EST. 2002

Honda Super Cub C125

Minden idők legnagyobb példányszámban értékesített motorizált járműve visszatért Európába. Éppoly barátságos és stílusos, mint felmenői, de a legmodernebb műszaki megoldásokra épül. Nyomatékos, 125 cm3-s erőforrása, csendes és kifinomult félautomatikus váltója, strapabíró, hosszú rugóutakkal felvértezett, új futóműve, minden elemében LED-es világítása és intelligens kulcsa (Smart Key) korunk legfejlettebb kétkerekűi közé sorolja.

HONDA SUPER CUB C12

Azóta közel hatvan év telt el, a Super Cub pedig a járműgyártás legnagyobb sikerét könyvelhette el – az eladott darabszám 2017-ben elérte a 100 milliót! Az elmúlt hat évtizedben a Super Cub a stílus, a megbízhatóság, a takarékosság és a könnyű kezelhetőség szinonimájává vált, nem mellesleg szépen, csendben megtette, amit Soichiro és Takeo szeretett volna: mobilizálta az emberiséget.

A Super Cub legutolsó változatát, a C110-et Japánban és Dél-Kelet Ázsiában forgalmazták, s bizony mindkét régióban roppant népszerűnek bizonyult. A szigetországban főként flottaüzemeltetők, például a japán állami posta beszerzői szavaztak rá, míg a többi területen a személyi közlekedés egyik legfontosabb eszközeként terjedt el.

Tekintettel a – fiatal és idős – városlakók igényeire, a Honda úgy határozott, hogy ismét piacra dobja legendás modelljét. A retró stílusban fogant legújabb változat Super Cub C125 néven kerül a szalonokba és az urbánus közlekedés tökéletes célszerszámaként igyekszik szolgálni a tulajdonosokat.

Mr. Tadamasa Maeda, a Super Cub C125 fejlesztésének projektvezetője elmondta: 

„Tudjuk, hogy női és férfi vásárlóink számára egyaránt nagyon fontos a megjelenés, ezért a Super Cub C125-öt úgy terveztük, hogy igazán stílusos legyen. Örökzöld formavilága magas használati értéket és univerzális használhatóságot tükröz, ezt toldottuk meg az erős hajtóművel és a könnyű kezelhetőséget biztosító futóművel. Miként azt egykoron cégalapítónk is megfogalmazta: az okozza számunkra a legnagyobb örömöt, ha pozitív szerepet játszhatunk az emberek mindennapjaiban. Nos, a Super Cub páratlan élményt nyújt, ezért van, hogy mosoly ül a tulajdonosok arcán, bármerre is járnak.

Áttekintés

A Super Cub C125 megjelenésével új korszak kezdődött az – eddig összesen 160 országban értékesített – modell történetében, már csak azért is, mert ez volt az első jármű Japánban, ami háromdimenziós védjegyoltalmat kapott.

HONDA SUPER CUB C125

Maga az idomzat nem sokban tér el a megszokottól, a teljesítmény és a forgatónyomaték viszont a 125 cm3-s erőforrásnak köszönhetően jelentősen nőtt. A nagyobb motorerőre tekintettel a röpsúlyos váltót is strapabíróbbá tették, s ha már átdolgozták, arra is figyeltek, hogy még csendesebbé és kifinomultabbá váljanak a fokozatkapcsolások.

Optimalizálták az acélból készülő vázat is, így még merevebb lett, tovább fokozva a Super Cub legfőbb erényének tekinthető használhatóságot. A nagy rugóúttal felvértezett első-hátsó futómű, valamint a 17”-os felnigarnitúra minden helyzetben remek menetkomfortot ígér, és elismerést érdemel a magabiztosan, egyszersmind lehelet finoman kezelhető fékrendszer is. Minderre a LED-es világítás és a Smart Key névre keresztelt intelligens kulcs teszi fel a koronát, alkalmazásukkal még biztonságosabbá és kényelmesebbé vált a Super Cub.

