EST. 2002

MotoGP Malajzia – Élő közvetítés

Hamarosan indul a verseny, sok minden történt az elmúlt napokban. A futamot előrébb, Marquezt hátrébb sorolták.  A spanyol világbajnok lassan ment a pályán és akadályozta Andrea Iannone gyors körét. A Iannone nyilatkozatában később elmondta, hogy valóban elé került Marc de nem haragszik, és a büntetést sem kérte, de a szabály az szabály.

Sújtotta már komolyabb tragédia is a Honda versenyzőjét ahogy a Suzuki csapatnak is voltak nagyobb gondjai a hétvégén. A depóból kitolt versenymotorjuk szó szerint porig éget. Egy kis benzincső okozta a problémát és reggelre a csapat újra építette az egész motort. Szerencsére Rins nem sérült meg, cserébe a srácok biztosan álmosak voltak a sepangi esőzésben.

Mert, hogy esik naponta többször is, így az aszfaltról folyamatosan lemossa a gumicsíkot, de hát pont ezért szeretjük ezt a versenyt. Nehéz pálya és nehéz gumi választás. A sok víz miatt gyorsan hűl vissza a pálya és ez okozhat meglepetéseket a versenyzőknek.

A Yamaha csapatnál ismét ugrálnak az idők de Vinales esőben gyors tudott lenni, Rossi pedig örül a korán kelésnek. Zarco végre feltámadt, jó lenne valami szép eredménnyel búcsúztatni a Yamaha korszakot.

Lorenzo ezt a versenyt is kihagyja, nem érzi még magát tökéletesen az spanyol vagy már teljesen a Honda csapatnál jár fejben. Nem tudni mi volt az utolsó esés oka, de úgy tűnik az elválás nem megy zökkenőmentesen. Ráadásul egy egyszerű és igazából semmit mondó twitter bejegyzés miatt amiben Dovi kifejtette, hogy nem tud semmit a háttérről, még az olasz csapattársnak is neki ment az ex-világbajnok. Nem lesz könnyű kezelni a Honda csapatnak a kirohanásait, reméljük jó marketingesük van, mert eddig Pedrosa mellett nem sok negatív hullámot kellett kisimítani.

Lassan indul a verseny és kérdés milyen lesz a pálya, az esős aszfalton szinte mindenki csúszkálhat és ezzel a sok kieső miatt akár érdekes eredmény is születhet. Jó lenne ha végre egymásra találna Vinales és Marquez egy csata erejéig.

Elindult a rajt, két Yamaha az élen és Rossi egyből az élre állt. Iannone már is kiesett, szegény most más véleményt fejthet ki Marquez miatt, a spanyol korrigált az olasz elesett. Szinte minden versenyző közepes-lágy gumi komlóval próbálja behúzni a versenyt, kizárólag három versenyző indult más irányban a választás terén. Lesznek esések bőven, Marquez megint megcsúszik de közben erőből jön felfelé. Vinales még csak a tizedik, lehet megint csak a verseny végére fog felérni. Lehet Pedrosa is feltámad egy utolsó verseny erejéig, de jó lenne dobogón látni a kis spanyolt mielőtt tesztpilóta lesz a KTM csapatnál.

Egy kis eső felkavarhatná megszokott menetrendet, Marc nem véletlenül volt gyors az edzéseken is, lassan de biztosan megfogja Zarcot. Őrület, hogy a spanyol minden versenyhétvégén képes az elejével menni, mindegy milyen pálya vagy időjárás van. Karel Abraham is befejezte hátul, míg elől elkezdődik a felzárkózás. Mindenki megy mindenkire játék indul, Dovi Marquezre, Zarco Rossira, Marquez pedig Zarcora. Vinales megindult, ismét egy előzés most Petrucci esett áldozatul, előrébb pedig Pedrosa lépte át a szintén Ducatival versenyző Dovit.

Marquez már Rossit üldözi, hibázott Zarco, több se kell a világbajnoknak. Pirro közben ismét bukik, az olasz Superbike bajnoknak nem megy ez az év a MotoGp csapatnál, pedig jól ismeri a motort mert az egyik tesztpilótája a csapatnak. Reméljük nem sérült meg mint legutóbb, mindenesetre a motor kigyulladt.

Egy Rossi győzelem is ráférne a mezőnyre, az „öregnek” már régóta komoly gondjai vannak a motorral. Ha most bírná a tempót sokat segítene az önbizalmán a téli csend előtt. Akár egy dobogós helyezés is. Közben Bautista is átmegy Petruccin, érdekes előzés. Sokan szerették volna a kis spanyol versenyzőt a gyári csapatba. Helyette azonban Petrucci kapott lehetőséget, aki azóta szinte semmi komoly dolgot nem tudott felmutatni. A Ducati egy SBK hellyel próbálta Bautistát kiengesztelni de lehet az még rosszabbul fog elsülni mint gondolnál, nincs túl nagy motivációja a versenyzőnek a sorozathoz.

Vinales hozza a papírformát és biztonságos kerülgeti a mezőnyben a versenyzőket. Kár, hogy nincs jóval több kör egy futamban, biztosan sokkal eredményesebb lenne ezzel a motorral spanyol. Reméljük jövőre a gyártó alá tesz valami versenyképes csomagot. De mire ezt leírtam már Dovit is megelőzte a spanyol.

A csapattárs Rossi komolyan dolgozik, hogy távolt tartsa az üldözőket, leginkább Marcot. Most rengeteg 46-os drukker nézi boldogan a köröket. Mi megéreztünk valamit mert az olasz versenyzőt tettük nyitóképnek, persze még messze a vége, 12 kör de az élen van és ez rengeteget számít.

Rins megelőzi honfitársát Pedrosát, akit a hátulról érkező harmadik spanyol Vinales is megelőz. Közben az élen Marquez gyorsul Rossihoz képest. Fel fognak érni hátulról az elsőkre. Vinales lesz a kérdés, mert egyre gyorsabb és tudjuk, hogy ahol a technikai tudás számít ott erős a fiatal Yamaha versenyző. A hajrában akár az előről is bukhat bárki, nő a nyomás nagyobbak lesznek a hibák. Már most is vannak kisebbek, izgalmas lesz a vége. 5 kör a végéig, na most lehetne kötni fogadást, hogy Vinales felér a dobogóra ? Vagy Rossi ott tud maradni?

Ahogy leírtam Rossi el is esett, megjött az a bizonyos nyomás, de kár érte. Pedig milyen komoly lehetőség volt..

Nehéz lesz megfogni a spanyol világbajnokot ha nem hibázik Ő is. De Zarco nem jelent rá komoly veszélyt, Vinales pedig messze van. Ráadásul azzal a Rinsel küzd aki szintén szeretne felmutatni valamit és gyors is ezen a pályán. Hiába a hátrasorolás, Marquez így is feltud érni az első pozícióra, elképesztő tehetséget láthatunk most a csúcson motorozni.

Rins rákapcsolt, a Suzuki versenyképesebb technikával rendelkezik mint a Yamaha, ezt is megértük. Persze az is lehet, hogy Vinales alatt elfogyott a gumi a sok előzésben. Lehet utoléri Zarcot is Rins?

Nem tudok, olyan gyorsan gépelni ahogy az események történnek, Rins megelőzte Zarcot. Fantasztikus a befutó.

Marcot nem lehet megállítani, sem büntetéssel sem komoly ellenfelekkel. Ismét behúzta és megmutatta, hogy miért Ő a világbajnok. Rins fantasztikus második hellyel zár és az utolsó Yamahás futamán Zarco is felért a dobogóra.

ugrás fel