EST. 2002

Szvoboda bevette Opatovot is

Nincs, ami megállíthatná a magyar motokrosszost. Sérült lábbal aratott fantasztikus győzelmet.

Szvoboda Bence tiszteletére szólt a magyar himnusz. A hétvégén Opatovban rendezték meg a nemzetközi Buksa/Ados Motokrossz Bajnokság negyedik fordulóját. A 25 éves magyar versenyző idei harmadik győzelmét aratta.

Kevés olyan magyar motorversenyző van, aki meghallgathatja Himnuszunkat a dobogó tetején állva. Szvoboda Bence közéjük tartozik. A Csehországban zajló Buksa/Ados széria egyik legnagyobb sztárja ő, az MX2-es kategória egyik favoritja. Az opatovi viadal különösen nehéz volt a magyar fiú számára: motoros edzés közben kellemetlen lábfej- és sarokzúzódásokat szenvedett, emiatt csak egy számmal nagyobb csizmába fért bele a feldagadt lába.

Szvoboda nem először teljesít szélsőséges körülmények között. Törött lábbal, sérült térddel, agyrázkódással, összeesett tüdővel is vállalta már a versenyzést. Ehhez képest egy kis zúzódás szúnyogcsípésnek tűnhet. Pedig nem volt az, egy teljes hétig mankózni volt kénytelen a 9-szeres magyar bajnok. Az erőnléti edzéseit sem tudta miatta elvégezni, ezzel pedig hátrányba került az ellenfeleihez képest. Opatovban ráadásul a szélsőséges időjárási körülmények miatt is nehéz dolga volt.

Szvoboda Bence - Opatov

 

A délelőtti edzések saras körülmények között zajlottak le. A szabadedzésen első, a rajthelyekről döntő időmérő edzésen a második helyezést csípte el a magyar fiú. A futamokra aztán megjött a nyári kánikula, ami rohamosan változtatta a pálya állapotát: folyamatosan alkalmazkodni kellett a mezőnynek a változó körülményekhez.

Szvoboda az első futamban csapattársa és legnagyobb ellenfele mögé szorult. Az egynyomos pályán nem talált előzési lehetőséget, így meg kellett elégednie a második helyezéssel. A második futamban aztán visszavágott: az előzésre egyre alkalmasabb pályán meglátta a kínálkozó lehetőséget, amivel élt is. Egy határozott manőverrel maga mögé utasította francia ellenfelét, aki a futam hátralévő részében csak a hátát látta.

A bajnoki címért vívó két rivális azonos pontszámmal zárta a bajnoki sorozat negyedik versenyét, de mivel Szvoboda nyerte a második, az erősebbik futamot, így ő ürülhetett az összetett győzelemnek. Előnye továbbra is 7 pont a sorozat félidejében.

A július újabb versenyeket tartogat Bence számára, szóval nem lesz ideje a sérülését pihentetni. Hétvégén rendezik Magyarországon az Open EB utolsó állomását, ahol Szvoboda ott lesz a mezőnyben, és újra a győzelmet veszi célba. A hónapban még két Buksa/Ados verseny vár rá, plusz az MXGP Cseh Nagydíja Loketben. Unatkozni nem fog a 9-szeres bajnok, az biztos!

Összetett végeredmény, Opatov:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 47 pont
2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 47 pont
3. Richard Sikyna (Szlovákia, KTM) – 38 pont
4. Dusan Drdaj (Csehország, KTM) – 30 pont
5. Denis Polas (Szlovákia, KTM) – 30 pont

Az MX2-es nemzetközi Buksa/Ados bajnokság állása 4 forduló után:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 187 pont
2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 180 pont
3. Richard Sikyna (Szlovákia, KTM) – 140 pont
4. Patrik Liska (Csehország, Yamaha) – 121 pont
5. Martin Krc (Csehország, KTM) – 116 pont

ugrás fel