EST. 2002

Valóra vált álom

Megannyi tehetséges motorversenyző köröz a magyar versenypályákon, akiknek nem adatik meg a lehetőség, hogy a megfelelő támogatással eljussanak arra a színpadra, ahol csak a legjobbak léphetnek fel. Sokan gyerekkoruk óta dédelgetik álmukat, hogy egyszer eljutnak ide, de legtöbbjük maximum nézőként kerül közel a gyorsasági motoros világbajnoksághoz.

Talmácsi Gábor soha nem felejtette el, hogy honnan jött és milyen áldozatokkal járt az, hogy ma a tévé képernyők előtt, érte szurkoljon egy egész ország. Az ő álma már részben valóra vált és most itt van egy fiatal, rendkívüli tehetség, akinek szintén valóra vált egy álom, amikor a Török Nagydíj első szabadedzésén kinyitották a boxutcát a nyolcad-literes géposztálynak.

Győrfi Alen 17 éves és rengeteg ember összefogásának, továbbá Alen eddigi kitartásának és eredményeinek köszönhetően, ma a kategória legnagyobbjaival gurulhatott ki az isztambuli pályára. Az engedély a szabadkártyás szereplésre néhány héttel ezelőtt érkezett meg és azóta a magyar versenyző és csapata éjt nappallá téve dolgoztak, hogy a lehetőségekhez képest a legfelkészültebben érkezzenek meg Isztambul ázsiai oldalán elterülő pályára.

Alen egy tavalyi széria Apriliával kezdte meg a pénteki edzés napot. A motor váza Tóth Imi tavalyi motorjából való. A csapat egyáltalán nem érezte magát elveszettnek, ugyanis Talmácsi Gábor nagy odaadással tanítgatta Alennek a pálya vonalvezetését és felhívta a figyelmet azokra a pontokra, ahol a versenyzők hajlamosak sok időt eldobni. Ilyen például a cél utáni első kanyar, ahol fontos a tökéletes bemeneti sebesség és az, hogy hol adja rá a gázt a pilóta. Alen már az első edzésen komoly benyomást tett a résztvevőkre, hiszen 24. helyen zárt a félig vizes, félig száraz pályán.

„Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen jól sikerült a bemutatkozás. Amikor felmentem a pályára olyan volt, mintha egy Alpok-Adria edzésre gurulnék ki, csak itt a különbség annyi, hogy nem rám figyelnek a többiek, hogy közeledem, hanem nekem kell figyelnem a többiekre. Fantasztikus a légkör és alig hiszem el, hogy én is itt lehetek ezekkel a versenyzőkkel. Remélem, hogy a folytatásban sem hozok szégyent a csapatomra.”

Délután az első kvalifikáción már nem mentek ennyire gördülékenyen a dolgok. Egy elektronikai hiba miatt, már az edzés előtt tudta a csapat, hogy gondok lesznek. Mint kiderült a váltóelektronika szabotálta Alen első kvalifikációját. A magyar versenyző többször is kijött a boxba. Megpróbált a hibás elektronikával, illetve anélkül is menni, de nem sikerült egyetlen tiszta kört sem teljesítenie. Az öröm az ürömben, hogy ennek ellenére is sikerült limitet futnia.

„Nagyon elkeseredtem, hogy a váltóelektronika keresztbe húzta a számításainkat. A pálya már tökéletesen felszáradt, de mégsem tudtam kihasználni. Ennek ellenére már most meg van a limit, ami a mai nap vigaszdíja. Most megpróbáljuk megjavítani a váltóelektronikát, hogy a holnapi időmérőn egy jobb rajthelyért tudjak harcba szállni.”

Budur Gaberiella

ugrás fel