A gyöngyházmetál fényezés jobban kiemeli a Super Cub C125 jellegzetes vonalvezetését, a vásárlók az alábbi színek közül választhatnak:

  • Pearl Niltava Blue
  • Pearl Nebula RedStílus és felszereltség:
  • A letisztult és időtlen Super Cub-stílus még szebb és látványosabb lett
  • Új, minden elemében LED-es világítás
  • Kényelmes üléspozíció, kifinomult működés és biztos úttartás
  • Nagy rugóutak, 17“-os felnigarnitúra
  • Tárcsafék az első keréken, egykörös ABS
  • A hétköznapi használatot „válaszadásra” képes Smart Key rendszer könnyíti meg

A Super Cub C125 egyetemes értékeket hordoz, azaz bárki számára ideális jármű lehet. Már a klasszikus S alakú sziluett is erről árulkodik, hiszen a magasra emelt, jó fogású kormány mögött jókora lábtér húzódik, ezt követi a kényelmes ülés, no meg díszítőelemnek sem utolsó hátsó sárvédő.

HONDA SUPER CUB C125

Minden egyes alkatrész szép, harmonikus megjelenésű és kiváló minőségű, az elegáns, finoman legömbölyített összetevőknek a határozott vonalvezetésű lábvédő, valamint első és hátsó sárvédő ad némi kontrasztot. Utóbbi a tartósság jegyében műanyag helyett fémből készül, így a minőségérzetet is fokozza.

A Super Cub modellcsalád egyik legjellegzetesebb eleme a kezdetektől alkalmazott „összevont orr-rész”, melynek lényege, hogy az első villa, a lábvédő és maga a kormány egységet alkot. A szárnyakat idéző kormány az ősmodell egyik legvonzóbb elemének bizonyult, nem csoda, hogy erre az összetevőre a Super Cub C125 esetében is nagy hangsúlyt fektettek a Honda mérnökei. Ezúttal egy hasonlóképp stílusos, kovácsolt, elvékonyodó darab mellett döntöttek, ami szemet gyönyörködtető, kezelőszerveket és műszereket egyaránt magában foglaló, gömbölyded burkolatot kapott.

A markolatok, akárcsak a különféle kapcsolók kézre esnek, a természetes, felegyenesedett üléspozíció pedig kényelmes, egyszersmind biztonságos utazást garantál, hiszen nem fárad a pilóta és messze belátja környezetét. Hogy a hosszú távok is komfortosan teljenek, a nyereg vastag, nagy sűrűségű, poliuretánból gyártott szivacsot kapott, amelynek éleit mindkét oldalon „lecsapták”, hogy a lábak könnyebben elérjék a talajt.

Az erős, tiszta fényű LED-ekre épülő lámpatestek azonnal felkeltik a szemlélők figyelmét, miként a dupla krómgyűrűvel körülölelt műszeregység is roppant feltűnő. A külső gyűrű mentén mozog a sebességmérő mutatója és itt sorakoznak a visszajelzők is, míg a belső körben digitális képernyő trónol jelentőségteljesen.

HONDA SUPER CUB C125

S ha már a jövőbe mutató megoldásoknál tartunk: a Honda intelligens kulcs újabb érv a Super Cub C125 mellett. Ha a pilóta zsebében van, többet nem kell a gyújtáskapcsolóval bíbelődnie, a motor életre keltéséhez elég az indítógomdot megnyomnia. Ráadásként az indításgátló is alapfelszereltség, a kulcs foglalatát pedig háromdimenziós Honda „Old Wing”-logóval díszítették, ezzel is utalva a márka és a Super Cub gazdag történelmére. Az intelligens kulcs további előnye, hogy „válaszadásra” is képes, azaz a távirányító gombjának megnyomására fény- és hangjelekkel reagál a rendszer. Ez jelentősen megkönnyíti a motor keresését zsúfolt parkolókban.

Az élvezetes, könnyű kezelhetőség mindig is a Super Cub legfőbb erőssége volt, a hatvanas években még a Beach Boys együttest is megihlette a típus (ti. My little Honda). Ezt a tulajdonságát máig megőrizte a Honda ikonja, holott az acél gerincvázban már igen erős, 125 cm3-s motor dolgozik. A merevség és a rugalmasság közötti egyensúlyt a villanyaknál és a motorbakoknál is optimalizálták, továbbá gumiszilentekre ültették a kormányt és az ülést is. Mindemellett a lábtartók is gumírozott betétet kaptak, így a rezgések kevésbé jutnak át az utasok lábaira.

