EST. 2002

Sito Pons-ot adócsalással vádolják

Az adócsalási botrány a motorversenyzést is elérte, a Panama Papers néven elhíresült dokumentumban most Sito Pons nevét találták meg a nyomozók.

A 250-es kétszeres világbajnok telek adócsalás gyanújába keveredett, illetve a szokásos külföldi lakhely trükkel is élt. Aminek lényege, hogy igazolni kell egy másik országban eltöltött időt ami alapján az ottani adórendszer hatálya alá tartozik az adott adózó.

A papirok szerint Pons 1997 óta vezet egy offshore céget aminek Sahaquil Limited a neve és a Brit Virgin-szigeteken van bejegyezve. Egy másik vállalkozást is kapcsolatba hozta a volt motorversenyzővel, ez a Seafood NV. És a Holland Antillákon van bejegyezve.

Pons már egy ideje az adóhivatal figyelmét is felkeltette, ráadásul már volt hasonló ügye. 2010-ben Monacóban tartozkodó Pons azt állította, hogy Londonban él, ugyanakkor Spanyolországban végezte tevékenysége túlnyomó részét.

Pons egy másik spanyol cégen keresztül két ingatlan is birtokolt, egyet a Bolvirban, a másikat Cerdanya közelében. A Cuamon Central SA tulajdonában lévő ingatlanokat lefoglalták. Az adóhatóságok 18 millió eurós tartozást követelnek.

Sito Pons az adó elkerüléssel nincs egyedül, csak hazájában több nhíres versenyzőt ért már hasonló vád. Alex Crivillé esetébe, de Sete Gibernau neve is feltűnt a Panama ügyiratban, Ő azt szimulálta, hogy Svájcban él. Az aktív versenyzők közül legutoljára Dani Pedrosa került hasonló helyzetbe.

ugrás fel