EST. 2002

Honda CBR650R – 2019

A CBR650F helyére érkező, vadonatúj CBR650R agresszív stílussal és sportosabb üléspozícióval lép színre, hogy még lenyűgözőbb élményt nyújtson a motorozás, és persze a száguldás szerelmeseinek. A hajtóerőt ezúttal is 649 cm3-es, négyhengeres motor biztosítja, de jóval fejlettebb formában, így teljesítmény, forgatónyomaték és maximális fordulatszám terén is felülmúlja elődjét. Ennek ellenére még biztonságosabban róhatók a kilométerek, ugyanis a Honda Selectable Torque Control (HSTC) névre keresztelt teljesítményszabályozó, a kuplungasszisztens és a nyomatékhatárolós tengelykapcsoló is a szériafelszereltség része, a menetadatokról pedig ultramodern, könnyen leolvasható műszeregység tájékoztat. További fontos újítás a 41 mm-es csúszószár-átmérőjű, fordított Showa SFF teleszkópvilla, valamint a radiálisan rögzített, négydugattyús első féknyeregpár, és feltétlenül említést érdemel az 6 kg-os tömegcsökkenés, hiszen ezáltal 8 százalékkal kedvezőbbé vált a teljesítmény/tömeg arány. A CBR650R nyújtotta élményről az A2-es jogosítvánnyal motorozóknak sem kell lemondania, a modellt ugyanis 35 kW-os változatban is értékesítik* a márkakereskedések.

2019 CBR650R

Bevezetés

A teljes idomzatba öltöztetett CBR650F 2014-ben, a meztelen CB650F társaságában robbant be a piacra, újfent rámutatva, hogy milyen elképesztő potenciál rejlik a Honda négyhengeres erőforrásaiban. Ez a középkategóriás modell a sporttúra szegmens legsportosabb gépei közé tartozik, ezért is kapott 2017-ben markánsabb, egyszersmind lengébb idomokat, Showa Dual Bending Valve teleszkópokat, módosított Nissin féknyergeket és jó pár plusz lóerőt.

A 2019-es modellváltozat már nem CBR650F, hanem CBR650R típuskóddal kerül a szalonokba, méghozzá a 2018-as CBR1000RR Fireblade átszabott köntösébe bújtatva. Bár az F betűjel R-re változott, a modell mit sem veszített használati értékéből, a nagyobb teljesítmény dacára megmaradt végtelenül könnyen kezelhető, barátságos és takarékos motorkerékpárnak, amivel minden környezetben, így a hétköznapokon és a hétvégi kanyarvadászatok során is villámgyorsan és biztonságosan közlekedhet gazdája.

2019 CBR650R

A CBR650R tehát éppúgy kényeztet, szórakoztat és borzongat, mint az RR-család bármely tagja, de praktikus, sokoldalú mivoltából fakadóan bárhol, bármikor munkára fogható.

Áttekintés

Bár a CBR650R kétséget kizáróan a CBR1000RR Fireblade-től örökölte vonásait, feltűnő, agresszív vonalai kifejezetten egyedivé teszik, különösképpen elölről szemlélve.

Üléspozícióját úgy alakították ki, hogy a pilóta súlya alacsonyabbra, illetve előrébb kerüljön, alkatrészeit pedig úgy válogatták össze, hogy minden egyes részlet prémium minőségről árulkodjon. Ezt bizonyítja a teljesen LED világítás, valamint az új, folyadékkristályos műszeregység, amit váltófokozat-visszajelzéssel és felváltások (Shift Up) esedékességére figyelmeztető lámpával spékeltek meg a tervezők.

Ugyancsak az elsőrangú minőségről regél a tovább fejlesztett váz, valamint az áttervezett üzemanyagtartály és lábtartó, s az is komoly eredmény, hogy az új alkatrészekkel sikerült 6 kg-mal csökkenteni a modell tömegét. A 41 mm-es csúszószár-átmérőjű, fordított Showa SFF teleszkópvilla és a két radiálisan rögzített, négydugattyús féknyereg ugyancsak újdonság az – elődmodellnek tekinthető – CBR650F-hez viszonyítva, és áttervezték a kerekeket is.

2019 CBR650R

A módosított sűrítési viszonynak, vezérlési rendszernek, valamint szívó- és kipufogóoldali kialakításnak köszönhetően 5%-kal nőtt a csúcsteljesítmény, és nagyobb, mégis lágyabban felépülő nyomaték jelentkezik a középső fordulatszám-tartományban. Mindezt 1000 f./perccel magasabb, 12 000 f./perces maximális fordulatszámmal fejelték meg a mérnökök, s ezentúl kuplungasszisztens, valamint nyomatékhatároló is szerepel a szériatartozékok listáján.

