EST. 2002

Honda Vision 110 – 2021

Kívül-belül megújult a Honda remek ár/érték arányú, kiváló minőségű robogója, a Vision 110. A frissített, 2021-es változata megújult műszeregységgel kerül a szalonokba, sőt immáron kulcsnélküli indítás növeli használati értékét. Továbbfejlesztett vázszerkezete (Smart Architecture Frame, eSAF) révén 2 kg-mal-mal csökkent a tömege, eSP erőforrása pedig takarékosabbá vált az Alapjárat-leállító Rendszernek köszönhetően.

21YM VISION 110

Az Európában 2012-ben bemutatott Vision 110 azért látott napvilágot, hogy megbízható, élvezetes, egyben megfizethető motorral közlekedhessenek a nap mint nap útra kelő ingázók. Jól tudták a mérnökök, hogy a kedvező ár, a tartósság, a biztonság és a könnyed kezelhetőség a célközönség legfontosabb elvárásai között szerepel, így ezek voltak a tervezők elsődleges szempontjai is.

Munkájukat siker koronázta, elvégre kiforrott technikájával, elektronikus üzemanyag-befecskendezőjével és takarékos eSP erőforrásával igazi közönségkedvenc lett a léghűtéses Vision 110. Mindemellett akiváló úttartást szavatoló vázkonstrukció, a biztonságos lassításért felelő, kombinált fékrendszer (CBS) és a tárolórekeszek sokasága is nagyban hozzájárult népszerűségéhez.

21YM VISION 110

Nem előzmény nélküli a Honda tündöklése az ingázómotorok piacán, hiszen 1954-ben jelent meg a vállalat első robogója, a Juno K. Ez a modell igazi különlegesség volt, ugyanis rendhagyó alapanyagokból és újszerű technológiával állították elő. Négy évvel később leleplezték az ikonikus, négyütemű Super Cubot, amiből több mint százmillió darab talált gazdára, így a világ legnagyobb darabszámban értékesített motorkerékpárja lett. Örökzöld mivoltáról és időtálló értékeiről árulkodik, hogy napjainkban is roppant nagy népszerűségnek örvend.

21YM VISION 110

Természetesen az idő múlásával változnak a vásárlók igényei, ezért az új Vision 110 még elmésebb, könnyedebb és sokoldalúbb elődjénél. Formavilágán csak annyit módosítottak, hogy megfeleljen a jelenkori trendnek, de továbbra is megőrizze jellemző vonásait és egyből felismerhető legyen.

21YM VISION 110

A modellfrissítés legfontosabb elemei között találjuk az új Smart Architecture Frame (eSAF) vázszerkezetet és a továbbfejlesztett, még gazdaságosabb, léghűtéses eSP erőforrást.

Feltétlenül említést érdemel az új kijelzőegység és az alapáras Smart Key intelligens kulcs, főként, hogy utóbbival gombnyomásra felnyitható az ülés is, így könnyedén pakolhatunk az alatta megbúvó csomagtérbe.

A 2021-es Vision 110 vásárlói az alábbi színárnyalatok közül választhatnak:

Pearl Jasmine White

Poseidon Black Metallic

Candy Noble Red

Matt Galaxy Black Metallic [1]

21YM VISION 110

  • Vadonatúj, síkpadlós idomzat
  • Új Smart Key intelligens kulcs és műszeregység

Noha egyszerű, kedvező árú ingázómotorról van szó, a Vision 110 is pont olyan kimagasló minőségű és elegáns, mint bármely másik Honda. Ráadásul a 2021-es változat merőben új köntösben lép színre – elegáns, letisztult, dinamizmust sugárzó formavilág jellemzi.

21YM VISION 110

Akárcsak a közkedvelt SH család tagjai, a Vision 110 is felegyenesedett testtartásban vezethető, és a síkpadlós kialakításnak köszönhetően bőven jut hely a lábnak. Használati értékét tovább fokozza, hogy immáron 17,7 literes csomagtartó lapul meg a nyereg alatt és egy könnyen leolvasható műszeregységen jelennek meg a legfontosabb adatok, amely kombinálja az analóg sebességmérőt egy LCD-kijelzővel.

