EST. 2002

Jorge Lorenzo visszavonult

Az ötszörös spanyol világbajnok motoros hivatalosan is bejelentette, pályafutása végállomáshoz ért. Karrierje 2002-ben kezdődőt, az eltelt idő alatt 5 VB címet, 68 futamgyőzelmet, 152 dobogót szerzett és 296 nagydíjon állt rajthoz.

A rendkívüli sajtótájékoztatón a terem megtelt versenyző társakkal, újságírókkal és csapat tagokkal. Lorenzo őszintén beszélt a motiváció hiányáról és arról, hogy az utolsó nagy esése után Assenben már nem volt ereje újra „megmászni a hegyet”.

„Négy fontos nap van egy versenyző pályafutásában, a bemutatkozás a világbajnokságon, az első győzelem megszerzése, az első cím megszerzése és a visszavonulás pillanata. Ez a nap most érkezett el számomra”.

Lorenzo a Yamahánál töltött kilenc évet nevezte pályafutása legszebb korszakának, de maximalista hozzá állása miatt úgy érezte váltania kell és így a Ducati csapathoz szerződött. Ahol sokáig elkerülték a valódi eredmények, míg az ott töltött időszak vége előtt megnyerte a mugellói futamot.

Végül kiemelte, hogy a HRC motorosa lehetett, amit megköszönt Alberto Puig spanyol menedzsernek. Az elmúlt versenyeken azonban folyamatosan rosszul teljesített, nem egyszer zárt a mezőny végén, amiről így nyilatkozott: „a Honda és Jorge Lorenzo nem engedheti meg magának, hogy csak néha szerezzen pontot”.

Valóban komoly gondjai voltak, volt olyan futam ahol 1 perc különbség volt közte és csapattársa között. Célként pedig azt tűzte ki, hogy 30 másodperce különbségre csökkenti ezt az időt.

Jorge stílusa egyedülállóan gyors és tiszta, jellemezték versenytársai az évek alatt. Képes az egész pályát aktívan használni, de olyan motorra van szüksége, ami fekszik a stílusához. Albert Puig is valószínűleg motorépítő szándékkal szerződtette. Az általa összerakott Yamaha, a mai napig az egyik legjobban teljesítő motor a kategóriába frissen érkező motorosok között.

A Honda ugyan két éves szerződést írt alá a most 32 éves versenyzővel, de nekik is komoly gond lesz az utánpótlás. Sokak szerint az ideiglenes beugró Zarco veheti át Lorenzo helyét a gyári csapatban.

Jorge elképesztő teljesítménye mellett, rendkívül megosztó személyiség is volt pályafutása alatt. Sokan kedvelték de legalább ennyien kritizálták mondanivalója vagy éppen annak formája miatt. Az egyik legemlékezetesebb ilyen esett, mikor a Monster Energy versenyzőjeként megmutatta, milyen körülmények között él. A szponzor szinte azonnal levetette a videót a közösségi megosztóról, persze máshol még fel lelhető.

Nem tudni, hogy Lorenzo végleg visszavonul vagy egy év pihenés után viszontláthatjuk esetleg egy SBK futamon vagy más hasonló sorozatban. Addig is biztosan lesz mivel foglalkoznia, mivel hazájában hatalmas versenyző iskola működik a nevével fémjelezve.

Nyitókép: Jorge Lorenzo Twitter prtscreen

ugrás fel