EST. 2002

Magyar sikerek nemzetközi mezőnyben

A németországi ADAC MX Masters sorozat Európa egyik legnívósabb nemzetközi bajnoksága. 25 náció között Magyarországot is képviseli egy maroknyi csapat.

A motokrossz egy összetett sportág. Fizikálisan, mentálisan és technikailag is toppon kell hozzá lenni, mert ha csak egy összetevő is hibázik, elmarad a siker. A felkészülés rengeteg energiát követel a versenyzőktől és a csapatoktól egyaránt. Magyarországról indulva nehéz nemzetközileg sikeresnek lenni ebben a szakágban. Nem dúskál az ország motokrossz-világbajnokokban, de egy kis magyar csapat hétről-hétre bizonyítja a sportág iránti elkötelezettségét.

HTS KTM TEam

Európa egyik legnívósabb motokrossz bajnoksága a Németországban zajló ADAC MX Masters. Német precizitás és fesztiválhangulat jellemzi a rendezvényeket. A bajnokság 3 kategóriájának küzdelmei mellett kicsiktől a nagyokig mindenki megtalálhatja a magának való időeltöltést: sörsátor, élő zenekarok, gyermekmotoroztatás, ugrálóvár, hamisítatlan német sörök és kolbász. A szervezők minden versenyhétvégén kitesznek magukért, akárcsak a versenyzők.

25 náció 250 motorosa között ott van a magyar bajnokcsapat, a HTS Team is, a legtehetségesebb magyar motokrosszosokkal, akik idén berobbantak a nívós sorozat élmezőnyébe. Szvoboda Bence (25) a királykategóriában jeleskedik (450 köbcentis motorok), Kovács Ádám Zsolt (13) és Jakob Kristóf (14) pedig a legkisebbek között (85 köbcentis motorok) érnek el szép eredményeket.

HTS KTM TEam

Szvoboda Bence a hazai motokrosszozás meghatározó alakja, 9-szeres magyar bajnok, akinek nemzetközi szinten is ismerősen cseng már a neve. Szvoboda idénre hatalmasat fejlődött: az ADAC MX Masters első állomásán egy bravúros negyedik helyre volt képes, a második fordulóban pedig már a dobogóra is felállhatott, ami korábban nem sikerült neki a királykategóriában.

HTS KTM Team ADAC 2017

 

Már elmondhatja magáról, hogy egyedüli magyarként az ADAC sorozat mindhárom kategóriájában dobogón állhatott (Junior, Youngster, Maters). Szvoboda nagyszerű mérlegét az eddig be nem fejezett második futamok rontják. Két forduló után a kilencedik pozícióban áll a királykategória pontvadászatában.

HTS KTM TEam

Kovács Ádám Zsolt a jövő nagy ígérete, akit 5 éves gyári szerződés fűz a Yamahához. Ebben a szakágban ez még senkinek nem sikerült Magyarországon. Michelisz Norbert gyári hondás szerződésével egyenértékű motorsportsikernek könyvelhető el. Hogy mekkora tehetség ez a 13 éves ráckevei srác, azt a tél folyamán bizonyította, mikor megnyerte a korosztályának kiírt szuperkrossz (beltéri versenyek) Európa-bajnokságot. Idén a motokrossz szakágban (kültéri versenyek) szeretné learatni a babérokat, amibe beletartozik a világbajnoki, az Európa-bajnoki, valamint az ADAC MX Masters (bokszos szakzsargonnal: kisvilágbajnoki) cím. Kovács remekül kezdte a 2017-es versenyszezont: megnyerte a görögországi EB-kvalifikációs versenyt, az ADAC első fordulójában pedig kategóriájának második legjobbja lett. A második ADAC-viadalon sajnos beleszaladt egy balszerencsés hétvégébe, ahol a technikai gondok mellett bukások is hátráltatták, így jelenleg tizedik a juniorokat összesítő ponttáblázaton.

HTS KTM TEam

Jakob Kristóf még újoncnak számít az ADAC MX Mastersen, bár korábban elindult egy-egy viadalon, neki ez az első teljes szezonja a bajnokságban. Tapasztalatlanságán hatalmas bátorsággal kompenzálja, ami eredményes taktikának bizonyul: két hatodik helyezésével jelenleg holtversenyben az ötödik helyen áll a Juniorok pontvadászatában, ami jelenleg a legjobb magyar helyezés a bajnoki sorozatban.

Két verseny után a magyar krosszos fiúk óriási meglepetést okoztak a szakmának, és ha ebben az iramban folytatják, valamint egy kis szerencse is társul a versenyzésükhöz, kimagasló évet zárhatnak. Az ADAC MX Masters következő állomása Möllnben lesz, a május 13-14-i hétvégén.

Az ADAC MX Masters állása két forduló után:

Masters

1. Dennis Ullrich (Németország, KTM) – 94 pont

2. Jens Getteman (Belgium, Kawasaki) – 73 pont

3. Brian Hsu (Németország, Husqvarna) – 57 pont

4. Christian Brockel (Németország, KTM) – 49 pont

5. Hunter Lawrence (Ausztrália, Suzuki) – 44 pont

9. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 38 pont

 

Junior

1. Magnus Smith (Dánia, KTM) – 84 pont

2. Max Palsson (Svédország, KTM) – 79 pont

3. Constantin Piller (Németország, KTM) – 67 pont

4. Nikita Kucsrov (Oroszország, Kawasaki) – 64 pont

5. Rasmus Pedersen (Dánia, KTM) – 55 pont

Jakob Kristóf (Magyarország, KTM) – 55 pont

10. Kovács Ádám Zsolt (Magyarország, Yamaha) – 41 pont

ugrás fel