EST. 2002

Hősies küzdelem után lett második Szvoboda

Nincs vesztett helyzet a 9-szeres magyar bajnok krosszos számára. A mezőny végéről lett ezüstérmes a cseh bajnokság harmadik állomásán.

Szvoboda Bence versenyről-versenyre képes a csodákra. A 25 éves motorversenyző számára nincs lehetetlen. Ha kell, a fogát összeszorítva, a mezőny végéről száguld a dobogóra. Pacovban, a 2017-es nemzetközi cseh bajnokság harmadik állomásán kellett az emberfeletti küzdeni tudása ahhoz, hogy továbbra is ő vezesse az MX2-es kategória pontvadászatát.

Az első két állomáson kirobbanó formában motorozott a magyarok legjobbja. Loketben egy első és egy második helyezéssel nyerte a napi összetettet, Dalecinben pedig hibátlan teljesítménnyel, két első helyezéssel lett a legjobb. 8 pont előnnyel érkezett meg Pacovba Pünkösd hétvégéjén, hogy egy újabb lépést tegyen a hőn áhított bajnoki cím felé, amiért már 7 éve rendületlenül küzd.

Szvoboda Bence - Pacov

 

A második futamig minden simának tűnt. Szvoboda harmadik idővel zárta a kvalifikációs edzést, pár tizeddel lemaradva csupán a cseh Martin KRC, és a francia Sulivan Jaulin, két legnagyobb ellenfele mögött. Az első futamban minden a magyar fiú elképzelései szerint alakult. Elsőként jött el a rajtnál, és a fél órás futam leintéséig a maga mögött tudta tartani ellenfeleit. Belülről persze nem volt ennyire sima ez az ütközet.

“A futam közepén volt egy komoly holtpontom, de át tudtam lendülni rajta, és az erőm kitartott a végéig. A francia csapattársam nagy tempóval jött mögöttem, bíztam benne, hogy a futam vége felé enyhül a nyomás, de végig kitartott a tempója. Nehéz volt számomra mentálisan és fizikálisan is ez a harc, de bírtam a végéig és egy újabb futamgyőzelmet szereztem.”  – összegezte idei negyedik részsikerét a bajnokság magyar éllovasa.

A második futamra aztán minden Szvoboda ellen fordult. Rögtön a rajtnál hátrányba került, önhibáján kívül. A mellőle induló versenyző korábban indult, még állt a rajtgép, ezért beszorult a rajtkapuba és Bence elé dőlt. Mire kikerülte a hibázó ellenfelét, a mezőny már az első kanyarban volt, a legutolsó helyről kezdhette meg a felzárkózást a magyar listavezető. A vert helyzetben az egyre hevesebben szakadó eső sem segítette Szvoboda dolgát, a csúszós, saras pályán ugyanis sokkal nehezebb az előzés, nem lehet kockáztatni, mert az könnyen bukáshoz vezet. De a magyarok legjobbját nem lehetett megállítani, egymás után érte be az ellenfeleket és végül 36 motorost megelőzve, a negyedik helyen zárta ezt a felvonást.

 Szvobada Bence

“Nem akartam elhinni, hogy ez tényleg velem történik. Idén minden olyan jól alakult, azt hiszem törvényszerű volt már ez a balszerencse. Nem volt más lehetőségem, hajtottam, amennyire tudtam. A csúszós pálya nem kedvezett nekem, mert ilyen körülmények között nehéz jó féktávokat venni, általában egy nyom alakul ki, és a motorosok vonatoznak, mint az Forma1-esek Monacóban. Nekem mégis sikerült megtalálni az egérutakat, nem sok hiányzott a harmadik helyhez, pont előttem ért célba a bronzérmes. Úgy érzem, nincs miért sajnálkoznom, kihoztam a mai napból a maximumot, így csak 1 pontot buktam a pontvadászatban.” – értékelte a második etapot a magyar fiú.

A két futam összesítéséből kialakuló végső sorrendet illetően a francia Sulivan Jaulinnak volt a legnagyobb oka az örömre, két második helyezéssel megnyerte ezt a viadalt, Szvoboda egy első és egy negyedik helyezéssel a második helyen zárt, a harmadik pedig a második futamot megnyerő, de az elsőben csak nyolcadikként végző Martin KRC lett.

A bajnokságban továbbra is Szvoboda Bence birtokolhatja a listavezetőnek járó piros rajtszámot, 8 pontos előnye 7 pontra olvadt négy fordulóval (8 futam) a bajnoki sorozat vége előtt.

Összetett végeredmény, Pacov:
1. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 44 pont
2. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 43 pont
3. Martin Krc (Csehország, KTM)  – 38 pont
4. Richard Sikyna (Szlovákia, KTM) – 38 pont
5. Jakub Teresak (Csehország, KTM) – 31 pont

Az MX2-es cseh bajnokság állása 3 forduló után:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 140 pont
2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 133 pont
3. Martin Krc (Csehország, KTM) – 114 pont
4. Richard Sikyna (Szlovákia, KTM) – 102 pont
5. Patrik Liska (Csehország, Yamaha) – 92 pont

ugrás fel