Ezek a vezetést segítő eszközök megkönnyítik a fel- és lekapcsolásokat, a Honda Állítható Nyomatékszabályozó (HSTC) pedig minden helyzetben figyel a motorerő biztonságos leadására, illetve a hátsó kerék tapadására.

Főbb jellemzők

Stílus és felfüggesztés

  • Az agresszív, sportos stílust a CBR1000RR Fireblade-től örökölte a modell
  • A könnyebb váznak és a tovább fejlesztett alkatrészeknek köszönhetően a menetkész tömeg 6 kg-mal kisebb
  • 41 mm-es csúszószár-átmérőjű, szeparált működésű, fordított teleszkópokból összeállított Showa első villa
  • Radiálisan rögzített féknyergek és úszóágyazású féktárcsák
  • LED lámpatestek és új, folyadékkristályos műszeregység
  • A kormánycsutkák immáron a felső villahíd aljához kapcsolódnak

A formavilág középpontjában továbbra is az álomszép, négyhengeres erőforrás áll, de még sportosabb és letisztultabb lett az összhatás. A dupla, LED fényszóró ellentmondást nem tűrő, céltudatos tekintetet kölcsönöz a modellnek, míg a vékony, éles vonalakkal, valamint hegyes szögekkel látványosabbá varázsolt alsó és felső idomok erős, izmos motorkerékpár benyomását keltik.

2019 CBR650R

A nyereg szintén kompaktabb lett, ugyanakkor tökéletes formai harmóniában áll a jellegzetes kontúrok határolta faridommal. A CBR650F-hez mérten 30 mm-rel előrébb és valamicskével lejjebb helyezett kormánycsutkák immáron a felső villahíd aljához kapcsolódnak, az üléspozíció pedig jobban előredöntött, mint a korábbi modellen. Emellett a vezető lábtartóját 3 mm-rel hátrébb és 6 mm-rel magasabbra szerelték, az ülésmagasság viszont nem változott, maradt 810 mm.

Az acélból készülő, gyémánt alakú, elődjénél 1,9 kg-mal könnyebb hídváz elliptikus oldalelemekből épül fel, anyagtulajdonságai pedig részegységenként eltérőek. Míg a váznyak környékén kifejezetten merev a szerkezet, az oldalelemek valamelyest rugalmasak, így egyszerre garantált a kiváló útfekvés, a precíz irányíthatóság és a közvetlen visszajelzés. Hogy a 2019-es modell még jobb teljesítményt nyújtson, a hátsó villatengely bekötési pontjaihoz kovácsolt helyett préselt oldallemezek kerültek.

A menetkész tömeg 207 kg-ra csökkent, amiben az új, kisebb tömegű váz, üzemanyagtartály és – szupersportos – lábtartó is szerepet játszik.

2019 CBR650R

A minden helyzetben kiváló úttartást és menetkomfortot 41 mm-es csúszószár-átmérőjű, szeparált működésű, fordított teleszkópokból összeállított Showa első villa, valamint hét fokozatban szabályozható előfeszítésű, egycsöves központi hátsó rugóstag szavatolja. Utóbbi gravitációs présöntéssel készülő, stíluselemnek is kiváló lengőkarhoz kapcsolódik, amelyet alumíniumból gyártanak, hogy minél alacsonyabb legyen a rugózatlan tömeg.

A villaszög 25.5°, az utánfutás 101 mm, és jól eltalált a tengelytáv is: 1450 mm. A fékrendszer szintén a legmagasabb színvonalat képviseli, tudniillik elöl négydugattyús, radiálisan rögzített nyergek és 310 mm-es, hullámos peremű, úszóágyazású tárcsák dolgoznak, hátul pedig egydugattyús nyerget és 240 mm-es tárcsát találunk. A kétcsatornás blokkolásgátló természetesen az alapfelszereltség része, akárcsak a vadonatúj formavilágú, öntött alumíniumfelni-garnitúra, amit 120/70 ZR17, illetve 180/55 ZR17 méretű abroncsokkal szereltek fel a hondások.

