EST. 2002

MotoGP Amerikai Nagydíj

Váratlan és izgalmas fordulatokat hozott a hétvégén megrendezett futam, a meglepetéseket maga a pálya, illetve annak állapota szállította.

A COTA király MM volt és persze maradt is, ami már a rajtnál megmutatkozott. Alig indult el a verseny és máris másodperc feletti időelőnyt volt képes felépíteni, pedig a rajtott sem Ő kapta el a legjobban. Már a futam elején lehetett érezni, hogy a pálya áldozatokat fog szedni.

 

View this post on Instagram

 

Caída acelerando!! Aún espero que funcione el control de tracción… 🤷🏻‍♂️

A post shared by Aleix 41 (@aleixespargaro) on

Azzal a spanyol Aleix Espargaróval kezdte, aki a legtöbbet szidta az aszfalt minőségét a hétvégén. Többször hangsúlyozta, hogy aszfalt minőségével nincs baj de annyira hupplis a pálya, hogy képtelenség rajta nagy tempóval biztonságosan versenyezni. Ő volt az első, aki eldobta a motort és ezzel kiszállt a versenyből, pedig nem tartozik a nagy esés számmal rendelkező versenyzők közé. A pálya egyébként valóban rossz szerkezetű, aminek az aszfalt alatti talajréteg az oka a kinti kollégák szerint.

A verseny persze zajlott tovább, a következő percekben a verseny bírok áthajtásos büntetést adtak Maverick Vinalesnek és Joan Mirnak, a rosszul sikerült rajt miatt. Ezzel Ők ki is zuhantak az esélyesek közül.

MM az első helyen űr tempóval vezetett, míg Rossi szenzációsan versenyezve a második helyért hajtott kanyarról-kanyarra, háta mögött Cal. C-vel. Dovi és a Ducati nem volt ütőképes ezen a pályán, a hatodik helyen Morbidelli is leszedi az olasz társát és próbál felzárkózni.

Cal.C azonban hibázik, vagy csak talál egy hibát az aszfalton és kiesik a versenyből. Hátulról közben érkezik a Miller-Rins páros, akik Rossi skalpját szeretnék megszerezni. Marquez elérhetetlen távolságban van jelenleg a hátulról érkezőknek. Azonban itt a legváratlanabb esemény történik, a hátsó egyenes végén MM is elesik és a visszatérés sem sikerül neki, mert újra elesik.

Valentino Rossi az élen, 2017 óta nem nyert futamot, az öreg róka, most meglehet az újabb siker. Rins azonban begyújtotta a rakétákat és a Suzuki nagyon jó, már a verseny előtt is írtuk, hogy az utolsó két futamon is szenzációsan mentek a kékek a fiatal spanyol versenyzővel.

Rossi mindent megtesz de Rins tempója gyorsabb az övénél, a spanyol meg is tudja előzni és kicsit elnyúlik az olasz versenyzőtől. Rossi azonban összeszedi magát és még megpróbálna egy támadást a vége előtt, de minden hiába. Rins egyértelműen jobb tempóra képes és megnyeri élete első versenyét a Suzuki nyergében.

Ezzel Dovi átveszi a vezetést, aminek valószínűleg nem sokáig örülhet, mert a MM még jobban rá fog kapcsolni, ha egyáltalán ez lehetséges. Rossi ismét bizonyította, hogy még ennyi idősen is kiemelkedő versenyző és meghatározó alakja a motorversenyzésnek.

Rins legyőzi gyermekkori példaképét és felvezeti azt a Suzukit a csúcsra, aki pár év alatt képes volt egy jól alkalmazkodó és stabil technikai háttérrel rendelkező versenyistállót építeni.

Nyitókép : Twitter prtscreen

ugrás fel