 • Honda Állítható Nyomatékszabályozó (Honda Selectable Torque Control, HSTC)
 • A HSTC, a futómű-karakterisztika és a fékerő-eloszlás a menetüzemmódnak megfelelően változik
 • A DCT változat Alapjárat-leállító Rendszert (start&stop) és Integrált Indítógenerátort (ISG) kapott
 • Hegymeneti Asszisztens (HSA)
 • Hatfokozatú, lábbal kapcsolható erőátvitel váltóasszisztenssel, nyomatékhatárolós tengelykapcsolóval és tolatást segítő elektromotorral

Hogy az 1883 cm3-es egység karakterisztikája passzoljon a kifinomult futóműhöz, a Honda mérnökei átfogó fejlesztésnek vetették alá a legutóbbi modellfrissítésnél. A hatdugattyús boxer konstrukció nem változott, a szelepek száma viszont megduplázódott – ezentúl hengerenként négy szelepen át zajlik a gázcsere. Ennek ellenére a hajtómű még kisebb lett, tömege pedig 6,2 kg-mal csökkent.

 

Csúcsteljesítménye 93 kW, azaz 126,48 LE (5500 f./percnél), míg – 4500 f./percnél jelentkező – legnagyobb forgatónyomatéka 170 Nm. A furatátmérő és a lökethossz egyaránt 73 mm, a jobb és bal hengersor hengereinél pedig 4 mm-es dugattyúeltolás mérhető. A hengerperselyek alumíniumból készülnek, a sűrítési viszony pedig 10,5:1.

Az Unicam hengerfej szívószelepeit hagyományos (sikló), a kipufogókat görgős szelephimbák mozgatják. Utóbbiak tengelye a hatékony működés érdekében mindkét oldalon excenteres.

Az égésterek felső részét döntött „féltető” zárja. A teljesítmény növelése céljából a szívócsatornák belső kialakítása örvénylésre sarkallja a benzin-levegő keveréket, a dugattyúszoknyák pedig molibdénbevonatot kaptak, hogy még kisebb legyen a súrlódás, és még nagyobb az élettartam. Az elektronikus gázmarkolatnak köszönhetően négyállású üzemmódkapcsolóval szerelhették fel az új Gold Wing Tourt, ezt egészíti ki az elektronikus szabályozású felfüggesztés és a kettős kombinált fékrendszer (Dual Combined Brake System, D-CBS).

A TÚRA (TOUR) üzemmód a kényelmet és a teljesítményt szolgálja. Ide kapcsolva 1:1 a gázmarkolat és a fojtószelep elfordulásának egymáshoz viszonyított aránya, a csillapítás és a fékerő-elosztás pedig az alapbeállításnak megfelelően működik.

SPORT üzemmódban a lehető legnagyobb a fojtószelep elfordulásának gázmarkolat-elforduláshoz viszonyított mértéke, a csillapítás feszesebb és nagyobb fékerő jut a hátsó kerékre.

GAZDASÁGOS (ECON) üzemmódra kapcsolva a lehető legtakarékosabbá válik a Gold Wing (kisebb markolat-/fojtószelepelfordulás-arány), a futómű és a fékerő-elosztó hangolása pedig könnyed túrázáshoz igazodik.

ESŐ (RAIN) üzemmódban csúszós, nedves útburkolathoz idomul a teljesítmény, a gázmarkolat és a fojtószelep elfordulásának egymáshoz viszonyított aránya a lehető legkisebb, a fékerő alapbeállítás szerint oszlik el, a csillapítás lágy.

A Gold Wing Tour kezelése a legmostohább időjárási viszonyok közepette is biztonságos, hiszen a Honda által fejlesztett kipörgésgátló (Honda Selectable Torque Control, HSTC) minden helyzetben, így csúszós útfelületen is biztos tapadást garantál. A csillapítás mértéke elől és hátul egyaránt elektronikus szabályozású, és a kiválasztott menetüzemmódhoz igazodik.

