EST. 2002

Budapest is rendezhetne GP-t? Városi GP a MotoGP-ben?

Carmelo Ezpeleta a Dorna feje nem tartja lehetetlennek, hogy egy városi MotoGP futam is megrendezésre kerüljön pár éven belül.

Az elkövetkező években változások lesznek a versenynaptárban. Már ebben az évben 19-re emelkedik a helyszínek száma thai GP bevonásával és nem indokolatlan egy 20 versenyből álló sorozaton gondolkodni. Ez persze új helyszíneket jelentene így például Finnországot, Indonéziát vagy Kazahsztánt.

Ezpeleta elismerte, hogy egy meleg városban gondolkodnak utcai GP verseny rendezésében, ahol fedett paddock is rendelkezésre állna. A rendezés azonban rengeteg biztonságtechnikai kérdést is felvett hiszen egy városi környezet nem képes egy pálya nyújtotta biztonságot garantálni. Ezért a vezető leszögezte, hogy egy ilyen versenynek csak összes versenyző jóváhagyása mellett van esélye a megrendezésre.

Már most nyolc ország szándékát fejezte ki, hogy szeretne futamokat rendezni. Finnországban szinte már biztosan lesz futam 2019-ben de Kazahsztán is esélyes egy 2020-as rendezésre. Mivel a naptár 20 verseny fölé nem valószínű, hogy bővülhet ezért az új helyszínek meglévő helyszínek helyébe lépésével csatlakozhatnak csak a sorozathoz. Ez valószínűleg a spanyol pályák rendezési jogát fogja érinteni az első körben.

Miért ne lehetne Budapesten rendezni egy városi GP futamot? Főleg az elsőt ami biztosan hatalmas népszerűségnek örvendene és biztosan rekord számú nézőt fog a pálya szélére vagyis a városba vonzani. A helyzet egyáltalán nem lehetetlen mert már többször szóba került, hogy MotoGP versenyt rendeznek hazánkban de a Hungaroring átépítése miatt ez végül teljesen feledésbe merült.

Azonban Budapest tökéletes helyszín és hatalmas turisztikai vonzerőt jelentene a város számára egy hétvégi verseny. Összefogással és persze állami támogatással akár az esélyesek közé is bekerülhetne egy magyar pályázat.

ugrás fel