21YM VISION 110

Nagyban megkönnyíti a mindennapi használatot, hogy a Smart Key rendszer is, az árat ellenben nem növeli, ugyanis 2021-es modellváltozathoz alapáron adja a Honda. Működésének lényege, hogy tulajdonképpen soha nem kell elővenni a – rádióadóval ellátott – kulcsot, ha közel van a motorhoz, szabadon felnyitható az ülés, illetve elfordítható a gyújtáskapcsoló.

  • Új, még takarékosabb, léghűtéses, kétszelepes eSP erőforrás
  • Alapjárat-leállító Rendszerrel kiegészített, SOHC-vezérlésű, Euro 5-ös hajtómű

 A 109,5 cm3-es, léghűtéses, kétszelepes, SOHC-vezérlésű eSP erőforrást alapjaiban módosították és a fejlesztések eredményeként mindössze 22 kg-ot nyom. A megbízhatóságáról és csekély fogyasztásáról híres egyhengeres csúcsteljesítménye 8,7 LE (7500 f./perc), legnagyobb forgatónyomatéka 9 Nm (5750 f./perc). Furata 47, lökete 63,1 mm, sűrítési viszonya pedig 10:1.

21YM VISION 110

Kétségtelen, hogy a Vision 110 ideális a városban motorozóknak, hiszen rendkívül spontán gázreakciói jóval egyszerűbbé teszik használatát a forgalmas utcákon. Már-már hihetetlen, hogy milyen takarékos a modell: ezúttal 5%-kal csökkent a fogyasztása, így csupán 1,8 L/100 km (WMTC szabvány szerint), vagyis elég 260 km-enként megtölteni a nyereg alatti, 4,9 literes üzemanyagtartályt.

Mindemellett számos súrlódáscsökkentő megoldást alkalmaztak a mérnökök, például önindítóként is szolgáló, elektronikus vezérlésű, szénkefe nélküli, váltakozó áramú generátort építettek be (ACG), illetve mindkét oldalán fogazott szíjat használtak az erőátvitelben. Az integrált generátort közvetlenül a főtengely végére rögzítették, s mivel a szerkezet nélkülözi az áttételt, valamint a szabadonfutót, működése jelentősen halkabb a hagyományos konstrukcióénál.

21YM VISION 110

Álló helyzetben, behúzott fékkel várakozva az Alapjárat-leállító Rendszer (start&stop) három másodpercnyi alapjárati működés után automatikusan leállítja a motort, majd a gázkar elfordítására azonnal újraindítja. Villámgyors működését több innovatív megoldás együttes alkalmazása tette lehetővé, ilyen például a generátorként is funkcionáló önindító, a szívási folyamat kezdetére beálló főtengely és az automatikus dekompresszor.

21YM VISION 110

A 2021-es Vision 110 teljesíti az Euro 5-ös környezetvédelem norma előírásait.

  • Vadonatúj, kisebb tömegű Smart Architecture Frame vázszerkezet
  • 2 kg-mal kisebb saját tömeg
  • 16”-os első és 14”-os hátsó kerék

A korábbi acél csőváz helyett könnyebb, továbbfejlesztett Smart Architecture Frame vázszerkezet (eSAF) öleli körbe a Vision 110 erőforrását. A préselt acélelemekből, lézerhegesztéssel összeállított konstrukció ideális merevségű, tartós, nagyban növeli a stabilitást és javítja a kezelhetőséget, vagyis minden kritériumnak megfelel, amit csak támaszthatnak a robogók tulajdonosai – egyszerűen tökéletes városi közlekedésre.