21YM HONDA GL1800 GOLD WING TOUR

A levegőszűrőházba két légbeömlőnyíláson át érkezik a levegő, egyik a motor jobb, másik a bal oldalán kapott helyett. A kétoldali „szívással” sikerült elérni, hogy a levegő örvénylő mozgást végezzen, s ne csak egy kis részen, hanem a szűrő teljes felületén át áramoljon a motor irányába. Ez javítja a szűrés hatékonyságát, és kisebb az ellenállásból adódó veszteség is. Tudatos tervezőmunka eredménye a szívócsövek belső kialakítása is, tudniillik a motor – alsó fordulatszám-tartományban jelentkező – gázlengéseihez igazítja a levegőáramlást, ezáltal a legapróbb gázadásokra is gyorsan, nagy nyomaték leadásával válaszol az erőforrás. Az egy darabból készülő fojtószelepház révén tovább gyorsul a légáramlás és a gázreakció is.

A modell védjegyének is tekinthető mély basszus erőteljes hangzást kölcsönöz, mindazonáltal nem engedi, hogy a hangerő zavaróvá váljon. A kipufogócsövek átmérőjét két hengernél 20%-kal csökkentették, mint a többinél, ennek köszönhető a hangerőben, illetve -mélységben érzékelhető változás.

Az Integrált Indítógenerátor (Integrated Starter Generator, ISG) több feladatot is ellát: életre kelti az erőforrást, menet közben pedig áramot termel. Mindezt úgy, hogy 2,4 kg-mal könnyebb, mint a hagyományos rendszer. Ugyancsak a Honda igényességét bizonyítja, hogy az ISG-nél hagyományos helyett ferde fogazású, csendes működést ígérő fogaskerekek végzik a munkát.

Az ISG az Alapjárat-leállító Rendszer működését is hihetetlenül halkká teszi, és a DCT, valamint az elektronikus gázmarkolat révén maga az indítás is roppant kifinomult. Az Alapjárat-leállító Rendszer (start&stop) három másodpercnyi üresjárati üzemet követően automatikusan leállítja az erőforrást, majd a gázmarkolat elfordítására azonnal újraindítja.

Az intelligens rendszer a megállásoknál fenntartja a hidraulikafolyadék nyomását, így gázadásnál késlekedés nélkül működésbe hozza a DCT tengelykapcsolóját. Ezzel tovább csökkent a gázadás és az indulás közötti időtartam. A hirtelen reakciók elkerülése végett az elektronikus gázmarkolat vezérlőegysége ügyel rá, hogy a fojtószelep szögállása egyenletesen változzon, mi több, mindig lineárisan épül fel a teljesítmény. Az Alapjárat-leállító Rendszer (start&stop) a kormány jobb oldalán elhelyezett gombbal kapcsolható be és ki.

Nagyban növeli a kényelmet és a használati értéket a hagyományos váltóval felszerelt modellhez kérhető Hegymeneti Asszisztens, ami emelkedőn és lejtőn állva rögzíti a motorkerékpárt, amíg a vezető nem engedi ki a kuplungot és húzza meg a gázt. Ez a vezetést segítő berendezés hagyományos váltóval és DCT-vel felszerelt modellváltozatokhoz egyaránt elérhető.

21YM HONDA GL1800 GOLD WING TOUR

Működésének lényege, hogy ha a vezető behúzva tartja a fékkart, az ABS-modul eltárolja a hátsó féknyeregre ható hidraulikus nyomást, és egy ideig (kb. három másodpercig) megőrzi, hogy a Gold Wing Tour ne guruljon előre vagy hátra a meredélyeken. Ha a HSA aktív, apró visszajelző-lámpa világít a műszeregységen.