2019 CBR650R

Erőforrás

  • 5%-kal nagyobb erő 10 ezres percenkénti főtengelyfordulat felett, 1000 fordulattal magasabban kezdődő piros tartomány
  • Nagyobb, ámde finomabban leadott forgatónyomaték
  • Az új szívóoldali kialakítás, valamint az áttervezett kipufogórendszer hatékonyabb gázcserét tesz lehetővé, és a motorhang is szebb
  • Honda Állítható Nyomatékszabályozó (Honda Selectable Torque Control – HSTC) a modell történetében először
  • Alapáras kuplungasszisztens és nyomatékhatárolós tengelykapcsoló (ti. csúszókuplung)
  • 35 kW-os, A2-es jogosítvánnyal is vezethető kivitel is elérhető*

A Honda fejlesztői a legsportosabb, legszórakoztatóbb középkategóriás, négyhengeres motorkerékpár megalkotását tűzték ki célul, így született meg a 649 köbcentis, DOHC-vezérlésű, 16 szelepes erőforrás, amelynél már nem érezhető az 5500 környékén jelentkező, enyhe nyomatékcsökkentés, hanem a teljes fordulatszám-tartományban egyenletesen húz, sőt 5 százalékkal erősebb a 10 000 f./perc feletti régióban és 1000 f./perccel magasabban kezdődik a fordulatszámmérő piros tartománya. Csúcsteljesítménye 70 kW, azaz 95,2 LE (12 000 f./percnél), míg – 8 500 f./percnél jelentkező – legnagyobb forgatónyomatéka 64 Nm.

2019 CBR650R

A módosítások eredményeként igazán lenyűgöző menetteljesítmények jellemzik a CBR650R-t. Motorja gyorsabban és magasabbra pörög fel, élénkebben reagál a gázparancsokra, és lágyan, egyszersmind egyenletesen épül fel nyomatékgörbéje, miközben hátborzongató hanggal nyűgözi le a pilótát és környezetét. Hogy az A2-es jogosítvánnyal motorozók is megízlelhessék a CBR650R nyújtotta élményt, a modellt 35 kW-os változatban forgalmazza a Honda*.

Az erőforrásban egyéb innovatív megoldásokat is felfedezhetünk, ilyen például a közvetlen, himba nélküli szelepmozgatás, ami kisebb hengerfej alkalmazását tette lehetővé, és nem mehetünk el szó nélkül az optimalizált formájú égésterek, valamint dugattyúk mellett sem. Bárhogy is, a furatátmérő 67, a löket 46 mm, a sűrítési viszonyt pedig – 11,4:1 helyett – 11,6:1 arányban határozták meg. Mindemellett még strapabíróbbá és hatékonyabbá tették a vezérlési rendszert, továbbá irídium gyújtógyertyákat vetettek be, hogy még kedvezőbbé váljon az égési folyamat.

Az aszimmetrikus dugattyúszoknyák a lehető legkisebb felületen érintkeznek a hengerfallal, ezáltal kisebb a súrlódás és halkabb az erőforrás. A hüvelyek külső felületén kialakított bordázat hatékony hőelvezetést biztosít, ugyanakkor gátolja a hüvely deformálódását – alkalmazásával az olajfogyasztás és a súrlódás is mérséklődött. Ez utóbbi miatt hajtják a vezérműtengelyeket vanádiumbevonatú csapokkal gyártott láncok, melyek nem mellesleg csendes működésűek, még kifinomultabbá téve a járáskultúrát. A hűtőfolyadék keringtetését az erőforráson belül oldották meg a szakember, nincsenek tehát kívül elhelyezett csövek, semmi nem töri meg az elegáns hajtómű formai egységét.

2019 CBR650R

Az üzemanyagtartály két oldalán megfigyelhető, új légbeömlők nagyobb mennyiségű levegőt képesek az égéstérbe juttatni, mint a korábbi, középen elvezetett, egycsatornás rendszer, ráadásul jellegzetes szívózajjal teszik különlegesebbé a motor hangját. A meredekebben álló vég egyből elárulja, hogy a kipufogórendszer is megújult, a legfőbb változás azonban a rendszer belsejében történt: a dob belső csövének átmérője immáron – 35 helyett – 38,1 mm, ezáltal gyorsabb a gázcsere és szebben is dalol a CBR650R.

Maga az erőforrás – teljesítményéhez viszonyítva – rendkívül kis méretű, a harminc fokban előredöntött hengersor, az önindító, a hatfokozatú váltó és a tengelykapcsoló egyedülállóan kompakt egységet alkot. A 2019-es modellévtől szériatartozékként kínált kuplungasszisztens és a nyomatékhatároló megkönnyíti a fel- és lekapcsolásokat (12%-kal kisebb erő szükségeltetik a kar mozgatásához), egyúttal megakadályozza, hogy a hátsó kerék blokkoljon erős fékezésnél és gyors visszakapcsolásoknál. Roppant hasznos a Honda által fejlesztett, szabadon kikapcsolható kipörgésgátló (Honda Selectable Torque Control – HSTC) is, hiszen minden helyzetben, így csúszós útfelületen is biztos tapadást garantál.