A villaszög 26° 30′, az utánfutás 71 mm, míg a tengelytáv 1280 mm. Ráadásul 2 kg-mal csökkent a menetkész tömeg, tehát kereken 100 kg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy rendkívül fürge és kezes a Vision 110, azaz a kezdő és a tapasztalt motorosoknak is eszményi választás.

21YM VISION 110

Masszív első villáját úgy hangolták, hogy illeszkedjen a hátsó rugóstag beállításaihoz, öntött alumínium felnijein pedig továbbra is 80/90-16 és 90/90-14 méretű abroncsok feszülnek.

A 220 mm-es átmérőjű első tárcsa és a 130 mm-es hátsó dob között kombinált fékrendszer (CBS) osztja el a fékerőt, ezáltal biztonságosabbá válik a lassítás váratlan helyzetekben, vészfékezés közben is.

ERŐFORRÁS
Konstrukció Léghűtésű, négyütemű, SOHC-vezérlésű egyhengeres
Összlökettérfogat 109,5 cm3
Szelepek száma 2
Furat x löket 47,0 x 63,1 mm
Sűrítési viszony 10:1
Csúcsteljesítmény 8,7 LE (6,4 kW)/7500 f./perc
Legnagyobb forgatónyomaték 9,0 Nm/5750 f./perc
Olajmennyiség 0,8 L
ÜZEMANYAG-BEFECSKENDEZŐ RENDSZER
Porlasztás PGM-FI elektronikus üzemanyag-befecskendező
Üzemanyagtartály befogadóképessége 4,9 L
Üzemanyag-fogyasztás** 1,8 L/100 km
Elektronikai rendszer
Indítás Önindító
Akkumulátor típusa és kapacitása GTZ6V jelű, 5,3 Ah-s, gondozásmentes
ACG-generátor legnagyobb teljesítménye 390 W/5000 f./perc
ERŐÁTVITEL
Tengelykapcsoló felépítése Röpsúlyos
Váltó felépítése V-szíjas, folyamatosan változó áttételű automatikus váltó (CVT)
VÁZ
Konstrukció Acél bölcsőváz
VÁZ ÉS FUTÓMŰ
Méretek (hosszúság x szélesség x magasság) 1925 x 686 x 1115 mm
Tengelytáv 1280 mm
Villaszög 26° 30’
Utánfutás 71 mm
Ülésmagasság 785 mm
Szabad hasmagasság 175 mm
Menetkész tömeg 100 kg
Fordulókör sugara 1,8 m
FELFÜGGESZTÉS
Első 31 mm-es csúszószár-átmérőjű teleszkópvilla
Hátsó Lengőkarhoz kapcsolódó rugóstag
KEREKEK
Első 16M/C X MT1,85
Hátsó 14M/C X MT1,85
Gumiabroncs mérete elöl 80/90-16
Gumiabroncs mérete hátul 90/90-14
FÉKRENDSZER
Fékrendszer típusa CBS kombinált fékrendszer
MŰSZEREK ÉS ELEKTRONIKA
Elektronika 12 V-os aljzat
Fényszóró Hagyományos izzóval felszerelt
Hátsó lámpa Hagyományos izzóval felszerelt

 

*A műszaki adatok csupán tájékoztató jellegűek, a gyártónak jogában áll bejelentés nélkül megváltoztatni azokat.

**Kérjük, vegye figyelembe, hogy az üzemanyag-fogyasztásra vonatkozó adatokat a Honda rögzítette a WMTC-szabványnak megfelelően. A teszteket görgőpadon, a jármű szériaváltozatával, csak vezetővel, utas és kiegészítő felszerelések nélkül végeztük. A jármű tényleges üzemanyag-fogyasztása a vezetési stílustól, a karbantartástól, az időjárástól, az útviszonyoktól, a gumiabroncs nyomásától, a felszerelt tartozékoktól, a rakománytól, a vezető és az utas súlyától, valamint más tényezőktől függ.

[1] Magyarországon ebben a színben nem kerül forgalmazásba.

21YM VISION 110

21YM VISION 110

21YM VISION 110

ugrás fel