EST. 2002

Marquez nyert, Lorenzo tarolt

A Repsol Honda csapata minden létező médiafigyelmet begyűjtött a hétvégén. A futam rajtját követően, Jorge hibázott egy féktávon, elment a motor eleje és még négy versenyző esélye a győzelemre. A nyilatkozatokból kiderült, hogy a probléma több rétű. A Lorenzo által elrontott kanyarban már több sérülés is volt az elmúlt években. Maga Lorenzo is ütközött már Iannone motorjával. A féktávhoz érkezve több motor is van a kanyarnál, ezért könnyű túl gyorsulni és elnézni a féktávot. A teli tank pedig szintén nem segít a hatékony fékezésben.

Lorenzo a futam után elismerte, hogy elrontotta a kanyart és elnézést kért a többi versenyzőtől. Honfitársa Vinales volt a legdühösebb, a három szerencsétlenül járt motoros közül. A spanyol rámutatott, hogy ötszörös világbajnoknak tisztában kell azzal lennie, hogy mit csinál. Ha gondolkodott volna, akkor vár még 4 kört és könnyedén elmegy mellette az egyenesben, mivel a Honda jóval gyorsabb a Yamaha M1-nél. Főleg az elején, amíg nincs megfelelő mennyiségű gumi a pályán.

Az teljes futam és az esés, amiben csak Marc maradt lábon az elsők közül.

Rossi lába kissé megsérült, de leginkább azt sajnálja, hogy nem tudta befejezni a versenyt. Jól érezte magát a motoron, főleg a hétvége többi napjához képest.

Rossi, Vinales nincsenek harcban a VB címért, Dovi viszont igen. Számára hatalmas kiesés ez a bukás és, főleg ennyire a kezdetén. Még Lorenzo is elismerte egy nyilatkozatban, hogy Dovi nagy helyet engedve közelített a kanyarhoz.

Jorge hibája el is döntötte a versenyt, Marquez végig vezetve és senkitől sem veszélyeztetve nyerte meg a futamot. Annak ellenére, hogy a hétvégén Yamaha dominancia érződött, és az elmúlt két évben Ducati versenyző nyert ezen a pályán.

A lábon maradt 13 versenyző már nem volt képes nyomást gyakorolni a spanyol világbajnokra. Rins ráadásul hibázott, így Qaurtararo lerázta magáról Petruccit és el is dőlt a dobogó sorrendje.

Marc csupán egyszer 2014-ben tudott nyerni, de most 37 pontot szerzett a barcelonai győzelemmel. Ráadásul Ő és testvére is futam győzelemmel és azzal a tudattal hegyhatja el a Katalán fővárost, hogy vezetik a saját kategóriájukat.

Meg kell még említenünk, hogy az Aprilia két versenyzője is kiütötte egymást. Smith háromhelyes rajtbüntetést kapott, amelyet a következő szabadkártyás szereplése alkalmával fognak érvényesíteni. Espargaro térdében csontödémát diagnosztizáltak az esést követően. A szerencsétlenül járt spanyol testvére viszont a hetedik helyen fejezte be a versenyt a KTM nyergében, ismét maga mögött hagyva a francia csapattárs Zarcot.

Nyitókép: Marc Marquez twitter prtscreen

MotoGP Barcelona 2019 | végeredmény

1. Marquez (Honda)

2. Quartararo (Yamaha)

3. Petrucci (Ducati)

4. Rins (Suzuki)

5. Miller (Ducati)

6. Mir (Suzuki)

7. P. Espargarò (KTM)

8. Nakagami (Honda)

9. Rabat (Ducati)

10. Zarco (KTM)

11. Iannone (Aprilia)

12. Oliveira (KTM)

13. Guintoli (Suzuki)

Nem fejezte be a versenyt:

Crutchlow (Honda)

Morbidelli (Yamaha)

Bagnaia (Ducati)

Syahrin (KTM)

Rossi (Yamaha)

Dovizioso (Ducati)

Vinales (Yamaha)

A. Espargarò (Aprilia)

Smith (Aprilia)

Abraham (Ducati)

MotoGP 2019: rangsorolás

1. Marc Marquez 140
2. Andrea Dovizioso 103
3. Alex Rins 101
4. Danilo Petrucci 98
5. Valentino Rossi 72
6. Jack Miller 53
7. Fabio Quartararo 51
8. Takaaki Nakagami 48
9. Cal Crutchlow 42
10. Maverick Vinales 40
11. Pol Espargaro 39
12. Aleix Espargaro 35
13. Franco Morbidelli 34
14. Joan Mir 22
15. Jorge Lorenzo 19
16. Johann Zarco 16
17. Miguel Oliveira 13
18. Andrea Iannone 12
19. Francesco Bagnaia 9
20. Tito Rabat 9
21. Karel Abraham 2
22. Hafizh Syahrin 1
23. Bradley Smith 0

ugrás fel