2019 CBR650R

A modern műszaki megoldások eredményeként az erőforrás fogyasztása csupán 4,9 l/100 km (WMTC szabvány szerint), tehát – a 15,4 literes üzemanyagtartályt figyelembe véve – 300 kilométernél is nagyobb hatótávolsággal büszkélkedhet a típus.

Kiegészítők

A CBR650R-hez Eredeti Honda Kiegészítők széles választékát kínálja a gyártó, közöttük az alábbi termékekkel:

Alumínium stíluselemek (első sárvédőtartó-konzol, oldalelemek, üléstakaró-idom)

Felnicsík

Tank- és nyeregtáska (a CB1000R stílusában)

Gyorsváltó

Magas szélvédő (két változat: víztiszta és „füstüveg”)

12 voltos elektromos aljzat

Fűtött markolat

2019 CBR650R

Műszaki adatok

ERŐFORRÁS
Konstrukció Soros, négyhengeres, négyütemű, 16 szelepes, folyadékhűtésű, DOHC-vezérlésű
Összlökettérfogat 649 cm3
Furat x löket 67 x 46 mm
Sűrítési viszony 11,6:1
Csúcsteljesítmény 70 kW (95,2 LE)/12 000 f./perc (95/1/EC)
Legnagyobb forgatónyomaték 64 Nm/8500 f./perc (95/1/EC)
Olajmennyiség 3,5 liter
ÜZEMANYAG-BEFECSKENDEZŐ RENDSZER
Porlasztás PGM-FI elektronikus üzemanyag-befecskendező
Üzemanyagtartály befogadóképessége 15,4 L
Üzemanyag-fogyasztás 4,9 l/100 km**
ELEKTRONIKAI RENDSZER
Indítás Önindító
Akkumulátor típusa és kapacitása 12 V/8,6 Ah
Generátor legnagyobb teljesítménye 343 W
ERŐÁTVITEL
Tengelykapcsoló felépítése Olajfürdős, többtárcsás, tányérrugós
Váltó felépítése Hatfokozatú
Végáttétel 525-ös, O-gyűrűs lánc
VÁZ
Konstrukció Gyémánt formájú, acél gerincváz
VÁZ ÉS FUTÓMŰ
Méretek (hosszúság x szélesség x magasság) 2130 x 750 x 1150 mm
Tengelytáv 1450 mm
Villaszög 25,5°
Utánfutás 101 mm
Ülésmagasság 810 mm
Szabad hasmagasság 130 mm
Menetkész tömeg 207 kg
FELFÜGGESZTÉS
Elöl 41 mm-es csúszószár-átmérőjű, fordított, szeparált működésű teleszkópok

Összenyomódás: 120 mm

Hátul Központi rugóstag állítható előfeszítéssel, 43,5 mm-es lökettel
KEREKEK
Elöl Üreges, ötágú, öntött, alumínium
Hátul Üreges, ötágú, öntött, alumínium
Felniméret elöl 17M/C x MT3,5
Felniméret hátul 17M/C x MT5,5
Abroncs elöl 120/70 ZR17 M/C (58W)
Abroncs hátul 180/55 ZR17 M/C (73W)
FÉKRENDSZER
ABS típusa Kétcsatornás
Elöl 310 milliméter átmérőjű, 4,5 mm vastag tárcsa négydugattyús féknyereggel és szinterbetétekkel
Hátul 240 milliméter átmérőjű, 5,0 mm vastag, hidraulikus tárcsafék egydugattyús nyereggel és hagyományos betétekkel
MŰSZEREK ÉS ELEKTRONIKA
Műszerek Digitális sebesség- és fordulatszámmérő, két digitális napiszámláló, digitális üzemanyagszint- és fogyasztásmérő, digitális óra, váltófokozat-visszajelző, felváltás esedékességére figyelmeztető lámpa
Lopásvédelem HISS
Fényszóró LED
Hátsó lámpa LED

Honda sajtóközlemény

A műszaki információk tájékoztató jellegűek, a változás jogát fenntartjuk.

*Országonként eltérő.

**Kérjük, vegye figyelembe, hogy az üzemanyag-fogyasztásra vonatkozó adatokat a Honda rögzítette a WMTC-szabványnak megfelelően. A teszteket görgőpadon, a jármű szériaváltozatával, csak vezetővel, utas és kiegészítő felszerelések nélkül végeztük. A jármű tényleges üzemanyag-fogyasztása a vezetési stílustól, a karbantartástól, az időjárástól, az útviszonyoktól, a gumiabroncs nyomásától, a felszerelt tartozékoktól, a rakománytól, a vezető és az utas súlyától, valamint más tényezőktől függ.

ugrás fel