EST. 2002

Rookies Cup, Brno: Csattanó

Sebestyén Péter brnoi Red Bull MotoGP Rookies Kupa versenye igen emlékezetes marad – Petinek, a nézőknek, de még a TV nézőknek is. Sajnos hatalmas bukással végződött a hétvége, mégis sokat tanulhatott belőle Magyarország első számú reménysége.

Az edzéseken jól indított, de aztán megállt 2:19,6 körüli köridőknél, ami a végén csak a 21. rajtkockára volt jó. „Nem értem. Féktávon már a levegőben van a motor háta, az egész gép kígyózik, és egyszerűen nem tudok erősebben fékezni. Közben a többiek jobbról, balról előznek.” Szombat reggelre Gustl Auinger viszont megtalálta a hiba okát. „Szétszedtük a villát, és nem volt rendben a nyomófokazati csillapítás. Új alkatrészekből és új olajjal összeraktuk, most jónak kell lenni.”

Peti aztán szárnyra is kapott. Ha a rajtnál nem is remekelt igazán, de már két kanyarral később öt ellenfelet tudhatott maga mögött. A hatodik körig már a 11. helyig jutott előre, közben megjavítva edzésidejét 3,2 másodperccel. Nagy csatába keveredett a kupa éllovasával, az olasz Lorenzo Savadorival és az angol Jamie Mosseyval, de a célegyenes utáni visszafordítóban összeütköztek, és mindhárman elestek. Petinek és Salvadorinak szerencsére nem történt baja, Mossey viszont csúnyán összezúzta jobb combját. „Nagyon jó lett a motor a versenyre, most már én tudtam a féktávokon elmenni a többieknek. Jó néhány előzés igen necces volt, egyszer Mosseyval össze is értünk. Kár, hogy elestünk, és sajnálom Salvadorit és Mosseyt is. De jót meccseltünk, és még egy top tízes helyezet is benne lehetett volna.” – nyilatkozta Peti a szerencsétlen verseny után.

A versenyt a francia Johann Zarco nyerte. Már a szezon előtt ő volt a kupasorozat nagy esélyese, de most tudta először tényleg kijátszani tudását. Több mint hét másodperces előnnyel ért célba az angol Matthew Hoyle és francia Cyril Carrillo előtt. Mivel Savadori kiesett, Zarco átvette a vezetést az összetettben is, ahol most 109 vezet Savadori (86) és Hoyle (68) előtt. A hungaroringi verseny sajnos elmarad, valószínűleg szeptember 15.-én a portugáliai Estorilban folytatódik a Red Bull MotoGP Rookies Kupa, így lesz még egy pótverseny a valenciai évzáró előtt.

ugrás fel