EST. 2002

Szvoboda Bence nyerte a hazai motokrossz EB-t

A 25 éves versenyző az Európa-bajnokságon is letette a névjegyét. Kiskunlacházán dupla győzelmet aratott.

10 év után rendezett ismét rangos nemzetközi motokrossz versenyt Magyarország. A házigazda a patinás kiskunlacházi pálya volt, amely a hazai sportélet egyik szentélye. A 8 fordulós Motokrossz Open Európa-bajnokság utolsó állomását jelentette a múlt hétvégén megrendezett viadal, melynek az egyik legnagyobb hazai sztárja a 25 éves Szvoboda Bence volt.

Szvoboda idén sikert sikerre halmoz a cseh, osztrák, és német nemzetközi motokrossz bajnokságokban, az Európa-bajnokságon viszont eddig nem jutott szóhoz – viszont most jött, látott és győzött. A szombati kvalifikációs futamon, majd a vasárnapi két fő futamon is magabiztos előnnyel utasította maga mögé az ellenfeleket, így a nap végén az ő tiszteletére szólt a magyar himnusz.

Motokrossz EB, Kiskunlacháza 2017

 

“Nagyon nehéz volt számomra ez a hétvége. A 35 fokos hőség senkit sem kímélt. Engem sem, ráadásul a versenyt megelőző edzésen rakoncátlankodott a pulzusom, ezért nem tudtam jó formában motorozni, hamar elfáradtam. Ennek ellenére sikerült megnyernem a hazai rendezésű Európa-bajnoki versenyt, aminek nagyon örülök. Teljes sorozaton sajnos nem tudtam indulni egyéb kötelezettségeim mellett, de ha jövőre úgy jön össze a támogatás, szívesen harcba szállnék az Európa-bajnoki címért. Ez még hiányzik a gyűjteményemből.” – foglalta össze gondolatait a 9-szeres magyar bajnok.

A magyar versenyzők kitettek magukért, az első tízbe öt hazai motoros is beverekedte magát. A dobogón Szvoboda mellett csapattára, Hugyecz Erik, valamint a cseh Jonas nedved ünnepelhetett. Az Európa-bajnok az ukrán Vladimir Taraszov lett, a 8 fordulós sorozat végeztével ő gyűjtötte a legtöbb pontot. Mivel a magyar versenyzők csak a hazai rendezésű viadalon indultak, így összetettben nem végeztek előkelő helyen.

A felnőtt mezőny mellett az utánpótlás is pályára lépett Kiskunlacházán. A 12-14 évesek (85 köbcenti) versengését Kovács Ádám Zsolt, a 9-11 évesek (65 köbcenti) küzdelmét Zanócz Noel nyerte nagy fölénnyel. Számukra ez a viadal a 6 fordulós selejtezősorozat utolsó állomása volt. Ők két hét múlva a csehországi Loketben vívhatnak meg az Európa-bajnoki címért az EB-döntőn, ahová a kontinens legjobb 40 versenyzője szerzett jogot az indulásra, köztük 5 magyarral. 65 köbcentiben Zanócz Noel és Béres Szabolcs, 85 köbcentiben Técsi László Márk, Kovács Ádám Zsolt és Kovács Norbert kvalifikált a fináléra.

A kiskunlacházi verseny végeredménye, Open kategória:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, HTS Team) – 50 pont
2. Hugyecz Erik (Magyarország, HTS Team) – 44 pont
3. Jonas Kedved (Csehország, KTM) – 38 pont
4. Szőke Márk (Magyarország, KTM) – 34 pont
5. Déczi Balázs (Magyarország, Husqvarna) – 29 pont
6. Varga Imre (Magyarország, HTS Team) – 28 pont

Az Open Európa-bajnokság végeredménye:
1. Vladimir Taraszov (Ukrajna, KTM) – 298 pont
2. Dimitro Aszmanov (Ukrajna, Yamaha) – 262 pont
3. Petr Bartos (Csehország, KTM) – 164 pont
4. Jonas Nedved (Csehország, KTM) – 151 pont
5. Roman Morozov (Ukrajna, Yamaha) – 116 pont

A kiskunlacházi verseny végeredménye, 85 köbcenti:
1. Kovács Ádám Zsolt (Magyarország, HTS Team) – 50 pont
2. Técsi László Márk (Magyarország, KTM) – 44 pont
3. Antonis Sagmalis (Görögország, KTM) – 36 pont
4. Kovács Norbert (Magyarország, KTM) – 35 pont
5. Liszka Roland (Magyarország, KTM) – 29 pont

A kiskunlacházi verseny végeredménye, 65 köbcenti:
1. Zanócz Noel (Magyarország, Husqvarna) – 50 pont
2. Nikolics Boldizsár (Magyarország, KTM) – 40 pont
3. Béres Szabolcs (Magyarország, KTM) – 40 pont
4. Matija Sterpin (Horvátország, KTM) – 35 pont
5. Luka Kunic (Horvátország, Kawasaki) – 34 pont

ugrás fel