A villaszög 26,5°, az utánfutás 71 mm, a tengelytáv 1245 mm, a menetkész tömeg 109 kg. A kiváló menettulajdonságok érdekében az első rugóutat 100, a hátsót 84 mm-ben határozták meg a tervezők (+10 mm/+19 mm a C110-hez viszonyítva), és 17”-os, öntött alumíniumfelniket választottak, hogy még stabilabb és precízebben kormányozható lehessen a C125. A kerekeken 70/90 R17, illetve 80/90 R17 méretű abroncsok feszülnek, elöl 220 mm-es, egydugattyús tárcsafék, hátul egykulcsos, 130 mm-es dobfék felel a lassításért.

Erőforrás

Egyszerű, robusztus, megbízható és takarékos – talán e négy szóval írható le legkönnyebben, milyen is a Super Cub C125 erőforrása. A léghűtéses, kétszelepes, elektronikus üzemanyag-befecskendezővel felszerelt, SOHC-vezérlésű egységet matt metálfényezés és megannyi króm díszítőelem varázsolja igazán igényessé és látványossá.

HONDA SUPER CUB C125

Hatékony működéséről egyebek mellett ferde fogazású fogaskerekek és precízebben megmunkált főtengelycsapágyak gondoskodnak, és speciális csapágyakat vetettek be a vezérlődobnál is, hogy gyorsabban és finomabban kapcsolhasson az erőátvitel. A zajcsökkentés okán a váltókart is gumírozták, és optimalizálták a kuplungban található rugók erejét, hogy a kapcsolásokkor kisebbet rántson a szerkezet.

A furat és a löket 52,4 illetve 57,9 mm, a sűrítési viszony 9,3:1. A 9,7LE-s csúcsteljesítményt 7500-as, a 10,4 Nm-es legnagyobb forgatónyomatékot pedig 5000-es percenkénti főtengelyfordulatnál adja el a motor, és – kategóriatársaihoz mérten – a középső fordulatszám-tartományban is roppant erős. A négyfokozatú váltóhoz a Super Cub-hagyományoknak megfelelően röpsúlyos tengelykapcsolót társítottak, így nincs szükség kuplungkarra.

A modern műszaki megoldások eredményeként a Super Cub C125 fogyasztása csupán 1,5 l/100 km (WMTC szabvány szerint), tehát – a 3,7 literes üzemanyagtartályt figyelembe véve – megközelítőleg 245 kilométeres hatótávolsággal büszkélkedhet a típus.

  1. Műszaki adatok
ERŐFORRÁS
Motorkonstrukció Léghűtésű, négyütemű, kétszelepes, SOHC-vezérlésű egyhengeres
Összlökettérfogat 125 cm3
Furat x löket 52,4 x 57,9 mm
Sűrítési viszony 9,3:1
Maximális teljesítmény 7,1 kW (9,7 LE)/7500 f./perc
Maximális forgatónyomaték 10,4 Nm/5000 f./perc
Motorolaj mennyisége 1,0 liter
ÜZEMANYAG-ELLÁTÓ RENDSZER
Befecskendező PGM-FI elektronikus befecskendezés
Üzemanyagtartály kapacitása 3,7 liter
Üzemanyag-fogyasztás 1,5 liter/100 km (WMTC szabvány)
ELEKTROMOS RENDSZER
Önindító Elektromos
Akkumulátor kapacitása 12 V, 3,5 Ah
ERŐÁTVITEL
Tengelykapcsoló Olajfürdős, többtárcsás, automatikus, röpsúlyos tengelykapcsolóval
Váltófokozatok száma 4
VÁZ ÉS MÉRETEK
Konstrukció Acél gerincváz
Méretek (H´Sz´M) 1915 x 720 x 1000 mm
Tengelytáv 1245 mm
Villaszög 26,5°
Utánfutás 71 mm
Ülésmagasság 780 mm
Szabad hasmagasság 125 mm
Fordulókör sugara 2,0 m
Menetkész tömeg 109 kg
FUTÓMŰ
Elöl Teleszkópvilla 26 milliméteres csúszószárakkal
Hátul Kétoldali rugóstag
KEREKEK
Elöl 10 ágú, öntött alumíniumfelni
Hátul 10 ágú, öntött alumíniumfelni
Gumiabroncs mérete elöl 70/90-17M/C 48P
Gumiabroncs mérete hátul 80/90-17M/C 50P
FÉKRENDSZER
Elöl 220 mm-es féktárcsa egydugattyús féknyereggel
Hátul 130 mm-es dobfék
VILÁGÍTÁS
Fényszóró  LED
Hátsó lámpa  LED

HONDA SUPER CUB C125

ugrás fel