A hatfokozatú, lábbal kapcsolható váltó és a tengelykapcsoló közé „csillapítóbütyköt” helyeztek, így elkülönül a tehetetlenségi nyomaték, csökken a zaj, javul a váltóérzet és nő az élettartam. A klasszikus, hidraulikus kuplungasszisztens helyét váltóasszisztens és – kevés tárcsára épülő, kisebb hidraulikus súrlódású – nyomatékhatárolós tengelykapcsoló (ti. csúszókuplung) vette át, ezáltal 20 százalékkal csökkent a kuplungkar behúzásához szükséges erő, továbbá finomabbá váltak és magasabb minőségérzetet keltenek a visszaváltások. A fokozott üzemanyag-hatékonyság révén hiába lett kisebb az üzemanyagtartály, a hatótávolság nem változott.

 

Dupla Kuplungos Automatikus Váltó (DCT)

 • Harmadik generációs, hétfokozatú DCT
 • Kifinomult, halk és villámgyors sebességváltások
 • Séta üzemmódban képes lassan előre vagy hátra gurulni a Gold Wing Tour
 • A DCT működése szintén négyállású menetüzemmódnak megfelelően változik
 • A 2021-es modellváltozat még könnyebben manőverezhető kis sebességnél

A Honda által fejlesztett DCT váltót idestova 11 éve gyártják, népszerűségét jól mutatja, hogy azóta 140 ezer DCT-vel felszerelt Honda fogyott az európai piacon. Mivel a DCT egy szempillantás alatt, rángatás nélkül kapcsolja a fokozatokat, nem meglepő, hogy pár perc alatt megszokják a tulajdonosok. A rendszer két tengelykapcsolót használ, az egyik az 1., a 3. és az 5., a másik pedig a 2., a 4. és a 6. fokozatokért felelős. Előbbi tengelye üreges, ezen belül fut az utóbbi tengelye, hogy minél kisebb legyen a szerkezet.

A szerkezet másik érdekessége, hogy a kuplungokat külön elektrohidraulikus körök vezérlik, így a lehető legprecízebben szabályozható a működés. A rendszer azért is gyors, mert a következő fokozatot mindig „előkészíti” a váltó, s azonnal kapcsolja, ha a pilóta vagy a vezérlőelektronika kiadja az utasítást. Ilyenkor az elsődleges kuplung oldásával egy időben kapcsolódik a másodlagos tengelykapcsoló, ennek köszönhetőek a szélsebes, rángatás nélküli váltások.

A DCT egyik legnagyobb előnye, hogy tulajdonképpen a teljesítményleadás megszakítása nélkül kapcsol, alig befolyásolja tehát a hátsó kerék forgását, a motor pedig éppoly közvetlennek és kifinomultnak érződhet, mint a hagyományos váltóval felszerelt gépek. Mindemellett tartósabb is a klasszikus, lábbal kapcsolható szerkezeteknél, hiszen a felhasználó nem tud félreváltani és a kuplungtárcsák „megégetésére” sincs lehetősége. Ráadásul a DCT-vel sokkal kevésbé fárasztó a városi motorozás, túrázás közben pedig több idő jut a tájra és mindig a kanyarodásra, fékezésre vagy gyorsításra összpontosíthat a vezető.

A DCT rendszer automatikus és kézi kapcsolású üzemmódban egyaránt használható. Előbbinél az aktuális sebesség, váltófokozat és fordulatszám függvényében határozza meg a vezérlőegység, hogy mikor történjenek a kapcsolások, utóbbinál pedig a – kormányon elhelyezett gombokkal – maga a pilóta válthat.

A harmadik generáció – a DCT váltó történetében először – hétfokozatú, így a hosszú távú utazások eszményi partnere, ráadásul minden eddiginél gyorsabban és kifinomultabban kapcsol.

