EST. 2002

MOTOGP, Spanyol Nagydíj: Marquez nyer, három spanyol versenyző a dobogón

Komoly izgalmakat hozott a hétvégi nagydíj. A fiatal francia versenyző Quartararo, élete negyedik versenyén a kategóriában egyből pole-t szerzett. Andrea Iannone sérülés miatt nem indult, pedig az olasznak fontos lenne, hogy eredményeket érjen új csapatával.

Marc Marqueznek nem indult ennyire jól a hétvégéje, a Honda ismét megállt műszaki probléma miatt, ami már a negyedik esett volt három hétvége alatt. Ráadásul a spanyol világbajnoknak teljesítményt kellett felmutatnia a legutolsó versenyen történt bukása után.

A Yamahanál Rossin kivűl mindenki jól ment a hétvégén, Vinales annak ellenére képes volt komoly teljesítményre, hogy köztudottan ezt a pályát kedveli a naptárból a legkevésbé. De ott volt a Rossi által támogatott Morbidelli és az első idők között, a fiatal olasz Moto2 világbajnok, lassan de konzisztens fejlődést mutatva érkezik egyre közelebb a top5 kategóriához.

A Ducati csapat a szokásos erejét mutatta de ez kevésnek tűnt MM legyőzéséhez, pedig voltak olyan napok ahol Petrucci jobb eredménnyel zárt mind Dovi. A hétvége másik ténye, hogy egyre inkább látszott számolni kell a Suzuki csapattal és a fiatal spanyol versenyzővel, Alex Rins hétvégéről-hétvégére szállítja a jó eredményeket.

Ennyi alap információ után, nézzük mi történt a hétvégén:

A rajtot MM kapta el a legjobban, de újdonságként Vinales sem süllyedt el a mezőnyben egy jó rajtkockából. Végre a spanyol is képes volt az elejében tartani magát. Az első körben MM-t a három Yamaha üldözte. Morbidelli, Quartararo és Vinales mögött az a Dovi tűnt fel. A gyári csapat másik versenyzője Rossi a 11 helyen zárta az első kört, amivel egyből két helyett javított a rajsorrendhez képest.

Az elején nem érződött még Marquez gyorsasága, Morbidelli és Quartararo is gyorsabb volt nála a stopper szerint. Közben hátulról megindul Alex Rins és áthámozza magát Dovizioson, a spanyol nem lassít a tempót illetően. Míg elöl a francia Quartaro Marq nyomába ered és képes az eddigi fantasztikus tempóján is gyorsítani, addig Rins leszedi Vinalest.

Következik a hétvége műszaki tragédiája és a fantasztikusan dolgozó francia tehetség begurul a bokszba, láthatóan nagyon fáj neki a műszaki hiba. Később egyértelművé vált, hogy váltó hiba miatt kényszerült kiállni, pedig könnyen meglehetett volna a dobogó. Sajnos azonban a motor beragadt a harmadik fokozatba.

Marquez pedig megállítatlan, Rins ugyan zárkózik de mindhiába, kicsivel hátrébb Vinales mag mögött tudja tartani Dovit és ezzel végre dobogóra állhat. A spanyolnak ez a harmadik hely felér egy győzelemmel, komoly gondokkal küszködött az elmúlt versenyeken.

Marquez hazai közönség előtt mutatta meg, hogy Ő a világbajnok és ha nem hibázik, akkor szinte lehetetlen megverni. Rins és a Suzuki csapat, isméthatalmas munkát rakott le az asztalra, megérdemlik a második helyett. A Ducati csapat erős volt a hétvégén, de megint hiányzott az a kis plusz, amitől versenyezhetnének a világbajnoki címért. Lehet nem kellett volna elengedni Lorenzot?

Rossi megelőzte Morbidellit, hatalmas versenyt futott az öreg és a hatodik helyen zárta a hétvégét. Aleix Espergaro megelőzve a KTM csapat motorjait a 11 helyen ért célba. Jorge Lorenzo a középmezőnyben, a 12. helyen gurult át a célvonalon. Rengeteget kell még dolgoznia, hogy a tudásának megfelelő helyet szerezhesse meg a futamokon.

Zarco ismét tetemes hátárnyt szedett össze saját csapattársával szemben, a francia teljesen eltűnt a KTM csapat motorjával a mezőnyben.

A spanyol armada 🙂

Nyitókép: MotoGP twitter

ugrás fel