21YM HONDA GL1800 GOLD WING TOUR

Az optimalizálás során arra is törekedtek, hogy még könnyebb legyen kis sebességnél terelgetni a Gold Wing Tourt. Ennek érdekében rövidebb áttételt kaptak az első fokozatok, hogy kisebb legyen a váltások okozta rántás, míg felkapcsolva egyre nagyobbak, hogy autópálya-tempónál is alacsony legyen a motor fordulatszáma. Bármely sebességtartományban is halad a Gold Wing Tour, a kapcsolások a legmagasabb minőségérzetet nyújtják – a harmadik generációs DCT működése rendkívül csendes és egyenletes. Ez egyebek mellett a léptetővilla és a mozgatókar végére szerelt zajcsillapító gumik jótékony hatásának köszönhető.

A kuplung és a váltótengely közé szerelt csillapítórugó feladata, hogy feleméssze a forgásiránynak megfelelő forgatónyomatékot, ezáltal csökkentse a működési zajt és a tengelykapcsoló, valamint a váltótengely közötti kapcsolódási hangot a váltások közben.

A Gold Wing Tour DCT váltója ún. Séta üzemmóddal segíti a navigációt. Ide kapcsolva 1,8 km/órás sebességgel gurulhat előre és 1,2 km/órával hátra a motor, annak megfelelően, hogy a kormány bal oldalán található +/- gomb melyikét nyomja meg a vezető.

A DCT fő váltótengelye üreges, ennek belsejében kapott helyet a másodlagos tengely. Előbbin a páros fokozatok fogaskerekei sorakoznak, s lánccal kapcsolódik a belső tengelyhez, méghozzá az előtéttengely fogaskerekeinek közbeiktatásával. Ez az építésmód a külső tengelyre ruházza a tolatótengely feladatát, így nincs szükség külön tolatótengelyre, tehát sokkal kisebb és könnyebb a szerkezet.

A Séta üzemmód aktiválásával a DCT tengelykapcsolói a különféle irányokért felelnek: az egyes kuplung hátra, a kettes előre mozdítja a gépet. Emellett nincs szükség váltogatásra, elég a kuplungot kezelni a manőverekhez. Az elektronikus gázmarkolat a kuplung ellenőrzésével folyamatosan szabályozza a sebességet, ugyanakkor állandó motorfordulatot és könnyű kezelhetőséget garantál minden helyzetben.

21YM HONDA GL1800 GOLD WING TOUR

A négy menetüzemmód révén a DCT működése mindig az aktuális időjárási és útviszonyokhoz, illetve a pilóta vérmérsékletéhez igazodhat. A motorkarakterisztika, a teljesítményleadás jellege és a futómű-beállítás pontosan olyan, mint az MT modell esetében, de a DCT kivitel még élvezetesebbé teszi a motorozást.

TÚRA (TOUR) üzemmódban kifinomult tengely- és fokozatkapcsolás jellemzi a rendszert, s már alacsony fordulatszámon felvált az erőátvitel.

SPORT üzemmódban közvetlenebb a tengelykapcsolás, a felváltások pedig közepes fordulatszámon történnek.

GAZDASÁGOS (ECON) üzemmódban kifinomult a kuplungkezelés, az elektronika helyzettől függően az alsó és a középső fordulatszám-tartományban vált fel és az alapbeállításoknak megfelelő a fokozatkapcsolások jellege.

ESŐ (RAIN) üzemmódban kifinomult a kuplungkezelés, az elektronika helyzettől függően az alsó, a középső vagy a felső fordulatszám-tartományban vált fel és lassabbak a fokozatkapcsolások.

 

MŰSZAKI ADATOK*

 ERŐFORRÁS 
Konstrukció Folyadékhűtésű, négyütemű, 24 szelepes, SOHC-vezérlésű, hathengeres boxermotor
Összlökettérfogat 1833 cm3
Szelepek száma hengerenként 4
Furat x löket 73 mm x 73 mm
Sűrítési viszony 10,5:1
Csúcsteljesítmény 93 kW (126,5 LE)/5500 f./perc
Legnagyobb forgatónyomaték 170 Nm/4500 f./perc
Olajmennyiség 4,4 liter (MT)/5,6 liter (DCT)
Szén-dioxid-kibocsátás 127 g/km
ÜZEMANYAG-BEFECSKENDEZŐ RENDSZER
Porlasztás PGM-FI elektronikus üzemanyag-befecskendező
Fojtószelep-átmérő 50 mm
Levegőszűrő Folyadékba áztatott, cserélhető papírszűrő
Üzemanyagtartály befogadóképessége 21,1 liter
Üzemanyag-fogyasztás** 5,5 liter/100 km
ELEKTRONIKAI RENDSZER
Indítás Integrált Indítógenerátor (Integrated Starter Generator, ISG)
Akkumulátor típusa és kapacitása 12 V/20 Ah
ACG generátor kapacitása 12 V/120 A
ERŐÁTVITEL
Tengelykapcsoló felépítése MT: Nedves, többtárcsás tengelykapcsoló spirálrugókkal, kuplungasszisztenssel és nyomatékhatárolóval

DCT: Hidraulikus, olajfürdős, többtárcsás, olajnyomás alatt álló

Váltó felépítése MT: Hatfokozatú, lábbal kapcsolható (szorzófokozattal és elektromos tolatófokozattal)

DCT: hétfokozatú, Séta üzemmóddal (előre-hátra)

Primer áttétel 1,795 (79/44)
Váltófokozatok áttételei (DCT) 1.: 2,167; 2.: 1,696; 3.: 1,304; 4.: 1,038; 5.: 0,821; 6.: 0,667; 7.: 0,522; Tolatófokozat: 1,190

(MT) 1.: 2,200; 2.: 1,417; 3.: 1,036; 4.: 0,821; 5.: 0,667; 6.: 0,522

Végáttétel Motoroldalon: 0,972

Kerékoldalon: 2,615

Végáttétel Zárt tengely
VÁZ
Konstrukció Présöntésű, alumínium hídváz
VÁZ ÉS FUTÓMŰ
Méretek (hosszúság x szélesség x magasság) Hosszúság: 2615mm

Szélesség: 925 mm (MT)/ 905 mm (DCT)

Magasság: 1430 mm

Tengelytáv 1695 mm
Villaszög 30,5°
Utánfutás 109 mm
Fordulókör sugara 3,4 m
Ülésmagasság 745 mm
Szabad hasmagasság 130 mm
Menetkész tömeg MT: 385 kg

DCT (légzsákkal): 390 kg

FELFÜGGESZTÉS 
Elöl Dupla lengőkaros
Hátul Pro-Link himbarendszer, Pro Arm lengőkar
KEREKEK
Elöl 130/70 R18
Hátul 200/55 R16
Kerékméret elöl 18 x MT3,5
Kerékméret hátul 16 x MT6,0
FÉKRENDSZER 
Felépítés Elektronikus szabályozású, kombinált ABS
Elöl Két 320 mm átmérőjű, 4,5 mm vastag tárcsa hatdugattyús, úszóágyazású féknyergekkel és szinterbetétekkel
Hátul 316 mm átmérőjű, 11 mm vastag tárcsa háromdugattyús féknyereggel és szinterbetétekkel

* A műszaki információk tájékoztató jellegűek, a változás jogát fenntartjuk.

** Kérjük, vegye figyelembe, hogy az üzemanyag-fogyasztásra vonatkozó adatokat a Honda rögzítette a WMTC-szabványnak megfelelően. A teszteket görgőpadon, a jármű szériaváltozatával, csak vezetővel, utas és kiegészítő felszerelések nélkül végeztük. A jármű tényleges üzemanyag-fogyasztása a vezetési stílustól, a karbantartástól, az időjárástól, az útviszonyoktól, a gumiabroncs nyomásától, a felszerelt tartozékoktól, a rakománytól, a vezető és az utas súlyától, valamint más tényezőktől függ.

 

[1] Kérjük, olvassa el a GL1800 Gold Wing modellt bemutató sajtóközleményt is.

[2] Magyarországon a modell csak DCT váltóval kerül kereskedelmi forgalomba.

ugrás fel